IMF ve Dünya Bankası için ‘düpedüz başarısız’ suçlaması

IMF ve Dünya Bankası için ‘düpedüz başarısız’ suçlaması

BM genel sekreteri Guterres, IMF ve Dünya Bankasının Kovid-19 salgını dönemindeki çalışmalarını “düpedüz başarısızlık” olarak nitelendirerek bunun, onlarca ülkeyi yüksek oranda borçlu bıraktığını vurguladı. BM, ayrıca Haiti’deki açlık nedeniyle uluslararası toplumdan yardım istedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, gelişmekte olan ülkelerin, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasından yeterince yararlanamadığını belirterek bu kurumlara reform çağrısı yaptı.

Zengin ülkelerin fakir ülkelere göre IMF’den daha çok yararlandığını belirten Guterres, IMF ve Dünya Bankasının “tarihi yanlışlardan” dönmesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Guterres, salgın süresince, 772 milyon nüfusu olan G7 ülkelerinin IMF’den 280 milyar dolar aldığına, 1,1 milyar nüfuslu az gelişmiş ülkelere ise 8 milyar dolar tahsis edildiğine dikkati çekti.

Konuya ilişkin görüş bildiren Kriz Grubu BM Direktörü Richard Gowan da “Batılı hükümetler, Çin’in gelişmekte olan ülkelere borç verme konusunda gitgide daha etkili olduğunun farkında. Bu yüzden de IMF ve Dünya Bankasında reform yaparak yoksul ülkelerin borç için Pekin’e bel bağlamasını önlemek istiyorlar.” ifadelerini kullandı.

Haiti için yardım çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyinde (ECOSOC) Haiti’deki gıda güvensizliğine işaret edilerek uluslararası topluma yardım çağrısı yapıldı.

Reliefweb sitesine göre BM kurumları, ülke temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve finans kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantının teması, “Hayat Kurtarmak: Haiti’nin acil gıda güvenliği ihtiyaçlarının karşılanması” oldu.

Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Cindy McCain, gelecek 6 ayda 1 milyon kişiye ulaşmak için 122 milyon dolar gerektiğini belirterek uluslararası topluma yardım çağrısında bulundu.

Toplantının başlangıcında 3 Haitili öğrencinin yemek bulmakta yaşadıkları zorlukları anlattıkları video gösterildi. Yetersiz beslenmenin migren ve baş dönmesine sebep olduğunu, bu nedenle derslere odaklanmakta zorluk yaşadıklarını belirten öğrenciler, gıda güvensizliğinin genç kızları fuhşa sürüklediğini anlattı.

Haiti’de devlet devre dışı

12 milyon nüfuslu Haiti’deki toplumsal huzursuzluk, Temmuz 2021’de Devlet Başkanı Jovenel Moise’ın evinde öldürülmesi, aynı yıl ağustosta 2 bin 200’den fazla kişinin ölümüne ve on binlerce evin yıkılmasına yol açan 7,2 büyüklüğündeki deprem, enflasyon, kolera vakaları, kaçırma olayları ve şiddetin artmasıyla son yıllarda önemli ölçüde derinleşti.

Ülkede silahlı grupların çatışmaları nedeniyle Nisan 2022’den bu yana yüzlerce kişi yaşamını yitirdi.

Enflasyonun son yılların en yüksek seviyesine ulaştığı ülkede nüfusun yüzde 40’ı gıda yardımlarına bağımlıyken kronik hale gelen çete çatışmaları da yüzlerce kişinin ölümüne ve binlercesinin yerinden edilmesine yol açtı.

Birleşmiş Milletler raporunda başkent Port-au-Prince’teki güvenlik sorunlarının, savaştaki bir ülkenin seviyesine ulaştığı belirtilmişti.

Silahlı çete üyelerinin bölgelerini genişletmek için birbiriyle mücadele ettiği aktarılan raporda, çetelerin birbiriyle ve polisle aralarındaki çatışmaların çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu vurgulanmış, Haitililerin ülkedeki durum nedeniyle son 10 yıldaki en kötü insani krizlerden biriyle karşı karşıya oldukları ifade edilmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *