Hamas uluslararası müdahale çağrısını yineledi

Hamas uluslararası müdahale çağrısını yineledi

Ramazan bayramı boyunca siyonist vahşet hız kesmedi. Savaş suçlusu Netanyahu hükümetinin Gazze’ye karşı vahşi savaşını bayram boyunca sürdürdüğünü bildiren Hamas, uluslararası toplum, Arap ve İslam dünyasındaki devletler ve halklarına, “İsrail’in işlediği suçları ve uluslararası insani hukukun açık ihlallerini durdurmak” için harekete geçme çağrısında bulundu.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, siyonistlerin Gazze’de devam eden saldırılarında yaşanan can kayıpları ve yaralanmalara ilişkin son bilgiler paylaşıldı.

Son 24 saatte hastanelere 1’i enkaz altından çıkarılmak üzere 46 şehid ve 183 yaralı getirildiği kaydedildi.

Düşman ordusunun 19 Ocak’ta varılan ateşkesi bozarak 18 Mart’tan bu yana düzenlediği saldırılarda 1042 Filistinlinin şehid olduğu, 2 bin 542 Filistinlinin de yaralandığı belirtildi.

Siyonist rejimin Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten beri düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısının ise 50 bin 399’a, yaralıların sayısının da 114 bin 583’e yükseldiği kaydedildi.

Gazze Şeridi’nde enkaz altında hala binlerce şehid olduğu belirtiliyor.

Filistin resmi ajansı WAFA’da yer alan habere göre İsrail ordusu, bazı evleri tahrip ederek ateşe verdi, bazılarını da askeri karargaha dönüştürdü.

Cenin’e askeri takviye

Düşman İsrail ordusu 71 gündür kent ve kamptaki saldırı ve baskınlarına devam ederken Ramazan Bayramı’nın üçüncü gününde de Cenin kenti ve mülteci kampına takviye kuvvet ve zırhlı araçlar sevk etti.

Cenin Belediye Başkanı Muhammed Cerrar, İsrail’in 21 Ocak’tan bu yana sürdürdüğü saldırılar nedeniyle işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyinde yer alan Cenin Mülteci Kampı’ndaki 3 bin 250 konutun kısmen veya tamamen yıkılarak ya da yakılarak yaşanmaz hale getirildiğini belirtmişti.

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 11 Filistinli şehid

Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, düşman ordusuna ait savaş uçakları, Gazze Şeridi’nin batısındaki Er-Raşid Caddesinde bir evi hedef aldı, saldırıda 2 Filistinli şehid oldu.

İsrail’in, Gazze Şeridi’nin merkezindeki Deyr el-Belah kentinin güneybatısında bir binayı ve tarım arazisini bombalaması sonucu 2 kişi hayatını kaybetti. İlk yardım ekiplerinden alınan bilgiye göre, Gazze’nin orta kesimlerindeki Megazi Mülteci Kampı’nın doğusuna düzenlenen topçu saldırısında bir kişi yaşamını yitirdi. Ayrıca Gazze kentinin güneyinde dün düzenlenen hava saldırısında yaralanan Filistinli bir çocuk bugün hayatını kaybetti.

İsrail ordusunun bugün Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentine yönelik saldırısında Filistinli gazeteci Muhammed Salih el-Berdevil, eşi ve 3 çocuğuyla hayatını kaybetmişti.

İsrail, Tulkerim kenti ve mülteci kampındaki saldırılarını 65. gününde sürdürüyor

Filistin resmi ajansı WAFA’da yer alan habere göre işgal ordusu, askeri takviyeler yaparak baskınlarını ve sivilleri evlerinden zorla çıkarmayı sürdürüyor. Tulkerim Mülteci Kampı’ndaki mahallelerde İsrail askerlerinin yoğun şekilde konuşlanması dikkati çekti. Kamp neredeyse tamamen boşaltılırken son olarak Hadaide ve Rabaiye mahalleleri de zorla tahliye edildi.

İşgal askerleri, kampın altyapısını tamamen tahrip ederken evleri ve tesisleri de yıkıp ateşe verdi. İşgal ordusu Tulkerim Mülteci Kampı’nın yanı sıra Nur Şems Mülteci Kampı’nda da 52 gündür saldırı ve baskınlarını sürdürüyor. Askerler dün gece geç saatlerde kamp içindeki Cebel es-Salihin bölgesindeki Filistinlileri evlerini terk etmeye zorlayarak geniş çaplı baskınlar düzenledi. İsrail askerleri ayrıca kampın içindeki Meslah Mahallesi’ne ateş açtı.

Düşman İsrail ordusu ayrıca Nur Şems Mülteci Kampı’na takviye kuvvet gönderirken bu kampta da benzer saldırılar gerçekleştirdi. İsrail askerleri, evlere baskınlar düzenleyip eşyalarını tahrip etti; Filistinlilerin araçlarını durdurarak sokaklarda kimlik kontrolü yaptı. Düşman askerleri ayrıca kamplarda gerçek mermi ve ses bombaları da kullanıyor. Patlama seslerinin duyulduğu mülteci kamplarında insansız hava araçları (İHA) da yoğun şekilde uçuyor.

İsrail’in Batı Şeria’nın kuzeyine yönelik saldırıları

Gazze’de varılan ateşkesin 19 Ocak Pazar günü yürürlüğe girmesinin ardından işgal ordusu, 21 Ocak Salı günü işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyinde yer alan Cenin kentine “Demir Duvar” adını verdiği bir saldırı başlattı. Cenin’de sürdürdüğü şiddetli saldırılarını 27 Ocak’ta Tulkerim, 2 Şubat’ta Tubas’ın El-Faria Mülteci Kampı ile Tamun beldesini kapsayacak şekilde genişleten İsrail ordusu, 7 gün süren baskının ardından 8 Şubat’ta Tamun’daki güçlerini geri çekti.

İşgal askerleri, 9 Şubat’ta saldırılarını Tulkerim’in doğusundaki Nur Şems Mülteci Kampı’nı da kapsayacak şekilde genişletti. İsrail 23 Şubat’ta ise tanklarla işgal altındaki Batı Şeria’ya girerek bölgenin kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı’na baskın düzenlemişti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te bu sürede İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 168’i çocuk 930 Filistinli şehid oldu, 7 bine yakın kişi yaralandı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlileri zorla yerinden etmeye devam ediyor

Siyonist Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X hesabından yaptığı açıklamada, “Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki bölgelerde yaşayan Filistinlilere, saldırı öncesi bulundukları bölgeleri terk etmeleri ve sığınma merkezilerine geçmeleri” uyarısında bulundu.

Adraee, “Beyt Hanun, Meşru Beyt Lahiya ve Şeyh Zayid bölgeleri ile Tel ez-Zater ve El-Menşiye mahallerindeki tüm Gazze sakinlerine yeni bir uyarı. Güvenliğiniz için derhal batıya doğru, Gazze kentindeki sığınma merkezlerine doğru geçmelisiniz.” ifadesini kullandı.

Bölgeye yönelik daha önce birçok kez uyarı yapıldığını belirten ve bunun saldırı öncesinde son uyarı olduğu tehdidinde bulunan Adraee, bu bölgelerden roket atıldığını öne sürdü.

Gazze Şeridi’ndeki 2,3 milyon Filistinlinin yüzde 90’ı yerinden edilmişti

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023’te başlayan ve 19 Ocak 2025’te sağlanan ateşkese kadar devam eden saldırıları sırasında da Filistinliler için Gazze içinde göç etmeleri talimatları içeren haritalar yayınlamıştı.

Birleşmiş Milletler’in paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun saldırıları nedeniyle Gazze’deki yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yüzde 90’ı, en az bir kere yerinden edildi.

İsrail ordusu, 19 Ocak’ta sağlanan ateşkesi bozarak 18 Mart sabahı Gazze Şeridi’ne yeniden şiddetli saldırılar başlatmıştı.

Hamas uluslararası müdahale çağrısını yineledi

Hamas’tan yapılan açıklamada, “Savaş suçlusu Netanyahu hükümeti, Gazze Şeridi’ndeki sivillere karşı vahşi savaşını sürdürüyor. Faşist ordusu ise Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde yerleşim bölgelerine ve sığınmacı çadırlarına yönelik barbarca bombardımanını artırdı.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, bu saldırıların uluslararası toplumun gözleri önünde “İsrail’in soykırım ve zorunlu göç politikası” çerçevesinde ve intikam amacıyla gerçekleştiği, savunmasız siviller ile sığındıkları kampları hedef aldığı vurgulandı ve söz konusu saldırıların artması kınandı.

ABD’nin “uluslararası hesap verebilirlik araçlarını devre dışı bırakma” girişimlerinin de kınandığı açıklamada, bu durum “Filistin halkına karşı soykırım savaşına doğrudan ortaklık” olarak nitelendirildi.

Açıklamada, uluslararası toplum, Arap ve İslam dünyasındaki devletler ve halklarına, “İsrail’in işlediği suçları ve uluslararası insani hukukun açık ihlallerini durdurmak” için harekete geçme çağrısında bulunuldu.

Ateşkesi bozan İsrail ordusu, Gazze’ye şiddetli saldırıları yeniden başlattı

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından 18 Mart sabahı şiddetli saldırılarına yeniden başladı.

İsrail ordusunun saldırıları yeniden başlatmasından itibaren çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere 1000’den fazla Filistinli şehid oldu, 2 bin 360’ı aşkın kişi yaralandı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda ise şehid Filistinlilerin sayısı 50 bin 357’ye, yaralıların sayısı 114 bin 400’e yükseldi.

Ateşkesi bozan İsrail, yeni ateşkes tekliflerini reddettiği gerekçesiyle Hamas’a karşı “gittikçe artan askeri güçle” hareket edeceğini duyurdu.

Hamas ise “İsrail’in verdiği sözlere uymadığını ve ateşkese arabulucu ülkelerin gözü önünde sorumluluklarını yerine getirmeyerek Gazze Şeridi’nde Filistin halkına karşı soykırımı yeniden başlattığını” açıkladı.

İsrail’in, Gazze’ye saldırıları, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü’nü görevden alması gibi tartışmalı siyasi adımlarının gölgesinde başlatması dikkati çekti.

İslam İşbirliği Teşkilatı ne diyor?

İİT’den yapılan açıklamada, İsrail’in bu adımı “uluslararası hukukun ve ilgili Birleşmiş Milletler kararlarının açık bir ihlali” olarak nitelendirildi. Açıklamada, Maale Adumim yerleşim biriminin Kudüs’e ilhak edilmesi ve yerleşim birimi çevresindeki Filistin beldelerinin Kudüs’ten izolesini amaçlayan bu adımın, iki devletli çözümü tehlikeye atacağı uyarısında bulundu.

Uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni, İsrail’in tüm yerleşim, ilhak, zorunlu göç ve “soykırım politikalarını” durdurması için harekete geçmeye ve hesap verebilirlik mekanizmalarını devreye sokmaya çağrılan açıklamada, İsrail’in Batı Şeria’da işgali genişletecek yol yapım kararı kınandı.

Açıklamada, uluslararası hukuku sürekli ihlal etmesi nedeniyle İsrail’e uluslararası yaptırımlar uygulanması talep edildi.

İsrail’den Batı Şeria’da işgali genişletecek yol yapım kararı

İsrail Başbakanlık Ofisi, kabinenin, işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan ve Kudüs’ün 7 kilometre doğusunda yer alan Maale Adumim yerleşim birimi çevresine yol yapım kararını onayladığını bildirmişti.

Karara göre, Filistin mahalleleri Azeriye ile Zaim ve Azeriye ile Maale Adumim arasında alternatif yollar açılacak.

Söz konusu adımla, Filistinlilerin Maale Adumim yerleşimine giden yolları kullanmasının önüne geçilmesi ve buraların sadece Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsraillilerin kullanımına sunulması öngörülüyor.

İsrail basını, kararın, İsrail’in bölgeyi ilhak etmesinin yolunu açacağını kaydediyor.

İsrail, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde bazı bölgelerin boşaltılmasını istedi

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X hesabından yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinin bazı bölgelerinde yaşayan Filistinlilere bulundukları bölgeleri boşaltmaları uyarısında bulundu.

Adraee, “Refah kentinin doğu ve batı bölgeleri, En-Nasr, Eş-Şevke beldeleri ile Es-Selam, El-Menara ve Kayzan en-Neccar mahallelerinde yaşayan Gazze sakinlerine acil uyarımızı tekrar ediyoruz.” ifadesine yer verdi.

Adraee, söz konusu beldelerde yaşayan Filistinlilerin, acilen Han Yunus kentinin batısındaki Mevasi bölgesindeki sığınma merkezlerine gitmesi gerektiğini ifade etti.

İsrail ordusu 29 Mart’ta Gazze Şeridi’nin güneyinde kara işgalini genişletmişti.

Gazze Şeridi’ndeki 2,3 milyon Filistinlinin yüzde 90’ı yerinden edilmişti

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023’te başlayan ve 19 Ocak 2025’te sağlanan ateşkese kadar devam eden saldırıları sırasında da Filistinliler için Gazze içinde göç etmeleri talimatları içeren haritalar yayınlamıştı.

Birleşmiş Milletlerin paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun saldırıları nedeniyle Gazze’deki yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yüzde 90’ı, en az bir kere yerinden edildi.

İsrail ordusu, 19 Ocak’ta sağlanan ateşkesi bozarak 18 Mart sabahı Gazze Şeridi’ne yeniden şiddetli saldırılar başlatmıştı.

İsrail’in Gazze’deki Şati Mülteci Kampı’na saldırısında 3 Filistinli şehid oldu

Filistin haber ajansı WAFA’da yer alan habere göre, İsrail ordusu Gazze kentinde bulunan Şati Mülteci Kampı’na hava saldırısı düzenledi.

İnsansız hava aracıyla (İHA) Filistinlilerin toplandığı bir bölgeye düzenlenen saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti.

Saldırıda çok sayıda Filistinli de yaralandı.

İsrail, Tulkerim’de patlayıcı laboratuvarı bulduğu iddiasıyla Batı Şeria’da 12 Filistinliyi gözaltına aldı

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Batı Şeria’nın kuzeyinde patlayıcı yapımında kullanılan malzemelerin bulunduğu bir laboratuvarın ele geçirildiği iddia edildi.

Açıklamada, Batı Şeria’da düzenlenen baskınlarda en az 12 Filistinlinin de gözaltına alındığı belirtildi.

Söz konusu gelişmelerin, İsrail ordusunun Batı Şeria’daki baskınlarını artırarak Tulkerim kentindeki Nur Şems Mülteci Kampı’nda Filistinlileri evlerinden zorla çıkarmasıyla aynı döneme denk gelmesi dikkat çekiyor.

Filistin resmi haber ajansı WAFA, İsrail’in Tulkerim kenti ve mülteci kampına yönelik saldırılarının 65 gündür, Nur Şems Kampı’na yönelik saldırılarının ise 52 gündür sürdüğünü bildirdi.

İsrail ordusu Tulkerim Mülteci Kampı, Cenin Mülteci Kampı ve Nur Şems Mülteci Kampı’na yönelik yaklaşık 2 aydır saldırı ve baskınlarını sürdürüyor.

İsrail, düzenlediği saldırılarda çok sayıda Filistinliyi öldürüp gözaltına aldı, birçok aileye saha sorgusu yaptı ve bazı evleri askeri karargaha dönüştürdü.

Filistinli yetkililer, İsrail’in bu saldırıları, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinin Batı Şeria’yı ilhak edip İsrail egemenliğini ilan etme planının bir parçası olarak gördüğünü belirterek, bu adımın “iki devletli çözümün resmen sona erdirilmesi” anlamına geleceği konusunda uyarıyor.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023’ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te bu sürede İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 167’si çocuk 940 Filistinli yaşamını yitirdi, 7 bine yakın kişi yaralandı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda ise yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 50 bin 399’a, yaralıların sayısı ise 114 bin 583’e yükseldi.

Siyonist bakan Smotrich, işgal altındaki Batı Şeria’da 28 yeni yerleşimi tanıdıklarını söyledi

İsrail’in dün “geçici” olarak istifa eden aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, X hesabından, İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz ve İsrail ordusu yetkilileriyle işgal altındaki Filistin toprağı Batı Şeria’yı ziyaret ettiğini gösteren bir görüntülü mesaj yayınladı.

Katz ile birlikte Filistinlilerin inşaatlarını ve yerleşim gelişimini engellemeye yönelik adımları takip etmek için işgal altındaki Batı Şeria’da bir tura çıktıklarını söyleyen Smotrich, “1967’den bu yana Batı Şeria’da böyle bir devrim gerçekleştirilmedi.” iddiasında bulundu.

Smotrich, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilerin topraklarını gasbederek kurulan ve hükümetleri tarafından tanınan birçok yerleşimi ziyaret ettiklerini kaydetti.

Filistinlilerin, işgal altındaki topraklarında inşaat yapmasına izin vermeyen İsrail’in Batı Şeria’daki yasadışı yerleşimleri geliştirmek için çalıştığını söyleyen Smotrich, “Hükümetimiz kuruluşundan bu yana 28 yeni yerleşimi tanımıştır.” dedi.

Smotrich, geçen yıl işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilere ait “inşaatların yıkımında rekor kırıldığını” itiraf etti.

Yerleşimcilerin ikinci sınıf vatandaş olmadığını belirten Smotrich, “Batı Şeria, vatanımızın beşiği, kutsal kitabımızın toprakları. Kalmak için buradayız.” diyerek Batı Şeria’yı ilhak mesajı verdi.

İsrail Savunma Bakanı Katz ise Filistinlilerin topraklarını gasbeden yasadışı Yahudi yerleşimcilerin güvenliğinden vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

Filistin Yönetimi’nin inşaatları yasadışı Yahudi yerleşimlerine stratejik bir tehdit oluşturmak için araç olarak kullandığını öne süren Katz, bunun önüne geçeceklerini vurguladı.

İsrail’in Batı Şeria’nın kuzeyine yönelik saldırıları

Gazze’de varılan ateşkesin 19 Ocak Pazar günü yürürlüğe girmesinin ardından İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’ya yönelik baskısını artırmaya başladı.

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyinde yer alan Cenin kentine 21 Ocak Salı günü “Demir Duvar” adını verdiği bir saldırı başlattı.

Cenin’de sürdürdüğü şiddetli saldırılarını 27 Ocak’ta Tulkerim, 2 Şubat’ta Tubas’ın El-Faria Mülteci Kampı ile Tamun beldesini kapsayacak şekilde genişleten İsrail ordusu, 7 gün süren baskının ardından 8 Şubat’ta Tamun’daki güçlerini geri çekti.

İsrail askerleri, 9 Şubat’ta saldırılarını Tulkerim’in doğusundaki Nur Şems Mülteci Kampı’nı da kapsayacak şekilde genişletti.

İsrail, 23 Şubat’ta ise tanklarla işgal altındaki Batı Şeria’ya girerek bölgenin kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı’na baskın düzenlemişti.

İsrail ordusunun yanı sıra işgal altındaki Batı Şeria’da Filistin toprakları gasbeden İsraillilerin de saldırıları sürüyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te bu sürede İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 168’i çocuk 930 Filistinli yaşamını yitirdi, 7 bine yakın kişi yaralandı.

Hamas, Gazze’de bir gazetecinin daha öldürülmesini kınayarak, İsrail’den hesap sorulmasını istedi

Hamas, yaptığı yazılı açıklamada, Filistinli gazeteci ve ailesinin İsrail güçlerince öldürülmesini kınadı.

Muhammed Salih el-Berdevil ve ailesinin katledilmesinin “uluslararası hukukun ve insani değerlerin açık ihlali” olarak nitelendirildiği açıklamada, “Siyonist işgalin sicili yeni bir suçla daha karardı. İsrail’in düzenlediği hava saldırısıyla, El Aksa Radyosu’nda çalışan Filistinli gazeteci Muhammed Salih el-Berdevil, eşi ve üç çocuğuyla birlikte Han Yunus’taki evlerinde şehit oldu.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, İsrail’in Filistinli gazetecileri sistematik olarak hedef aldığı belirtilerek, bunun İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin insanlığa karşı işlediği suçların bir parçası olduğu vurgulandı.

Birleşmiş Milletler ve uluslararası yargı kurumlarının İsrail’i durdurmaya ve işlediği suçlardan dolayı hesap vermeye zorlanması gerektiğine işaret edilen açıklamada, medya kuruluşlarına da İsrail’i kınamaları ve Tel Aviv yönetimine yönelik boykot ve diplomatik izolasyon adımlarını artırmaları yönünde çağrı yapıldı.

Netanyahu, 30 Mart’ta yaptığı açıklamada, Gazze’deki saldırıları daha da yoğunlaştıracaklarını ve ABD eski Başkanı Donald Trump’ın Filistinlileri zorla göç ettirme planını hayata geçireceklerini duyurmuştu.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından 18 Mart sabahı şiddetli saldırılarına yeniden başladı.

İsrail ordusunun saldırıları yeniden başlatmasından itibaren çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere 1042’den fazla Filistinli hayatını kaybetti, 2 bin 542’i aşkın kişi yaralandı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda ise yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 50 bin 399’a, yaralıların sayısı ise 114 bin 583’e yükseldi.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde İsrail güçleri tarafından evi bombalanan Filistinli gazeteci Muhammed Salih el-Berdevil’in öldürülmesiyle, 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı 209’a yükseldi.

Filistin Esirler Cemiyeti: İsrailli Bakan Ben-Gvir, hapisteki Filistinlilere karşı işlediği suçları itiraf etti

Filistin Esirler Cemiyeti, İsrailli aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in sosyal medyadan yaptığı paylaşıma tepki gösterdi.

Ben-Gvir, yaptığı paylaşımda cezaevinde tutulan Filistinlilerin durumlarının kendi döneminde kötüye giden koşullarından övgüyle bahsederek, şu ifadeleri kullandı:

“Eşya bulundurmak yasak, kantin yasak, 15 dakika duş imkanı, bir saat açık hava, büyük buzdolabı yasak, düşük porsiyonlu öğünler, temsil hakkı yok, eğitim yok, diş tedavisi yasak, estetik tedavi yasak.”

Filistin Esirler Cemiyeti Sözcüsü Emced en-Neccar, “Faşist bakan Ben Gvir’in son açıklamaları, işkence kategorisine giren, çok sayıda mahkum ve tutuklunun ölümüne yol açan suçlarının yeni bir itirafıdır. Bu ifadeler, onu uluslararası mahkemelere çıkarmak için yeterli derecede delil teşkil etmektedir.” açıklamasında bulundu.

Neccar, Ben-Gvir’in cezaevinde tutulan Filistinlilere karşı 7 Ekim 2023’ten önce ve sonra kötü muamelede bulunduğunu, “organize suç işlediğini” vurguladı.

Filistin Kurtuluş Örgütüne (FKÖ) bağlı Esirler Heyeti ile Filistin Esirler Cemiyeti tarafından yapılan açıklamaya göre İsrail hapishanelerinde çocuk ve kadınların da olduğu yaklaşık 9 bin 500 Filistinli tutuklu bulunuyor.

Gazze’deki hükümet: İsrail, Gazze’de açlık krizini derinleştirdi 

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamada, “İsrail işgal güçleri, Gazze’deki 2,4 milyon Filistinliye yönelik yeni bir suç işledi. 1 ay boyunca un, insani yardımlar ve yakıtın girişini engelleyerek, tüm fırınların tamamen kapanmasına ve açlık krizinin derinleşmesine yol açtı. Bu durum, sivil halkın hayatını ciddi tehdit ediyor.” ifadesi kullanıldı.

İsrail ve ABD yönetiminin “bu korkunç suçtan tamamen sorumlu” tutulduğu belirtilen açıklamada, uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler’e (BM), bu suçları durdurmak için acil müdahale edilmesi çağrısında bulunuldu.

BM tarafından desteklenen tüm fırınların çalışması durdu

Gazze Şeridi’ndeki Fırın Sahipleri Derneği Başkanı Abdunnasır el-Acrami, AA muhabirine, “BM Gıda Programı tarafından desteklenen tüm fırınların, İsrail’in sınırları kapatması nedeniyle un, şeker, tuz, maya ve motorin gibi malzemelerin tükenmesi sonucu çalışmaları durdu.” dedi.

Acrami, söz konusu durumun devam etmesi halinde yüzbinlerce Gazzelinin büyük bir insani krizle karşı karşıya kalacağını vurguladı.

İsrail, 2 Mart’ta Gazze’ye insani yardım, acil yardım ve tıbbi malzeme girişini engellemişti. Bu durum, yerel hükümet ve insan hakları raporlarına göre, insani koşulların daha da kötüleşmesine neden oldu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 30 Mart’ta yaptığı açıklamada, Gazze’ye saldırıları daha da yoğunlaştıracaklarını, ABD Başkanı Donald Trump’ın Filistinlileri zorla göç ettirme planını hayata geçireceklerini duyurmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *