BM İnsan Hakları Konseyi’nde Batılı ülkelerin “hayır” oyu vermesine rağmen Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırıları kınama kararı alındı.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, İsveç’te Kuran yakılması gündemiyle Cenevre’de toplandı.
Toplantının açılış konuşmasını BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk yaptı. Kuran yakılmasını kınayan Türk, nefret söyleminin her yerde yükselişte olduğunu belirtti.
DW Türkçe’nin aktardığına göre, Türk, son günlerde meydana gelen Kuran yakma olaylarının “aşağılamayı ifade etmek ve öfkeyi alevlendirmek, insanların arasını açmak, kışkırtmak, görüş farklılıklarını nefrete ve belki de şiddete dönüştürmek için icat edilmiş gibi göründüğünü” söyledi.
Volker Türk, yasal mevzuata ya da kişisel inançlara bakmaksızın “insanların başkalarına saygıyla yaklaşması” gerektiğini belirtti. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, “Müslümanlara karşı söylem ve kışkırtıcı eylemler, İslamofobi, antisemitizm, Hristiyanlar ya da Ahmediler, Bahailer ya da Ezidiler gibi azınlık gruplarını hedef alan eylem ve söylemler tam bir saygısızlığın ifadesidir. Bunlar saldırgan, sorumsuz ve yanlıştır” ifadelerini kullandı.
“Sosyal medyanın gelgitli halinden güç alan; uluslararası ve ulusal düzeyde giderek artan anlaşmazlıklar ve kutuplaşmalar bağlamında her türden nefret söylemi her yerde yükseliyor” diyen Türk, “Bu bireyler için zararlıdır ve tüm toplumların sağlıklı işleyişi için gerekli olan uyumu tahrip etmektedir” diye konuştu.
Salvan Momika adlı Irak uyruklu bir sığınmacı, 28 Haziran tarihinde İsveç’in başkenti Stockholm’deki bir caminin önünde düzenlediği eylemde Kuran’ın bazı sayfalarını ateşe vermişti. Kurban Bayramı’nın ilk gününde düzenlenen eyleme Türkiye, Irak, İran, Fas, Pakistan gibi birçok ülkeden tepki gelmişti. İsveç hükümeti konuyla ilgili açıklamasında eylemi “İslamofobik” olarak niteleyerek kınamış, ancak İsveç’te “toplanma, ifade ve gösteri özgürlüğünün anayasalarla korunduğuna” dikkat çekmişti.
İİT karar tasarısı
Son dönemde Kur’an-ı Kerim’e yapılan saygısızlık ve saldırılara ilişkin İİT karar tasarısı, 47 üyeli Konsey’de görüşüldü. İİT tarafından sunulan karar tasarısında; Kur’an-ı Kerim’i hedef alan, “dine yönelik nefret” olarak nitelendirilen saldırıların kınanması çağrısı yapıldı.
AA’nın aktardığına göre, Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırıları ele almak üzere düzenlenen acil oturuma sunulan karar tasarısı, AB adına söz alan Belçika tarafından oylamaya götürüldü. Oylama öncesi açıklamalarında bazı AB üyesi ülkelerin yanı sıra ABD ve İngiltere Kur’an-ı Kerim’i yakma provokasyonlarının kınanmasına ilişkin tasarıya “hayır” oyu kullanacaklarını beyan etti.
Bazı ülkeler tarafından konuşmaların uzatılması üzerine Konsey, yarın tekrar toplanarak İİT’in kınama tasarısını oylama kararı aldı.
Türkiye, kınadığını duyurdu
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, acil oturuma video mesajla katılırken, son dönemde Kur’an-ı Kerim’e yönelik yapılan saldırıları kınadı.
Öte yandan Suudi Arabistan, Pakistan, Ürdün, Mısır, Endonezya ve İran’ın Dışişleri Bakanları ile Katar’ın Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Devlet Bakanı da video mesajla oturumda açıklamalarda bulundu.
Kur’an-ı Kerim’e yönelik son dönemde yapılan saldırılar, BM Genel Sekreteri ve Papa tarafından da kınanmıştı.
47 üyeli BM İnsan Hakları Konseyinde alınan kararların bağlayıcılığı bulunmuyor ancak buradan çıkan görüş ulusal parlamentoların alacağı olası kararları etkiliyor. Ayrıca, uluslararası kamuoyu oluşturulması açısından bu kararlar önem taşıyor.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *