Avustralyalı milyarder Clive Palmer, doğrudan Trump’tan esinlendiğini söylediği bir siyasi parti kurdu. İngiliz Milletler Topluluğu üyesi ve İngilizlerin atadığı Genel Vali ile yönetilen Avusturalya’da kurduğu “Trumpet of Patriots” isimli partisinin amacı ise “Başkent Kanberra’daki bataklığı” kurutmak olacak!
Maden kralı Clive Palmer, partisinin adının ‘Trumpet of Patriots’ (Vatanseverlerin Trompeti) olduğunu söyledi. Palmer, Trump’ın hükümetin büyüklüğünü büyük ölçüde azaltma planlarına atıfta bulunarak, “Başkent Kanberra’da bataklık kurutulacak” dedi.
Palmer partinin kuruluşunu duyurduğu basın toplantısında, “Donald Trump’ın kamu harcamalarını azaltma konusunda çok başarılı olduğunu düşünüyoruz” ifadesini kullandı.
Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre Palmer ayrıca, kitlesel göçü eleştirdi ve partinin Trump’ın tercih ettiği iki pozisyonu yansıtacak şekilde yalnızca iki tür insanı tanıyacağını söyledi.
Palmer, partinin Avustralya Temsilciler Meclisi ve Senato’daki 150 sandalyenin tamamı için aday göstermeyi planladığını belirtti.
Başka bir parti üzerinden denedi, olmadı
Forbes’a göre 2,1 milyar dolarlık net servetiyle Avustralya’nın en zengin 18’inci kişisi olan Palmer, sağcı Birleşik Avustralya Partisi’nin lideri ve 2013’ten itibaren üç yıl boyunca Temsilciler Meclisi üyesiydi.
Palmer, son federal seçimlerde Birleşik Avustralya Partisi için yaklaşık 100 milyon Avustralya doları (63,52 milyon dolar) harcadı. Seçim sonucu parti, Senato’da sadece bir sandalye kazanabildi.
Palmer, mayıs ayına kadar yapılması gereken bu yılki seçimler için Birleşik Avustralya Partisi’ni zamanında kaydettirmedi.
Avusturalya’nın yönetim tarzı
Federal parlamenter demokrasiyle yönetilen Avustralya’da Birleşik Krallık Kralı III. Charles, Genel Vali Sam Mostyn tarafından temsil edilmektedir.
Avustralya, altı eyalet (Yeni Güney Galler, Viktorya, Batı Avustralya, Güney Avustralya, Queensland, Tasmanya) ve iki bölgeye (Avustralya Başkent Bölgesi ve Kuzey Toprakları) ayrılmıştır.
Federal Parlamento iki kanatlı olup, 151 sandalyeli Temsilciler Meclisi ve 76 üyeli Senato’dan oluşmaktadır. İlke itibarıyla milletvekillerinin görev süresi üç, eyalet senatörlerinin altı ve bölgelerin üç yıldır.
Uygulamada İngiliz geleneği takip edilmekte ve yasal zorunluluk olmamasına karşın federal parlamento seçimleri her iki kanat için aynı tarihte ve ortalama üç yılda bir yapılmaktadır. Anılan seçimlerde Temsilciler Meclisi’nin tümü, Senato’nun ise yarısı değişmektedir.
Avustralya’da 2007 yılından 2013 Eylül ayına kadar İşçi Partisi iktidarda kalmıştır. 7 Eylül 2013 tarihinde gerçekleştirilen genel seçimlerde iktidara gelen Liberal Parti-Ulusal Parti koalisyonu 21 Mayıs 2022 tarihinde düzenlenen genel seçimlerin ardından iktidarı İşçi Partisine devretmiştir. Bir sonraki genel seçimlerin 2025 yılında gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.
Avustralya’nın her iki bölgesinin yanısıra, Tasmanya hariç 6 eyaletin 5’inde İşçi Partisi iktidardadır. (Dışişleri Bakanlığı)
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *