Facebook’un da sahibi olan sosyal medya platformu Meta, yeni uygulaması Threads ile Twitter’a açıkça meydan okudu.
Twitter’ın sahibi Elon Musk’ın bir dizi kaotik kararından sonra rakibinin çok zayıflamış durumundan yararlanmaya çalışan Meta, saatler içinde milyonlarca kullanıcı topladı. Uygulamanın kullanıcılarla buluşmasının üzerinden 24 saat geçmeden bu sayı her geçen dakika arttı.
Voa Türkçe’nin aktardığına göre, yeni platforma hızla katılanlar arasında ünü isimlerin yanı sıra Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Alexandria Ocasio-Cortez gibi önde gelen politikacılar da vardı.
Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg, uygulamadaki ilk gönderisinde bir alev emojisiyle birlikte “Hadi başlayalım. Threads’e hoş geldiniz” yazdı. Zuckerberg, uygulamaya ilk yedi saat içinde 10 milyon hesabın kaydolduğunu ekledi.
Zuckerberg kendisi ve Musk ile Twitter ve Threads arasındaki rekabeti de çok bilinen bir Spiderman paylaşımı ile mizahi bir şekilde ifade etti.
100’den fazla ülkede kullanılabilen Threads, Meta’nın yeni uygulaması ile Instagram uygulaması arasındaki veri paylaşımının nasıl düzenleneceği konusundaki belirsizlik nedeniyle henüz Avrupa Birliği’nde kullanılmıyor.
Uzmanlar, Instagram ile olan bağlarının Threads’e yerleşik bir kullanıcı tabanı ve reklam aracı sağlayabileceğini söylüyor. Bu, yeni CEO Elon Musk’ın zor durumdaki işleri canlandırmaya çalıştığı bir zamanda Twitter’dan reklam kaynaklı gelirleri Meta’ya çekmesini de sağlayabilir.
Threads, bağımsız bir uygulama olarak piyasaya sürülürken, kullanıcılar Instagram kimlik bilgilerini kullanarak giriş yapabiliyor ve aynı hesapları takip edebiliyor.
Yatırım şirketi AJ Bell’in mali değerlendirme başkanı Danni Hewson, “Yatırımcılar, Meta’nın gerçekten bir ‘Twitter Katili’ne sahip olma olasılığı konusunda biraz heyecanlanmadan edemiyorlar” dedi.
Bazı uzmanlarsa Threads’in lansmanını, Twitter’ın daha az toksik bir versiyonunu oluşturmak için bir fırsat olarak görüyor.
Demokrat Partili Temsilciler Meclisi üyesi Alexandria Ocasio-Cortez, paylaşımında, “Bu platformda iyi hisler, güçlü bir topluluk, mükemmel mizah ve daha az taciz olsun” dedi.
Uygulama, Twitter’a çok benzer şekilde, herhangi bir doğrudan mesaj özelliği içermemesine rağmen, kullanıcıların beğenebileceği, yeniden gönderebileceği ve yanıtlayabileceği kısa metin gönderileri içeriyor. Gönderiler en fazla 500 karakter uzunluğunda olabiliyor ve beş dakikaya kadar bağlantılar, fotoğraflar ve videolar içerebiliyor.
Meta’nın yaptığı blog paylaşımında uygulamanın hem Apple’ın App Store’unda hem de Google’ın Play Store’unda 100’den fazla ülkede mevcut olduğu belirtildi.
Meta hisseleri, lansmandan önce rakip teknoloji firmalarının kazançlarını geride bırakarak yüzde 3 oranında artışla kapandı.
Twitter köşeye mi sıkıştı?
Threads, Zuckerberg ve Musk’ın aylarca karşılıklı atışmalarından, hatta birbirlerine Las Vegas’ta kafes dövüşü yapma tehditleri yönelttikten sonra piyasaya sürüldü.
Meta’nın, Twitter’ın savunmada olduğu bir zamanda uygulamayı hedef aldığı yorumları yapılıyor.
Musk, geçen Ekim ayında Twitter’ı 44 milyar dolara satın aldı. Ancak o zamandan bu yana çok sayıda elemanın işten çıkarılması ve içerik yönetimi tartışmaları, hem kullanıcıları hem de reklamverenleri soğuttu ve Twitter’ın değeri düştü. Musk’ın en son hamlesi, kullanıcıların günde okuyabileceği tweet sayısını sınırlamayı içeriyordu.
Twitter, Threads nedeniyle Meta’ya dava açmayı düşünüyor
BBC’nin haberine göre ise Twitter, dün piyasaya çıkan rakip uygulama Threads nedeniyle Meta’ya dava açmaya hazırlanıyor.
Meta’nın pek çok ülkede kullanıma açtığı ve ilk günde 30 milyondan fazla kişinin indirdiği Threads uygulaması Twitter’a son derece benziyor. Twitter’ın sahibi Elon Musk, Threads hakkında yaptığı paylaşımda “Rekabet iyidir, kopya çekmek ise değildir” demişti.
Twitter avukatı Alex Spiro, Meta CEO’su Mark Zuckerbeg’e gönderdiği bir mektupla Meta’nın “Twitter’ın ticari sırlarını ve diğer fikri mülkiyet haklarını sistemli, bilinçli ve hukuk dışı bir şekilde zimmetine geçirdiğini” öne sürdü.
Spiro Meta’nın onlarca eski Twitter çalışanını işe aldığını, “Twitter’ın ticari sırlarına hakim olan” bu kişilerin, Meta’nın “Twitter’dan kopya çektiği uygulaması” Threads’i geliştirmesine yardım ettiğini söyledi.
Mektupta Twitter’ın bu konu hakkında dava açma hakkını saklı tuttuğu aktarıldı.
Mektubun bir kopyasını gören BBC hem Twitter’a hem Meta’ya sorular yöneltti.
Meta Sözcüsü Andy Stone “Threads’in mühendis ekibinde tek bir eski Twitter çalışanı bile bulunmuyor – böyle bir şey yok” dedi.
Meta CEO’su Zuckerberg ise Twitter hesabındaki 11 yıllık sessizliğini bu paylaşımla bozdu.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *