Rusya’nın 15 Mayıs’ta İstanbul’da yapılmasını önerdiği doğrudan müzakere çağrısını savaşı bitirme çağrısı olarak yorumlayan Trump, “Ukrayna bunu hemen kabul etmeli.” dedi. Zelenskiy de, perşembe günü Türkiye’de Putin’i bekleyeceğini belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’nın 15 Mayıs’ta İstanbul’da yapılmasını önerdiği doğrudan müzakere çağrısı için “Ukrayna bunu hemen kabul etmeli.” dedi.
Trump, Truth Social adlı sosyal medya hesabından söz konusu müzakere önerisi hakkında paylaşım yaptı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için “Ukrayna ile ateşkes anlaşması yapmak istemiyor, bunun yerine perşembe günü Türkiye’de bir araya gelerek kanlı kıyımı bitirmek için müzakere etmek istiyor.” ifadelerini kullanan Trump, “Ukrayna bunu hemen kabul etmeli.” diye yazdı.
Trump, söz konusu müzakerelerle “en azından bir anlaşmanın mümkün olup olmadığını belirleyebileceklerini” kaydederek, “Eğer mümkün değilse, Avrupa liderleri ve ABD her şeyin nerede olduğunu bilecek ve buna göre ilerleyebilecek.” ifadelerini kullandı.
Putin’in, “ABD olmadan kazanması mümkün olmayan 2. Dünya Savaşı zaferi kutlamaları ile çok meşgul olduğu” şeklinde yazan Trump, Ukrayna’nın Putin ile bir anlaşma yapacağından şüphe etmeye başladığını belirtti ve paylaşımını “Müzakerelere hemen başlayın.” şeklinde sonlandırdı.
Trump’ın mesajı şöyle:
“Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna ile bir Ateşkes Anlaşması yapmak istemiyor, bunun yerine Perşembe günü Türkiye’de bir araya gelerek KAN BANYOSUNUN olası bir sonunu müzakere etmek istiyor. Ukrayna bunu HEMEN kabul etmeli. En azından bir anlaşmanın mümkün olup olmadığını belirleyebilecekler ve eğer mümkün değilse, Avrupa liderleri ve ABD her şeyin nerede olduğunu bilecek ve buna göre ilerleyebilecek! Ukrayna’nın, Amerika Birleşik Devletleri olmadan kazanılamayacak (yakından bile yakın değil!) II. Dünya Savaşı’nın Zaferini kutlamakla çok meşgul olan Putin ile bir anlaşma yapacağından şüphe etmeye başlıyorum. TOPLANTIYI HEMEN YAPIN!!!”
Putin ne dedi?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile 2022 yılında kesintiye uğrayan doğrudan müzakerelerin ön koşulsuz olarak 15 Mayıs’ta İstanbul’da yeniden başlatılmasını önermişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna müzakerelerinin düzenlenmesindeki rolüne dikkati çekerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini bildirmişti.
Konuşmasında, Kiev yetkililerinin 2022 yılı sonunda ara verdikleri müzakereleri yeniden başlatmalarını önerdiklerini vurgulayan Putin, “15 Mayıs Perşembe günü, müzakerelerin daha önce yarıda kesildiği yerde, İstanbul’da, doğrudan müzakerelerin özellikle de ön koşulsuz olarak yeniden başlatılmasını, hiç vakit kaybetmeden başlamasını öneriyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, dün Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde, Türkiye’nin kalıcı çözüme ulaşmayı sağlayacak müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu ifade etmiş, barışa ulaşılması noktasında bir fırsat penceresinin aralandığını, kapsamlı bir ateşkes sağlanmasının barış görüşmeleri için gerekli ortamı oluşturacağını belirtmişti.
Kremlin Sarayı’ndan iki liderin telefon görüşmesi için yapılan açıklamada da, “Türk tarafı, sürdürülebilir barışa ulaşmayı amaçlayan müzakerelerin organize edilmesi ve yürütülmesinde mümkün olan her türlü yardımı sağlayacak.” ifadesi kullanılmıştı.
Zelenskiy: Türkiye’de bekleyeceğim
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, pazartesiden itibaren tam ve kalıcı bir ateşkes beklediklerini söyleyerek, “Ben perşembe günü Türkiye’de Putin’i bekleyeceğim.” dedi.
Zelenskiy, X hesabından yaptığı paylaşımda, savaşı sonlandırmak için Rusya’ya 12 Mayıs’tan itibaren ateşkesin sağlanmasını teklif ettiklerini hatırlattı.
Rusya’dan ateşkes teklifine onay vermesini beklediklerini kaydeden Zelenskiy, şu ifadeleri kullandı:
“Rusların nihayet savaşı bitirmeyi düşünmeye başlaması olumlu bir işaret. Tüm dünya bunu çok uzun zamandır bekliyordu. Herhangi bir savaşı gerçekten bitirmenin ilk adımı ateşkestir. Tek bir gün bile olsa öldürmeye devam etmenin bir anlamı yok. Rusya’nın yarın, 12 Mayıs’ta tam, kalıcı ve güvenilir ateşkesi onaylamasını bekliyoruz ve Ukrayna görüşmeye hazır.”
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *