Münih Güvenlik Konferansı raporu, Trump’ın “buldozer” politikalarının uluslararası düzeni yok ettiğini ve zengin, güçlü ve bölgesel hegemonların şekillendirdiği bir dünyaya zemin hazırladığını uyarması üzerine, ABD’nin NATO Büyükelçisi Matthew Whitaker, bütün iddiaları reddetti, ben yıkım görmüyorum dedi.
ABD’nin NATO Büyükelçisi Matthew Whitaker, Pazartesi günü Münih Güvenlik Konferansı’nda yayınlanan ve Trump yönetimi altında ABD dış politikasında tehlikeli bir değişim yaşanabileceği uyarısında bulunan raporu eleştirdi.
Berlin’de raporun bulgularını tartışmak üzere düzenlenen bir panelde konuşan Whitaker, eleştirileri reddetti ve Washington’ın yaklaşımına ilişkin endişelerin yersiz olduğunu savundu.
Whitaker, “Az önce duyduklarımın hepsini tamamen reddediyorum. Dünyanın yıkım altında olduğunu görmüyorum,” dedi katılımcılara. “Hiçbir şeyi yok etmeye çalışmıyoruz. Sürdürülebilir hale getirmeye, işler yoluna koymaya çalışıyoruz,” diye vurguladı.
Whitaker ayrıca ABD’nin Avrupa’nın güvenliğine olan bağlılığını yineledi ve Trump yönetiminin Avrupalıların daha fazla sorumluluk almasını ve yükü paylaşmasını istediğini vurguladı.
Whitaker, “NATO’yu dağıtmaya çalışmıyoruz. NATO’yu daha güçlü hale getirmeye çalışıyoruz, NATO’dan çekilmek veya onu reddetmek değil, 32 güçlü ve yetenekli müttefikten oluşan bir ittifak olarak tasarlandığı gibi işlemesini sağlamak istiyoruz” dedi.
Rapor ne diyor?
Pazartesi günü yayınlanan Münih Güvenlik Konferansı raporu, ABD Başkanı Donald Trump’ın “buldozer” politikalarının uluslararası düzeni yok ettiğini ve zengin, güçlü ve bölgesel hegemonların şekillendirdiği bir dünyaya zemin hazırladığını uyardı.
“Yıkım Altında” başlıklı makale, ABD’nin 80 yılı aşkın süredir şekillendirdiği savaş sonrası uluslararası düzenin Trump yönetiminin politikaları nedeniyle çökmekte olduğunu savundu. Bu çöküşün dünya çapındaki krizleri ve çatışmaları derinden etkileyeceğini öngördü.
Raporun yazarları, Trump’ın uluslararası düzene yönelik meydan okumasının politika değişikliklerinin ötesine geçtiğini belirtti. Trump yönetiminin, II. Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan ve evrensel kurallara, uluslararası örgütlere ve liberal demokrasiler arasındaki işbirliğine dayanan sistemin artık ABD çıkarlarına hizmet etmediğine inandığını kaydettiler.
Raporda ayrıca, Trump’ın dış politikasındaki artan belirsizlik ve Washington’ın NATO’ya ve Avrupa güvenliğine olan bağlılığına dair şüpheler karşısında Avrupa’nın savunma yeteneklerini geliştirme çabalarını artırması gerektiği savunuldu.
Bulgular, Cuma günü başlayacak olan 62. Münih Güvenlik Konferansı’nda ele alınacak.
Organizatörler, yaklaşık 120 ülkeden 200’den fazla üst düzey hükümet temsilcisinin, aralarında 60’tan fazla devlet ve hükümet başkanı, 65’ten fazla dışişleri bakanı, 30’dan fazla savunma bakanı ve 40’tan fazla uluslararası kuruluşun üst düzey temsilcilerinin de bulunduğu katılımcıların konferansa katılmasını bekliyor.













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *