Hamas: Ateşkes anlaşması önündeki tek engel Netanyahu’dur

Hamas: Ateşkes anlaşması önündeki tek engel Netanyahu’dur

Hamas Hareketi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’de ateşkes önerilerini reddeden tarafın Hamas olduğu yönündeki açıklamalarını yalanlayarak, Gazze Şeridi’nde ateşkes anlaşmasına varılmasının önünde hiçbir zaman engel teşkil etmediklerini belirtti. Hamas ayrıca, BM’de düzenlenen Filistin konferansı nedeniyle de memnuniyetini bildirdi.

Hamas, Salı akşamı yayınladığı bildiride, müzakerelerde gerekli tüm esnekliği ve olumlu yaklaşımı gösterdiğini belirterek, Amerikan yönetimi, arabulucular ve uluslararası toplumun, savaş suçlusu Binyamin Netanyahu’nun, bir anlaşmaya varılması yolundaki tüm çabaların önündeki tek engel olduğunun tamamen farkında olduğunu söyledi.

Hamas, Netanyahu’nun Ocak (2025) anlaşmasını sabote ettiğini ve Hareketin kabul ettiği “Witkoff Önerisi”ni tamamen görmezden geldiğini vurguladı. Daha da kötüsü, Trump’ın son önerisini inceleyen Hamas müzakere heyetinin Doha’daki toplantı alanını bombalayarak iğrenç bir suç işledi.

Hareket, ABD yönetimini adaletin yanında yer almaya ve İsrail işgal hükümetini soykırımcı savaşını, etnik temizliği ve Filistin halkına yönelik zorla yerinden etme eylemlerini durdurmaya zorlayarak yapıcı bir rol oynamaya ve bu vahşi saldırının üzerindeki siyasi ve askeri örtüsünü kaldırmaya çağırdı.

Hamas, Uluslararası İki Devletli Çözüm Konferansı Başkanlığı’nın yaptığı açıklamayı memnuniyetle karşıladı

Hamas Hareketi, New York’ta düzenlenen Uluslararası İki Devletli Çözüm Konferansı Başkanlığı’nın yayınladığı ortak bildiriyi memnuniyetle karşıladı. Bildiride, uluslararası tutumların somut eylemlere dönüştürülerek İsrail işgal güçlerinin kalıcı ateşkes, esir değişimi, insani yardımların ulaştırılmasının garanti altına alınması, Gazze Şeridi’nden çekilme ve yerleşim birimlerinin genişletilmesi, ilhak planları ve toprak gaspının durdurulması yönünde taahhütte bulunması çağrısı yapıldı.

Hamas, Salı akşamı yayınladığı bildiride, Filistin halkı için adaletin sağlanması ve kurtuluş ve geri dönüş özlemlerinin yerine getirilmesini amaçlayan tüm tutumlara teşekkür etti.

Hareket, İsrail’in Filistin topraklarındaki işgaline son verilmesi, tam egemen bir Filistin devletinin kurulması ve Filistin halkının tüm meşru ulusal haklarını elde etmesinin sağlanması çağrılarını övdü.

Hamas ayrıca, aşırıcı faşist İsrail hükümetinin son 23 aydır hesap vermeden ve sonuçsuz bir şekilde suçlarını, soykırımını ve açlığını sürdürmesine izin vermenin, işgali destekleyen veya saldırganlığını durdurmak ve savaş suçlularını yargılamak için harekete geçmeyen herkesin vicdanında bir leke olduğunu vurguladı.

Hareket, Hamas ve tüm direniş güçlerinin ulusal kurtuluş cephesi olduğunu ve işgal sona erene ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulana kadar silahlı direnişin tüm uluslararası hukuk ve sözleşmelerle garanti altına alınmış meşru bir hak olduğunu bir kez daha vurguladı.

“İki Devletli Çözüm” konulu uluslararası konferansta, uluslararası topluma, belirtilen tutumlarını pratik adımlara dönüştürme çağrısı yapılarak, İsrail’in yerleşim faaliyetlerini durdurma konusunda net bir taahhütte bulunması talep edildi.

Konferans başkanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, Pazartesi günü düzenlenen etkinliğin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na üye 142 ülkenin desteğini alan “New York Bildirgesi”nin kabul edilmesiyle sona erdiğini doğruladı. Bildirge, iki devletli çözüme uluslararası bağlılığı teyit ediyor ve hem Filistinliler ve İsrailliler hem de tüm bölge için daha iyi bir geleceğe giden geri dönüşü olmayan bir yol çiziyor.

Açıklamada ayrıca Fransa’nın yanı sıra Avustralya, Belçika, Kanada, Birleşik Krallık, Lüksemburg, Portekiz ve Malta gibi ülkelerin Filistin Devleti’ni yeniden tanımaları da memnuniyetle karşılandı.

Konferansın eş başkanlığını yürüten Suudi Arabistan ve Fransa’nın ortaklaşa yayınladığı bildiride, İsrail’in artan kara operasyonları nedeniyle Gazze’de giderek kötüleşen insani krize dikkat çekildi.

“New York Bildirgesi”nin süregelen şiddet döngüsüne ilkeli ve gerçekçi bir alternatif sunduğunu belirten bildirgede, uluslararası toplumu sözlerin ötesine geçip bildirgeyi hayata geçirmek için pratik ve somut adımlar atmaya çağırdı ve üye devletlerin taahhütlerini memnuniyetle karşıladı.

Açıklamada, Gazze’deki savaşın sona erdirilmesi ve tüm İsrailli tutukluların serbest bırakılmasının öncelikli konular olmaya devam ettiği vurgulandı. Açıklamada, kalıcı ateşkes, esir değişimi, kesintisiz insani yardım ulaştırılması ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesi çağrısı yapıldı.

Uluslararası konferans, Suudi Arabistan ve Fransa’nın ortak başkanlığında Pazartesi akşamı New York’ta başladı. Konferans, ABD’nin reddettiği ve İsrail’in tehditlerle yanıt verdiği Filistin Devleti’nin uluslararası alanda tanınması dalgasının ortasında gerçekleşti.

İsrail, 7 Ekim 2023’ten bu yana ABD’nin tam desteğiyle Gazze’de soykırım eylemleri gerçekleştiriyor ve çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 65.344 Filistinlinin ölümüne, 166.795 kişinin yaralanmasına neden oluyor. Açlık, 147’si çocuk olmak üzere 442 kişinin hayatına mal oldu.

(Filistin Enformasyon Merkezi)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *