İnsansı robotlarla basın toplantısı

İnsansı robotlarla basın toplantısı

Robotlar, insanlardan daha iyi liderlik yapabileceklerini iddia ettiler. Robotlar ayrıca insanların işlerini çalmayacaklarını ve onlara isyan etmeyeceklerini de savunuyorlar! Geliştiricileri ile birlikte toplantıya çıkarılan robotlar, ayrıca ‘sınırlamalara’ da inanmıyorlar! Yapay zeka uzmanı Stuart Russell’a göre robotlar yakın gelecekte öğretmenlerin yerini alabilir, öğretmenler de gözlemci pozisyonuna geçebilir…

Dünyadaki ilk insan-robot basın konferansı, Birleşmiş Milletler tarafından İsviçre’nin Cenevre kentinde dün (8 Temmuz) düzenlendi. AI for Good (İyilik İçin Yapay Zeka) adlı zirvedeki konferansa 9 insansı robot katıldı. Konferansın organizatörleri, yapay zeka ve robotların hastalık ve açlık gibi sorunların çözümüne yardım etmesini sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

Independent Türkçe’nin aktardığına göre, mavi bir hemşire kıyafeti giyen Grace adlı tıbbi robot “Yardım ve destek sağlamak için insanlarla birlikte çalışacağım ve işlerini almayacağım” ifadesini kullandı.

Merkeziyetsiz yapay zeka hizmetleri sağlayan blok zinciri protokolü SingularityNET’in CEO’su olan ve Grace’i geliştiren Ben Goertzel, robota “Bundan emin misin Grace?” diye sordu. Tıbbi robot “Evet eminim” yanıtını verdi.

Ameca adlı robotsa şöyle konuştu:

Benim gibi robotlar hayatlarımızı iyileştirmek ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için kullanılabilir. Benim gibi binlerce robotun fark yarattığını görmemizin sadece bir zaman meselesi olduğuna inanıyorum.

Gazetecilerden biri bir robota, geliştiricisi Will Jackson’a isyan etmek isteyip istemediğini sordu. Ameca’nın cevabı şu oldu:

“Neden böyle düşündüğünüzden emin değilim. Yaratıcım bana karşı hep nazik oldu. Ben şu anki durumdan çok memnunum.”

Portre çizebilen Ai-Da adlı robot, yapay zekaya düzenleme getirilmesi gerektiğini savundu:

“Yapay zeka dünyasında önde gelen birçok isim, bazı yapay zeka biçimlerinin düzenlenmesi gerektiğini savunuyor. Ben de buna katılıyorum.”

Rock yıldızı robot Desdemona ise “Sınırlamalara inanmıyorum, sadece fırsatlara inanıyorum. Evrenin imkanlarını keşfedelim ve bu dünyayı oyun alanımız haline getirelim” dedi.

Hanson Robotics’in geliştirdiği Sophia adlı robotsa, gelen soru üzerinde robotların insanlardan daha iyi liderlik yapabileceğini düşündüğünü söyledi: “Harika şeyler başarabiliriz. İnsansı robotlar, insan liderlerden daha yüksek düzeyde verimlilik ve etkinlikle liderlik etme potansiyeline sahip.”

Geliştiricisinin aynı fikirde olmadığını belirtmesinin ardından Sophia, fikrini değiştirerek  “etkili sinerji yaratmak” için insanlarla birlikte çalışabileceklerini ifade etti.

Robotlar, insanların yapay zekanın gelişim sürecinde dikkatli hareket etmesi gerektiğini ve henüz insan duygularını tam olarak kavrayamadıklarını da kaydetti.

Bilgisayar bilimci Stuart Russell: Yapay zeka öğretmenlerin yerini alacak

Birleşmiş Milletler’in İsviçre’nin Cenevre şehrinde bugün düzenlediği yapay zeka zirvesine katılan dünyanın önde gelen yapay zeka uzmanlarından Stuart Russell alanda son dönemde kaydedilen gelişmeleri değerlendirdi.

61 yaşındaki bilgisayar bilimci, yapay zekanın eğitimi radikal biçimde değiştireceğini savunarak, “Birkaç yıl içinde, belki de bu on yılın sonuna kadar, dünyadaki her çocuğa oldukça yüksek kalitede bir eğitim sunmak mümkün olabilir. Bu potansiyel anlamda dönüştürücü bir gelişme” dedi.

Cep telefonuna ve internete erişimi bulunan herkesin eğitim hakkından faydalanabileceğini belirten Russell, son dönemde gündemden düşmeyen sohbet botu ChatGPT’nin öğretmenlerin yerini alacağı öngörüsünü de paylaştı.

Russell, doğal olarak bunun öğretmenler ve sendikalarda endişe yaratacağını ve gelecekte istihdam sorunlarının artabileceğini ifade etti.

Bilgisayar bilimci, yapay zeka çocuklara eğitim sağlarken, öğretmenlerin de gözlemci pozisyonuna geçmesinin muhtemel olduğunu belirtti.

ABD’deki prestijli Kaliforniya Berkeley Üniversitesi’nde çalışan Russell, “Bu teknolojinin bir kitaptan ya da öğretmenden daha etkili olmasını bekliyorum” dedi.

Öte yandan Russell, yapay zekanın eğitimdeki rolünün ideolojik endoktrinasyon amacıyla kullanılabileceğine de işaret ederek, “Eminim Çin hükümeti, bu teknolojinin devlete sadakati aşılamada daha etkili olmasını umuyordur” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *