İran’da referandumla rejim değiştirilebilir mi?

İran’da referandumla rejim değiştirilebilir mi?

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Hüseyni, ülkedeki referandum tartışmalarına değinerek, referandumla rejimin değiştirilmesinin söz konusu olamayacağını ifade etti. Cuma İmamı Mevlevi Abdulhamid İsmailzehi acil referandum çağrısında bulunmuştu.

Fars Haber Ajansına göre Hüseyni, Tahran’daki Terbiyet-i Müderris Üniversitesi’nde “İslam Cumhuriyeti, Özgürlük ve Gösteri Hakkı” konulu konferanstaki konuşmasında ülkedeki gelişmeleri değerlendirdi. Hüseyni’nin konuşmasının başında bir grup öğrenci “özgürlük” sloganları atarak, salonu terk etti.

İran’da 50 günden uzun süredir devam eden gösterilere yönetimin tahammül ettiğini belirten Hüseyni, “İslam Cumhuriyeti” yönetim sisteminin referandumla kabul edildiğini hatırlattı. Hüseyni, “Anayasa’da referandum öngörülmüştür. Fakat referandum bazı tali konular için mümkündür, yönetim şekli için değil.” dedi.

Bazı öğrencilerin “Düşmanımız buradadır, ABD diye yalan söylüyorlar” sloganı üzerine Hüseyni, ABD yönetiminin göstericileri desteklediğini belirterek, İran rejim muhalifi grupların arkasında Washington yönetiminin olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden 4 Kasım’da bir konuşması sırasında İran’ı özgürleştireceklerini söylemiş “Endişelenmeyin, İran’ı özgürleştireceğiz. Onlar çok yakında kendilerini özgürleştirecek.” demişti.

İran’da referandum tartışması

Sünni din adamı ve Zahidan kenti Cuma İmamı Mevlevi Abdulhamid İsmailzehi, geçen haftaki hutbesinde Tahran yönetimini eleştirerek, ülkedeki sorunların çözümü için “acil referandum” çağrısında bulunmuştu.

Ülkede referandum tartışmalarına neden olan İsmailzehi, İran Devrim Muhafızlarına yakınlığıyla bilinen Fars ve Tesnim gibi haber ajansları tarafından sert bir şekilde eleştirilmişti.

İran Anayasası’nın 59. Maddesi’ne göre önemli siyasi, sosyal ve kültürel konularda referandum düzenlenebiliyor.

Gösterilerde tutuklanan 1024 kişi için iddianame

İran devlet televizyonunun haberine göre Tahran’da basın toplantısı düzenleyen Yargı Erki Sözcüsü Mesud Setayeşi, Mahsa Emini’nin ölümü sonrasında başlayan protestolarda tutuklananlarla ilgili bilgi verdi. Setayeşi, “Şu ana kadar Tahran’da 1024 kişi hakkında iddianame hazırlandı. İsyancılarla mücadele ve onların ayrılması kesinlikle titizlikle yapılacaktır.” dedi.

Yargı sürecinin Devrim ve Genel mahkemeler tarafından yürütüleceğini aktaran Setayeşi, “Bu isyanlarda maddi veya manevi zarara uğrayan herkes ilgili yargı mercilerine suç duyurusunda bulunma hakkına sahiptir. Son birkaç gündür bu konudaki şikayetlerin sayısı da arttı.” diye konuştu.

Setayeşi, bir gazetecinin gösterilerde şu ana kadar kaç öğrenci ve öğretmenin tutuklandığına dair sorusuna ise net cevap vermeyerek, “Bir avuç kişi tutuklandı ve bu az sayıdaki kişi ciddi suçlar işledi.” ifadelerini kullandı.

Tutuklu bulunan Nilüfer Hamidi ile Elahe Muhammedi adlı gazetecilerin durumunun sorulması üzerine ise Setayeşi, iki gazetecinin “ulusal güvenliğe karşı suç işlemek” ithamıyla tutuklandığını ve söz konusu davanın yakında karara bağlanacağını aktardı.

Setayeşi, gösterilerde şu ana kadar kaç kişinin öldüğüne dair de bilgi vermedi.

İran’daki gösteriler

Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi İran’da ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.

Olaylarda resmi kaynaklardan sivillerin ve güvenlik güçlerinin öldüğüne dair açıklamalar yapılsa da ölü sayısı hakkında net bilgi verilmedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *