Bangladeş’teki Arakanlılara Avrupa’dan ziyaret

Bangladeş’teki Arakanlılara Avrupa’dan ziyaret

Merkezi Hollanda’da bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM)’nden, savcı Karim Asad Ahmad Khan liderliğinde 10 kişilik bir heyet, Ağustos 2017’de Myanmar’dan kaçan mültecilerden 35’i ile görüştü. 6 yıl aradan sonra gerçekleşen ziyaretin nedeni Müslümanlar’a yapılan soykırım hakkındaki vakayı soruşturmak olarak açıklandı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Karim Asad Ahmad Khan, Myanmar’dan kaçarak Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslüman mültecilerin, uğradıkları soykırıma ilişkin ifadelerini dinledi.

Khan liderliğindeki 10 kişilik heyet, Cox’s Bazar’ın güney bölgesinde iki mülteci kampını ziyaret ederek, Ağustos 2017’de Myanmar’dan kaçan mültecilerden 35’i ile görüştü.

Heyete, Bangladeş Dışişleri Bakanlığı ile Mülteci Yardım ve Yurduna İade Komisyonundan (RRRC) yetkililer eşlik etti.

AA’ya konuşan Komisyon Başkanı Muhammed Mizanur Rahman, UCM heyetinin, Arakanlı Müslümanlar’a yapılan soykırım hakkındaki vaka soruşturması için resmi ziyaretlerde bulunduğunu ve heyetin mültecilerin tanıklıklarını dinlediklerini kaydetti.

Rahman, Khan’ın Müslüman mültecilerin önde gelen isimleri ile bir toplantı düzenlendiğini ve RRRC’nin Cox’s Bazar’daki Arakanlı Müslümanlar için UCM’ye “daha fazla koruma” çağrısında bulunduğunu sözlerine ekledi.

Cox’s Bazar merkezli Arakanlı Müslümanlar Barış ve İnsan Hakları Derneğinin başkanı Muhammed Zubair, gazetecilere, UCM delegasyonu tarafından Ağustos 2017’de Myanmar’da gerçekleşen baskınlar hakkında alınan ifadelerin “etnik temizlik, işkence, itibar kaybı ve evlerin yakılması” vakalarını içerdiğini söyledi.

Myanmar ordusunun gerçekleştirdiği işkencenin boyutunu araştırmak için 4 Temmuz’da Bangladeş’e gelen UCM heyeti, ziyaretlerine 7 Temmuz’a kadar devam edecek.

5 Temmuz’da Khan ile bir araya gelen Bangladeş Dışişleri Bakanı AK Abdul Momen, soruşturmayla ilgili tüm destek ve işbirliğinin UCM’ye sunulacağını açıklamıştı.

Khan, aynı gün Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ile de görüşmüştü.

Arakanlı Müslümanlara zulüm

Myanmar’ın Arakan eyaletinde 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi Budistler ve ordu tarafından katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor.

Volker Türk: Myanmar’daki kriz “tahammül edilemez” hale geldi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Myanmar’daki askeri yönetimin “pervasız” faaliyetleri nedeniyle ülkedeki krizin “tahammül edilemez” hale geldiğini söyledi.

Türk, BM İnsan Hakları Konseyi’nin 53. oturumunda Myanmar’da darbe sonrası yaşanan kriz hakkında açıklamalarda bulundu.

Myanmar’da askeri yönetim altında yaşayan halkın şiddet olaylarına daha fazla dayanabilmesinin “neredeyse imkansız” olduğunu belirten Türk, askeri yönetimin “pervasız” faaliyetleri yüzünden krizin “tahammül edilemez” hale geldiğini vurguladı.

Türk, krizin her geçen gün derinleşmesini “ölümcül serbest düşüşe” benzeterek, “generaller tarafından dayatılan rejimin, halkın barış, demokrasi ve daha refah bir gelecek için sahip olduğu iyimserliği yok ettiğini” ifade etti.

Myanmar’da darbe sonrası ülkede ekonominin bozulduğuna ve keyfi tutuklamalar ile işkence uygulanmaya başladığına dikkati çeken Türk, askeri yönetimin muhtaç insanların yardım alamaması için farklı yasal engeller koyduğunu söyledi.

Türk, geçen sene gıda fiyatlarının yüzde 177 arttığına ve ülkedeki çatışmalardan dolayı gıda üretiminde ciddi düşüş olduğuna işaret ederek, 15,2 milyon insanın acil gıda desteğine ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Myanmar’da 2021’den bu yana 1,5 milyondan fazla insanın zorla evlerinden edildiğini kaydeden Türk, “Halkın bu acıdan çıkış yolu bulması ve hayatlarını özgürlük ve güvenlik içinde yaşaması için gerekli tüm koşulları sağlamamız son derece acil.” dedi.

Myanmar’daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021’de yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *