İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’a yönelik gerçekleştirdiği saldırıların ardından İran misilleme yaparken, Mücteba Hamaney, “Sendeleyen Siyonist rejimin nefesi tükendi” mesajı yayınladı. İran Dışişleri Bakanlığı da, gerekli görülen her noktada ülkenin güvenliğini ve ulusal çıkarlarını koruyacağını bildirdi.
İsrail ordusundan yapılan resmi açıklamada, İran’dan fırlatılan füzelerin tespit edildiği ve hava savunma sistemlerinin derhal devreye sokulduğu bildirildi. Saldırının ardından tüm bölgede kırmızı alarm durumuna geçilirken, olası yeni tehditlere karşı savunma sistemlerinin aktif şekilde çalıştırıldığı aktarıldı.
Bölgede tansiyonu zirveye çıkaran füze saldırılarının ardından İran kanadından ilk siyasi mesaj geldi. Sosyal medya hesabı üzerinden operasyona ilişkin çarpıcı bir paylaşımda bulunan İran’ın dini lideri Mücteba Hamaney, İsrail yönetimini hedef alarak, “Sendeleyen Siyonist rejimin nefesi tükendi” ifadelerini kullandı.
Trump: Masaya dönün
Saldırıların ardından ABD Başkanı Donald Trump da jet bir açıklama yaparak taraflara itidal ve diplomasi çağrısında bulundu. İran yönetimine, “Füzelerinizi fırlattınız, bu yeterli. Masaya geri dönün ve bir anlaşma yapın” diye seslenen Trump, aslında bir uzlaşmanın eşiğinde olunduğunu ima etti:
Gerilimin daha fazla tırmanmasını önlemek adına diplomatik girişimleri hızlandıracağını belirten ABD Başkanı, “Şimdi Netanyahu’yu arayacağım ve ona İran’a karşılık olarak saldırmamasını söyleyeceğim” ifadelerini kullanarak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile doğrudan iletişime geçeceğini ilan etti.
İran: Ulusal çıkarlar korunacaktır
İran Dışişleri Bakanlığı’nın İran’ın Siyonist rejim hedeflerine yönelik savunma darbelerine ilişkin bildirisinin metni de şu şekilde:
19 Ferverdîn (7 Nisan) tarihli ateşkesin defalarca ihlal edilmesinin ve Siyonist rejimin Lübnan ve İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı saldırgan eylemlerini, son iki hafta içinde terör ordusu ABD ile işbirliği yaparak ülkenin güney bölgelerindeki İran gemilerine ve hedeflerine yönelik saldırılar ve ABD rejimi ile işbirliği içinde İran milletine karşı deniz haydutluğu da dâhil olmak üzere tekrarlamasının ardından, İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51. maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, 17 Hordad 1405 (7 Haziran 2026) Pazar akşamı, işgal altındaki Filistin topraklarının kuzeyinde bulunan birkaç askeri hedefe darbe vurmuştur.
İran İslam Cumhuriyeti, İran milletinin, gerekli gördüğü her noktada kendi güvenliğini ve ulusal çıkarlarını kararlılıkla savunma konusundaki ciddi iradesini vurgulayarak, Lübnan’daki ateşkesin 19 Ferverdîn 1405 (7 Nisan 2026) tarihli ateşkes mutabakatının ayrılmaz bir parçası olduğunu hatırlatmakta ve ABD hükümetinin, Siyonist rejim tarafından ateşkesin ihlal edilmesi ve bunun sonuçları ile bölgedeki her türlü gerilim artışı karşısında doğrudan sorumluluğu bulunduğunu belirtmektedir.
İran İslam Cumhuriyeti, Siyonist rejimin Lübnan veya İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı yönelik her türlü şeytani macerasının, cesur İran Silahlı Kuvvetleri’nin ezici ve kapsamlı cevabıyla karşılaşacağı uyarısında bulunmaktadır.













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *