UNRWA müfredattan Filistin kelimesini çıkarmaya çalışıyor

UNRWA müfredattan Filistin kelimesini çıkarmaya çalışıyor

Lübnan’daki Filistin kamplarında ve topluluklarında kullanılan eğitim materyallerinden “Filistin” kelimesinin kaldırılması ve UNRWA okulları ve kurumlarında ulusal sembollerin yasaklanması girişimlerine Hamas’ın Lübnan’daki departmanından tepki geldi.

Birleşmiş Milletler Filistin Mültecilerine Yardım ve Çalışma Ajansı’nın (UNRWA) eylemleri olarak nitelendirilen ve Filistin ulusal kimliğine doğrudan bir saldırı olarak görülen bu eylemlerin ardından Lübnan’daki Filistin kamplarında ve topluluklarında yaygın bir öfke patlak verdi.

Bu önlemler arasında, eğitim materyallerinden “Filistin” kelimesinin kaldırılması ve UNRWA okulları ve kurumlarında ulusal sembollerin yasaklanması yer alıyor.

Bunun üzerine Hamas’ın Lübnan’daki Halk Eylem Departmanı, UNRWA’yı Filistin kimliğini ve sembollerini hedef alan sistematik bir kampanya düzenlemekle suçlayan sert bir açıklama yayınladı.

Hareket, bu eylemlerin ulusal bilinci silme ve genç nesilleri Filistin davasından koparma yönündeki daha geniş bir çabanın parçası gibi göründüğü konusunda uyarıda bulundu.

Açıklamada, ders kitaplarından “Filistin” adının silinmesi, Filistin haritasının sergilenmesinin veya kullanılmasının yasaklanması, müfredattan Filistin davasına dair tüm referansların kaldırılması, kefiye veya Filistin haritası gibi ulusal sembollerin taşınmasının veya sergilenmesinin yasaklanması ve personelin ulusal temalı herhangi bir faaliyette veya ifadede bulunması durumunda cezalandırılması gibi somut önlemler vurgulandı.

Lübnan’daki Hamas, bu adımları Filistin davasına ve kimliğine yönelik doğrudan bir saldırı olarak nitelendirerek, İsrail işgalinin Filistin tarihini ve ulusal bilincini silme hedeflerine hizmet ettiğini belirtti. Hareket, bunu Filistin halkına karşı kültürel, siyasi ve medeniyetsel bir saldırı olarak tanımladı.

Açıklamada ayrıca, bu eylemlerin Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını, bağımsız bir devlet kurma hakkını ve mültecilerin geri dönüş hakkını tanıyan uluslararası yasalara ve kararlara aykırı olduğu savunuldu. Dahası, UNRWA’nın eylemlerinin temel insan hakları ilkelerini, özellikle de ifade özgürlüğüyle ilgili olanları ihlal ettiği vurgulandı.

Hamas, bu kimlik temelli hedefleme nedeniyle UNRWA’yı tamamen sorumlu tuttu ve bu tür politikaların derhal ve kalıcı olarak geri alınmasını talep etti. Ayrıca UNRWA’nın eğitim materyallerinde ve kurumlarında Filistin’e ve ulusal kimliğine yapılan tüm atıfların yeniden getirilmesini istedi.

Hareket, UNRWA’nın yaklaşımını reddeden öğrenci ve halk protestoları dalgasını övgüyle karşıladı ve bunları ulusal aidiyetin ve devredilemez haklara bağlılığın gerçek ifadeleri olarak değerlendirdi.

Bu gelişmeler, Lübnan’daki Filistinli mülteciler ile UNRWA yönetimi arasında eğitim ve idari politikalar konusunda devam eden ve son yıllarda tekrarlanan protestolara yol açan gerilimin bir parçasıdır.

Bu politikalar arasında “tarafsızlık” bahanesiyle öğretmenlerin ve personelin işten çıkarılması, eğitim ve sağlık hizmetlerinin azaltılması yer alıyor; bu önlemler Filistinli gruplar tarafından mültecilerin ulusal ve sosyal haklarına yönelik saldırılar olarak geniş çapta değerlendiriliyor.

(Filistin Enformasyon Merkezi)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *