Güney Kore’de bir dönem sona erdi

Güney Kore’de bir dönem sona erdi

Güney Kore’de başarısız sıkıyönetim ilanına dahil olmakla suçlanan aralarında 17 generalin de bulunduğu Güney Kore ordusunun 30 subayı hakkında soruşturma başlatıldı. Güney Kore devlet başkanı, başbakanı ve savunma bakanı daha önce görevden uzaklaştırılmış ve hapse atılmıştı.

Güney Kore haber ajansı Yonhap’ın aktardığına göre, ana muhalefetteki Demokrat Parti (DP) milletvekili Ahn Gyu-back, şu ana kadar 17 general ve 13 subay hakkında Yoon’un kısa süreli sıkıyönetim ilanıyla ilgili soruşturma açıldığını duyurdu.

Buna göre, sıkıyönetim komutanı olarak atanan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Park An-su, en yüksek rütbeli ordu mensubu ve soruşturma altındaki tek dört yıldızlı general olarak öne çıkıyor.

Genelkurmay Başkan Yardımcısı Korgeneral Jeong Jin-pal, Savunma İstihbarat Teşkilatı Başkanı Korgeneral Won Cheon-hee, Savunma Karşı İstihbarat Komutanlığı eski başkanı Korgeneral Yeo In-hyung, Ordu Özel Harp Komutanlığı eski başkanı Korgeneral Kwak Jong-keun ve Başkent Savunma Komutanlığı eski başkanı Korgeneral Lee Jin-woo da soruşturma altındaki generaller arasında yer alıyor.

Soruşturmaya dahil edilen isimler arasında 3 tüm general, 8 tuğgeneral ile 11 albay, 1 yarbay ve 1 binbaşı da bulunuyor.

Komutanlar, sıkıyönetim ilan etme girişimine dahil olmak, bu kapsamda politikacıları tutuklamak üzere birlikleri harekete geçirmek ve sıkıyönetim sırasında seçim komisyonu sunucularına el koymayı planlamakla suçlanıyor.

Soruşturma altındaki 30 asker arasındaki Orgeneral Park, Korgeneral Yeo, Korgeneral Lee, Korgeneral Kwak ve Savunma İstihbarat Komutanlığı’nın eski başkanı Tümgeneral Moon Sang-ho hakkında ise ayrıca, ayaklanma ve görevi kötüye kullanma suçlamaları bulunuyor.

Eski başbakan hakkındaki azil davasının ilk duruşması görüldü

Öte yandan sıkıyönetim ilanının ardından başlatılan soruşturma kapsamında başbakanlık görevinden uzaklaştırılan Han Duck-soo hakkındaki azil davasının ilk duruşması yapıldı.

Yonhap’ın haberine göre, “Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol tarafından alınan sıkıyönetim kararında payı olduğu” gerekçesiyle görevden alınmasından 2 ay sonra Han’ın yargılanmasına başlandı.

Han, Anayasa Mahkemesinde görülen azil davasının ilk duruşmasına katıldı.

Han, “Sıkıyönetim girişiminde parmağı olduğu, Anayasa Mahkemesine ilave yargıç atamayı reddettiği ve Yoon ile eşi Kim Keon Hee hakkında özel savcılık soruşturmaları başlatılmasına yönelik kararı imzalamadığı” gerekçesiyle Ulusal Meclis kararıyla 27 Aralık 2024’te görevden uzaklaştırılmıştı.

Başarısız sıkıyönetim ilanı

Güney Kore’de 3 Aralık 2024’teki sıkıyönetim ilanına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırılan ve 19 Ocak’ta tutuklanan Yoon Suk Yeol, hakkındaki suçlamaları reddederek, yaptıklarının anayasa çerçevesinde olduğunu savunuyor.

“Ayaklanmaya liderlik etmekle” suçlanan eski başkan Yoon “anayasa sınırları içinde yapılan” bir eylemin ayaklanma olarak değerlendirilmesine tepki gösteriyor. Ülkenin içinde bulunduğu kriz hakkında halkı bilgilendirmek için sıkıyönetim ilan ettiğini iddia eden Yoon, bu kararı alırken de anayasal hakkını kullandığını savunuyor.

Yoon, sıkıyönetim ilanı sırasında can kaybı olmaması ve siyasetçilerin tutuklanmamasından dolayı, bunun “ayaklanma” eylemi olarak görülmemesi gerektiğini belirtirken, Parlamento ve Bakanlar Kurulu tarafından sıkıyönetimin kaldırılmasının ardından derhal geri adım attığını, bu kararın uzun süreli bir uygulama olarak planlanmadığını ve bu süreçte idari ve yargı organlarının nasıl işleyeceğine dair herhangi bir hazırlık yapılmadığını iddia ediyor.

Güney Kore Ulusal Meclisinin, 3 Aralık 2024’teki sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle azlini istediği ve bu nedenle görevden uzaklaştırılan Yoon, sıkıyönetim soruşturması kapsamında 15 Ocak’ta gözaltına alınmış, 19 Ocak’ta Seul Batı Bölge Mahkemesinin kararıyla “ayaklanmaya liderlik etme” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarından tutuklanmıştı.

Güney Kore Savcılığı, 26 Ocak’ta Yoon hakkında “ayaklanmaya liderlik etme” suçlamasıyla iddianame hazırlandığını açıklamıştı. Yoon hakkındaki 3 Aralık 2024’teki sıkıyönetim ilanı nedeniyle başlatılan azil davası, Anayasa Mahkemesinde sürüyor.

Sıkıyönetim ilanı, Trump’ın 5 Kasım’da seçimleri kazandığının belli olması sonrası gerçekleşmiş, ülke içinde bir takım odakların kontrol altına alınmak istendiği şeklinde yorumlanmıştı. Ancak muhalefetin ve öğrencilerin harekete geçmesi ile sıkıyönetim birkaç saat içinde bertaraf edilmesi sağlanmıştı. Ardından devlet başkanı, başbakan ve bazı bakanlar ile ordu ve emniyetten birçok kişi hapse atılmıştı. Savunma Bakanı Kim Yong-hyun’un cezaevinde intihar girişiminde bulunduğu bildirilmişti.

Yonhap’ın aktardığına göre 7 Kasım 2024’te Yoon, Trump ile 12 dakikalık bir telefon görüşmesi yapmış, ABD ve Japonya ile üçlü iş birliği ve Ukrayna’yı da içeren Kuzey Kore konusu ele alınmıştı. Bir analist, Trump’ın Ukrayna’daki savaşı sonlandıracağını açıklamasına rağmen Yoon’un Ukrayna’ya savunma silahları sağlama olasılığını açık bırakarak hata yaptığını savunmuş, bazıları da, ABD’nin Ukrayna’ya desteğini tamamen durdurması durumunda Güney Kore’nin Ukrayna’da Rusya’nın düşmanı olarak yalnız kalabileceği görüşünü dile getirmişti. Ayrıca bazıları da, Trump’ın Kuzey Kore ile ilişkileri iyileştirmeye koyulması durumunda, Güney Kore hükümetinin pozisyonunun son derece sınırlı olabileceğini iddia etmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *