Amerikalı demokrat senatör Richard Blumenthal liderliğinde ABD Kongre heyeti, pazar günü, Ürdün’de Kral Abdullah’ı ziyaret etti. Kral, ABD’nin barış çabalarını desteklemedeki rolünden söz etti, ABD ile ilişkilerini her alanda güçlendireceklerini anlattı. Amerikan heyetinin Ürdün’ü ziyareti sırasında ABD İsrail’e bir tonluk 1800 adet bomba sevkiyatı yapıyordu.
Ürdün medyasının aktardığına göre, Kraliyet Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Abdullah, Ürdün ile ABD arasındaki stratejik ortaklığın önemini vurguladı ve bunu her alanda güçlendirme konusunda istekli olduklarını belirtti.
Abdullah, bölgesel güvenlik ve istikrarın sağlanmasının tek yolunun iki devletli çözüm temelinde adil ve kapsamlı bir barışa ulaşmak olduğunu öne sürerek, ABD’nin barış çabalarını desteklemedeki rolünü savundu.
Açıklamada, Ürdün’ün Gazze ve Batı Şeria’da Filistinlileri yerlerinden edip toprak ilhak etme girişimlerini reddettiği, Gazze ateşkesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve uluslararası insani müdahalenin artırılması çağrısında bulunduğu belirtildi.
Abdullah’dan ikinci açıklama
Ürdün Kraliyet Divanı’ndan bugün yapılan açıklamaya göre Kral Abdullah, “Emekli Askerlere ve Savaşçılara Vefa Günü” münasebetiyle başkent Amman’daki Haşimi Kraliyet Divanı’nda düzenlenen programda eski askerler ile bir araya geldi. Burada da konuşan Kral Abdullah, bazı çevrelerin Ürdün’ün bu konudaki kararlı duruşuna dair şüphe uyandırma girişimlerini kınadı. Ülkesinin Filistin meselesine yönelik tavrının net olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:
“25 yılın ardından neden tutumumuzu değiştirelim, 25 yıl sonra da diyorum ki; zorla göçe kesinlikle hayır, iskâna kesinlikle hayır, alternatif vatana kesinlikle hayır.”
Ürdün Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik birimlerinin yanı sıra emekli askerlerin, ülkenin karşılaştığı tüm zorluklarla mücadelede önemli bir güç kaynağı olduğunu savunan Abdullah, “Emekli askerler gerekirse yeniden üniforma giymeye hazırdır.” dedi.
Abdullah, ülkesinin istikrarını ve güvenliğini korumanın her şeyin üzerinde olduğunu vurgulayarak, Gazze’nin yeniden inşasının, Filistinlilerin zorla göç ettirilmeden gerçekleştirilmesi gerektiğininin altını çizdi. Ayrıca, Batı Şeria’daki gerilimin azaltılmasının önemine işaret eden Kral Abdullah, bölgede kalıcı barışın sağlanması için iki devletli çözümün kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Abdullah Beyaz Saray’a davet edilmişti
Netanyahu’nun ardından Kral Abdullah Beyaz Saray’a davet edilen ikinci lider olmuştu. Görüşmeye oğlunu da getirip Trump’la tanıştıran Ürdün Kralı, ABD Başkanına, “Yüce hedefleriniz için ortak çalışacağız, Orta Doğu’ya barış ve istikrarı siz getireceksiniz” demişti.
Trump görüşmede, Gazzelileri sürgün planından söz etti, topraklarını bırakıp gittiklerinde bir daha geri dönemeyeceklerini ifade etmişti.
Suud liderliğinde 4 Arap rejimi, Trump’ın planı için bir araya geliyor
Kral Abdullah’dan Trump’a: Yüce hedefleriniz için ortak çalışacağız
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *