Arnavutluk’ta birçok isim Edi Rama’nın Knesset’te siyonistlere övgü dolu konuşması üzerine tepkilerini dile getirdi. Bashke Hareketi lideri Arlind Qori, “Bugün, Edi Rama’nın hepimizi utandırdığı bir gündür.” dedi. Ziyareti protesto için “Benim Adıma Değil” sloganıyla Arnavutluk’ta bir de gösteri düzenlenecek.
Arnavut tarihçi Olsi Jazexhi, X hesabından, Rama’nın Eylül 2024’te İsraillileri Arnavutluk’a resmen davet ettiğini hatırlatarak, bunun açıkça “sömürgeleştirmeye davet” olduğunu belirtti. Rama’nın hakkında yolsuzluk davası bulunduğunu ifade eden Jazexhi, hapse girmek istemeyen Rama’ya “Netanyahu’nun koruma sağlama sözü verdiği” iddiasında bulundu.
Arnavutluk Birlikte (Bashke) Hareketi lideri Arlind Qori, sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülü mesajda, Rama’nın İsrail ziyaretini eleştirerek, “Bir devletin yalnızca çıkarları olmaz, uluslararası ilişkilerde onuru ve itibarı da vardır. Onurunu ve itibarını kaybettiğinde, ulusal çıkarları da çiğnemek sana zor gelmez. Nitekim bu hükümet son yıllarda bunu yapmıştır. Bugün, Edi Rama’nın hepimizi utandırdığı bir gündür.” ifadelerini kullandı.
Bashke Hareketi Milletvekili Redi Muçi de katıldığı televizyon programında Başbakan Rama’nın İsrail ziyaretinin kişisel çıkarlarına hizmet ettiğini belirterek, Avrupa Birliği ülkelerinin Netanyahu’yu boykot ettiğini hatırlattı ve Rama’nın bunun tam tersini uyguladığını kaydetti.
Analist Marlind Laçi de katıldığı programda, Rama’nın İsrail’e yaptığı ziyareti yargı sistemiyle yürüttüğü mücadelesinde kullandığını ve ABD’ye bir ziyaret için lobi faaliyeti yürütmek amacı taşıdığını ifade etti. Laçi, Rama’nın İsrail meclisinde yaptığı konuşmayı ise skandal olarak nitelendirdi.
Analist Fitim Zekthi ise Rama’nın İsrail ziyaretini katıldığı televizyon programında sert dille eleştirerek, “Rama İsrail’e gitmemeliydi. Ziyareti yanlıştı. Rama’nın konuşması çirkindi çünkü Gazze’deki soykırımdan hiç söz etmedi.” ifadelerini kullandı.
Başkent Tiran’da, Arnavutluk ve Filistin bayrakları taşıyan küçük bir grup, Rama’nın İsrail ziyaretini protesto ederken, polisin gösteriye müdahale ettiği aktarıldı.
Arnavutluk’ta cuma günü de Rama’nın İsrail ziyaretine karşı “Benim Adıma Değil” sloganıyla protesto düzenlenmesi bekleniyor.
Başkent Tiran’da 25 Ocak akşamında yapılan şiddetli gösteriler sırasında, Başbakan Rama’nın yolsuzluğa karıştığı gerekçesiyle toplanan binlerce protestocu meclis binasına yürümeye çalışmıştı.
Rama’nın istifasını talep eden protestocular, Başbakanlık binasına molotof kokteyli, havai fişek ve sis bombaları fırlatırken, polis ise göstericilere göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etmişti.













Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *