Türkiye’den Çin’e ödemelerde Swift sistemi dışında yeni sistem

Türkiye’den Çin’e ödemelerde Swift sistemi dışında yeni sistem

Türkiye ile Rusya arasında SWIFT’e alternatif olarak gösterilen Mir sistemi kullanılmaya başlanmasının ardından, Türkiye ile Çin arasında da yeni bir bankacılık köprüsü kuruluyor. Değişim, uluslararası alanda dolar hakimiyetinin tartışılması ile aynı dönemde gündeme geldi.

Ankara-Çin devlet bankası Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Türkiye’den Çin’e “Chinex” isimli servis üzerinden doğrudan döviz transferi yapacak. Sistemle, kişi ve şirketler; hizmet bedeli, navlun, fuar, konaklama, eğitim gibi her tür ödemeyi Çin’e aktarabilecek. Transferlerde, ABD ve Avrupa ülkelerinin finansal egemenliğindeki SWIFT sisteminin mesajı oluşmayacak.

Milliyet’in aldığı bilgiye göre, Çin’in en büyük devlet bankalarından olan Industrial and Commercial Bank of China’nın (Çin Sanayi ve Ticaret Bankası-ICBC) Türkiye iştiraki ICBC Turkey, Türkiye’den Çin’e yabancı para transferi için Chinex isimli servisi hizmete aldı. Bu sistemle Türkiye’den kurumsal ve bireysel olarak doğrudan Çin’e para transfer edilebilecek. Transferler yuan, dolar ve euro üzerinden gerçekleştirilebilecek. Bu hizmetle; fatura, makbuz, dekont gibi belgelerin ibraz edilebileceği her türlü hizmet bedeli, navlun ödemesi, fuar ödemesi, konaklama gideri, eğitim ödemesi, kira ödemesi, teknik destek bedeli ödemesi yapılabilecek. İşlemlerde muhabir banka kullanılmadığı için transfer sonunda SWIFT mesajı oluşmayacak. Çin yuanı, dolar ve euro cinsinden Çin’e direkt para transferi işlemleri saat 10:00’a kadar aynı gün valörlü olarak gerçekleşecek, sabit işlem ücreti 59 TL olacak.

Alternatif aranıyor

Yurtiçi ya da dışındaki banka hesaplarına gerçekleştirilen döviz transferleri SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication / Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği) sistemi aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

Bu işlemlerde uluslararası SWIFT kodu kullanılıyor. Dolar üzerinden yapılan transferlerin, taraflardan birisi ABD olmasa bile SWIFT sistemi üzerinden ABD kontrolüne girebildiği belirtiliyor. Dolar cinsinden SWIFT transferlerin bilgilerine ABD tarafından erişilebiliyor ve istenirse engellenebiliyor. Özellikle İran gibi ambargo kapsamındaki ülkelerle ticaret yapan, bu ülkelerdeki muhataplarına SWIFT sistemi üzerinden para gönderenler, takip altına alınarak yaptırımlardan etkilenebiliyor.

Çin ve Rusya’nın başını çektiği bir grup ülke, bir süredir uluslararası ticarette batı merkezli SWIFT’e alternatif finansal mesajlaşma sistemi üzerinde çalışıyor. Bu kapsamda daha önce Türkiye ile Rusya arasında SWIFT’e alternatif olarak gösterilen Mir sistemi kullanılmaya başlanmıştı. Rusya- Ukrayna savaşının ardından Türkiye’deki özel ve kamu bankaları Mir’in kullanımını durdurmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *