İngiltere’de 24 üniversiteden oluşan birlik, yapay zekanın eğitim öğretim süreçlerinde kullanımına ilişkin bir dizi ilke hazırladı ve bir bildiri ile duyurdu. BMGK’da yapılacak ilk yapay zeka toplantısına da İngiltere Dışişleri Bakanı başkanlık edecek.
İngiltere’de Cambridge, Oxford ve London School of Economics (LSE) gibi önde gelen 24 üniversiteyi bünyesinde barındıran “Russell Group” adlı birlik, üniversitelerin yapay zekadan yararlanmasına yardımcı olacak bir dizi ilkeyi içeren ortak bildiri yayınlandı.
Üniversitelerin, öğrencilerin ve personelin “yapay zeka okuryazarı” olmalarını sağlamalarına destek olmak için yeni bir dizi ilkenin oluşturulduğu belirtilen bildiride, böylelikle, teknolojik atılımların öğretme ve öğrenme için sağladığı fırsatlardan yararlanılabileceği savunuldu.
Bildiride, yapay zeka ve eğitim uzmanlarıyla ortaklaşa geliştirilen yeni ilkelerin, üretken yapay zekanın risklerini ve fırsatlarını da tanımaya olanak sağlayacağı iddia edildi.
Yeni ilkeler doğrultusunda, üniversitelerin, öğrencileri ve personeli yapay zeka okuryazarı olmaları için destekleyeceği kaydedilen bildiride, şu ifadelere yer verildi:
“Üniversiteler, öğretim ve değerlendirmeyi, yapay zekanın etik kullanımını içerecek şekilde uyarlayacak ve eşit erişimi destekleyecek. Üniversiteler, akademik titizlik ve dürüstlüğün korunmasını sağlayacak.”
Yapay zekanın sağladığı dönüştürücü fırsat!
Russell Group İcra Kurulu Başkanı Dr. Tim Bradshaw konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, yapay zeka buluşlarının şimdiden çalışma şekillerini değiştirdiğine işaret etti. Üniversite personelinin de yapay zekanın öğretimi konusunda desteğe ihtiyacı olduğunu söyleyen Bradshaw, “Bu, hızla gelişen bir alan ve bu teknolojilerin riskleri ve fırsatları sürekli değişiyor. Eğitimde yapay zeka tercihlerinin açıkça anlaşılmış değerler temelinde yapılması herkesin yararına.” ifadelerini kullandı.
Bradshaw, yapay zekanın sağladığı dönüştürücü fırsatın çok büyük olduğunun ve Russell Group üniversitelerinin bu fırsatı değerlendirmedeki kararlılığının altını çizdi.
BMGK da yapay zeka hakkında ilk toplantısını düzenleyecek
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 18 Temmuz’da, yapay zekanın uluslararası barış ve güvenliğe yönelik potansiyel tehditleri hakkında ilk toplantısını yapacak.
İngiltere’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Barbara Woodward, yaptığı açıklamada, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly’nin başkanlık edeceği toplantıya, uluslararası yapay zeka uzmanlarının yanı sıra BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in katılacağını duyurdu.
Yapay zeka konulu ilk BMGK toplantısının ülkesinin bu ayki dönem başkanlığı sırasında yapılmasından heyecan duyduğunu dile getiren Woodward, İngiltere’nin yapay zekanın uluslararası barış ve güvenliğe potansiyel tehditlerinin yanı sıra muhtemel faydalarını da incelemeyi hedeflediğini savundu.
Woodward, yapay zekanın tekil olarak bir aktör olmadığına dikkati çekerek onu kontrol edebilen ve risklerini görebilenin yine insanlar olduğunu söyledi.
Guterres de ‘bir düzen getirelim’ demişti
Guterres, 17 Mayıs’ta gazetecilere verdiği demeçte, yapay zekanın silah haline getirilmesinden duyduğu endişeyi de dile getirerek “Bir gün herhangi bir aşamada insana ihtiyaç duymayan silah sistemlerine sahip olacağımız fikri kesinlikle kabul edilemez.” demişti. Yapay zeka alanında düzenleme yapma kolay olmasa da ülkelerin kırmızı çizgiler belirlemeyi kabul etmesi gerektiğine işaret eden Guterres, “Yapay zeka gelişmelerinin ön saflarında yer alan girişimciler bile sisteme bir düzen getirmemiz gerektiğini kabul ediyor.” ifadelerini kullanmıştı.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *