İsrail’in Şam’ın önüne koyduğu teklifte neler var?

İsrail’in Şam’ın önüne koyduğu teklifte neler var?

Siyonist rejim Suriye’nin geleceğine ilişkin planını ortaya koyarken, Ankara da Şam’ı Tel Aviv’in baskılarına boyun eğmemesi konusunda ikna etmeye çalışıyor. Bu haftanın başında, İsrail’in Suriye ile devam eden güvenlik anlaşması görüşmelerinde yeni bir teklif sunduğu ortaya çıktı.

İran haber ajansı Tesnim’in, Beyrut’ta yayımlanan Al Akhbar gazetesinden aktardığına göre, bu plan, Şam ve Tel Aviv arasında 1974 ateşkes anlaşması kapsamında belirlenen tampon bölgeyi iki kilometre derinliğe kadar genişleterek Suriye topraklarının daha fazla alanını ilhak etmeyi amaçlıyor.

Gazetenin iddiasına göre, söz konusu plan, Suriye yetkililerin ülkenin güneyine askeri araçlarla girmesini yasaklıyor. Ayrıca, Suriye savaş uçaklarının ülkenin güneyinde (Şam’ın güneybatısından tampon bölgeye kadar) uçması yasaklanacak.

Bu arada İsrail, Esad hükümetinin devrilmesinden sonra işgal ettiği bazı bölgeleri, örneğin stratejik öneme sahip Hermon Dağı’daki askeri varlığını da koruyacak.

Siyonist İsrail’in yeni planının bazı bölümleri henüz ortaya çıkmadı, ancak Arapça yayınlanan Al Akhbar gazetesinin haberine göre, Siyonist rejimin Şam’a önerdiği planın gizli maddelerinden biri, İran’a yönelik hava saldırılarını sürdürmek için İsrail savaş uçaklarına Suriye hava sahasının açılmasıdır.

Siyonistler, ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack’ın da işbirliğiyle Şam’a yeni teklifi kabul etmesi için baskı yaparken, Türkiye’nin bundan memnun olmadığı, MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın Şam’a yaptığı ziyaretin de bu yönde olduğu söyleniyor.

Al Akhbar gazetesine göre, İsrail’in Şam’ın önüne koyduğu teklif, Suriye konusunda İsrail için en tartışmalı konulardan biri olan Türk askeri varlığı konusunu göz ardı ediyor.

Haberde, Tel Aviv’in Türkiye’nin olası varlığını açıkça reddettiği ve bu bağlamda Humus çevresindeki bir hava üssü ile hava savunma üssünü imha ettiği belirtiliyor.

Bu kapsamda, son günlerde Londra’da yapılması planlanan geçici Şam hükümetinin Dışişleri Bakanı Esad Şeybani ile İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer arasındaki görüşmeler ertelendi. MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın Şam’a gelmesiyle bu görüşmelerin Bakü’de yapılması kararlaştırıldı.

Şeybani’nin, İsrail’in birkaç gün önce sunduğu teklife karşılık olarak Türkiye’nin planıyla Bakü’ye gelmesi bekleniyor. Siyonist bakan Dermer’in, Şeybani’nin Kalın adına Bakü’ye getireceği planı reddetmesi muhtemel. Bu durum, Tel Aviv’in Suriye’de Türkiye’ye taviz vermeye yanaşmadığını ve herhangi bir bölgesel rakibin askeri varlığını kesin olarak reddettiğini gösteriyor. Bu da Tel Aviv- Şam müzakerelerin başarısızlığa uğramasına yol açabilir.

Bakü görüşmelerinin başarısız olması durumunda, Türkiye ile Siyonist rejim arasında Suriye’de gerginliğin tırmanması bekleniyor.

Görüşmeler başarılı olursa, Şara ve Netanyahu arasında bir görüşme olabilir ve Şam ile Tel Aviv, Camp David’in bir tekrarı niteliğinde yeni bir anlaşmaya imza atabilir.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *