Avrupa’dan Suriye, Ürdün, Türkiye rotası

Avrupa’dan Suriye, Ürdün, Türkiye rotası

AB Komisyonu üyesi Hadja Lahbib, Şam’da Şara ile görüştükten sonra Ürdün’e oradan da Türkiye’ye geçti. Ankara’da Cevdet Yılmaz ve Hakan Fidan’la görüşen Lahbib “Suriye’de başarılı bir geçiş süreci istiyoruz.” açıklaması yaptı.

17 Ocak’ta Şam’ı ziyaret eden Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Eşitlik, Hazırlıklılık ve Kriz Yönetiminden sorumlu üyesi Hadja Lahbib, burada Ahmed eş Şara ile görüştü. Görüşme sonrası Lahbib, “Şam’da Suriye lideri (Ahmed) Şara’yla Suriye ve daha geniş bölgedeki jeopolitik durum hakkında samimi ve kapsamlı bir toplantı yaptım. Yetkililerden duyduğum güven verici mesajlar hakkında AB bakanlarına geri bildirimde bulunacağım.” ifadelerini kullandı.

Lahbib, AB’nin 2025 için Suriye’deki ve komşu ülkelerdeki Suriyelilere 235 milyon avroluk insani yardım yapacağını duyurdu.

Lahbib, Şam’a düzenlediği resmi ziyaret çerçevesinde Emevi Meydanına da giderek buradan anons çekti. Şahsi cep telefonu ve gimballe çekerek X hesabında yayınladığı anonsta Lahbib, “Şam sokaklarından, tarih yazılan ve yazılmaya da devam edilen, tarifsiz şiddetin yaşandığı ancak şimdi tüm Suriyeliler için daha parlak bir gelecek için umut ışığı olan ikonik Emevi Meydanı’na yürüyorum.” dedi.

Lahbib, “Şimdi önümüzdeki yol, Suriyelilerin acılarını hafifletmek için yürünecek. İnsani ihtiyaçlar çok büyük ancak birlikte barış ve iyileşme için yeni bir temel inşa edebiliriz.” değerlendirmesini yaptı.

Lahbib anonsunu paylaştığı videoda vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşu çalışanlarıyla görüştüğü, Şam sokaklarında incelemeler yaptığı görüntülere de yer verdi.

Cezayir asıllı Belçika vatandaşı Lahbib, ülkenin resmi radyo televizyon kanalı RTBF’de 20 yıl haber sunuculuğu yapmıştı. Ardından Belçika Dışişleri Bakanı olan Lahbib, 1 Aralık 2024 itibarıyla Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Eşitlik, Hazırlıklılık ve Kriz Yönetiminden sorumlu üyeliği görevine getirildi.

Ürdün’de UNRWA görüşmesi

Suriye’den Ürdün’e geçen Hadja Lahbib, 19 Ocak’ta X hesabından yaptığı paylaşımda UNRWA Ürdün Bölge Müdürü Olaf Becker ile bir araya geldiğini bildirdi.

Becker’e UNRWA’nın bölgedeki sivillere yönelik çalışmalarının desteklenmesi gerektiği mesajını ilettiğini aktaran Lahbib, “UNRWA’nın Gazze ve bölgedeki Filistinlileri desteklemek için yürüttüğü çalışmalar her zamankinden daha önemli ve uluslararası toplum tarafından sürekli olarak desteklenmesi gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Lahbib Türkiye’de

Ürdün’den Türkiye’ye geçen Lahbib, önce Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz’la bir araya geldi.

Görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Cevdet Yılmaz, bölgesel zorluklar ve küresel gelişmelerin, Türkiye-AB işbirliğinin stratejik önemini ve ilişkilerin daha geniş perspektifle ele alınması gerektiğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti. Yılmaz, şunları kaydetti:

“Türkiye-AB işbirliği, hem bölgesel barış ve istikrar hem de küresel sorunların çözümü için kritik bir öneme sahiptir. Bu bağlamda Sayın Lahbib ile bugünkü görüşmemizde, ikili işbirliğimizin artırılmasının yanı sıra özellikle insani krizler, Gazze ve Suriye’deki durum, gönüllü geri dönüşler ve düzensiz göçle mücadele gibi alanlarda işbirliğimizin derinleştirilmesinin önemine dikkati çektik.

Ayrıca, Türkiye’nin insani yardımlardaki liderliği, AB Sivil Koruma Mekanizmasına katkılarımız, Gümrük Birliğinin güncellenmesi, vize serbestisi sürecinin hızlandırılması ve yüksek düzeyli diyalog mekanizmalarının yeniden aktif hale getirilmesi konularını ele aldık. Sayın Lahbib’e ziyaretleri ve ortak alanlardaki yapıcı yaklaşımı için teşekkür ediyor, yeni görevinde başarılar diliyorum.”

Görüşmede, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay da yer aldı.

Lahbib-Fidan görüşmesi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Eşitlik, Hazırlık ve Kriz Yönetiminden sorumlu üyesi Hadja Lahbib’in dünkü görüşmesi ise Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la oldu.

Lahbib ile Bakanlık’ta yaptığı görüşmesinin ardından açıklama yapan Hakan Fidan, kendisiyle Belçika Dışişleri Bakanlığı döneminden tanıştığını kaydetti. Fidan, Lahbib ile özellikle Filistin konusunda yoğun mesai yaptığını kaydederek, “Bu meselede büyük olumlu katkısı olan hem siyasetçi, hem bakan.” ifadesini kullandı.

Lahbib’in şimdi Türkiye’yi AB Komiseri olarak ziyaret ettiğini anımsatan Fidan, “Bizim özellikle kendilerinin görev alanına düşen konularda Avrupa Birliği’nin, Türkiye’deki deprem sonrası yapmış olduğu yardımlar, destekler ve projelerle ilgili tabii ki teşekkürlerimizi her zaman iletiyoruz.” dedi. Hakan Fidan, bu konudaki çalışmaların devam edeceğini vurgulayarak, şunları anlattı:

“Avrupa Birliği’nin, deprem sonrası yaraların sarılmasındaki ortaya koyduğu projeler ve diğer çalışmalar bizim ana gündem maddelerimizi oluşturuyor. Ayrıca, kendileri dün Suriye’yi ziyaret ettiler. Avrupa Birliği’nin özellikle Suriye’deki insani ve kalkınmayla ilgili sorunları yönetmede ne türden yardımları olabilir ona yönelik gözlemlerini yaptılar. “

Fidan, bu konuda Türkiye’nin perspektifinin iletildiğine dikkati çekerek, “Amacımız o ki Suriye’nin yeni dönemde yaptırımlardan kurtularak normal bir ekonomiye kavuşması, ekonomik ortamın ve yeniden yapılanmanın, yeniden kalkınmanın giderek daha iyiye gitmesi ve milyonlarca yerinden edilmiş mülteci kardeşlerimizin huzurlu ve güvenli bir şekilde evlerine dönebilmeleri. Bu konuda da kendileriyle çalışmaya devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Lahbib: Türkiye, AB’nin kilit bir ortağı

Fidan’a teşekkür ederek ve Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan AB Komiseri de, “Türkiye halen aday ülke ve AB’nin kilit bir ortağı.” dedi. Lahbib, AB’nin sivil koruma mekanizması çerçevesindeki güçlü işbirliğine işaret ederek, “Türkiye bu mekanizma içerisinde çok kıymetli ve aktif bir ortak.” değerlendirmesini yaptı.

Geçen hafta Şam’a yaptığı ziyaretle Esed rejiminin devrilmesinden bu yana Suriye’yi ziyaret eden ilk AB Komisyonu üyesi olduğunu belirten Lahbib, ziyareti kapsamında Suriye’deki yeni yönetim ve sivil toplumla bir araya geldiğini aktardı. Lahbib, “Bölgede jeopolitik açıdan bir karmaşa hakim ve AB açısından Türkiye ile birlikte çalışmak çok büyük önem arz ediyor. Bu çerçevede buradaki duruma yeterli bir müdahalede bulunmak ve uluslararası camianın yardım çalışmalarını aktarmak bizim için önemli.” dedi.

“Suriye’de başarılı bir geçiş süreci istiyoruz.” ifadesini kullanan Lahbib, ülkedeki çeşitli toplulukların ve tüm Suriyelilerin “değer gördüğü ve benimsendiği bir geçiş süreci” olmasını istediklerini dile getirdi. Lahbib, “Aynı zamanda güvenli, gönüllü, insan onuruna yakışır bir geri dönüş sürecinin başlatılmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’nin iç savaşın başlamasından bu yana Suriyeli mültecilere yaptığı yardımlara işaret eden Lahbib, “Türkiye’nin yıllar içerisinde mültecilerle ilgili attığı adımlar ve sunduğu destekler hayati önem taşıdı. AB de bu çerçevede çok büyük destekler sağladı ve halen destek sağlamaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı. Lahbib, Suriye’deki sivillerin ihtiyaçlarına cevap olarak AB’nin 235 milyon avroluk yardım paketini duyurduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

“İnsanlık krizi milyonlarca Suriyeli’yi etkilemeye devam ediyor ve AB bu çerçevede bu ızdırabı azaltmak için, insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmaya devam edecek. Türkiye insani yardım koridorların oluşturulması açısından çok büyük bir role sahip. AB’nin Suriye’ye acil yardım ulaştırmasında çok önemli bir rol oynuyor.”

Lahbib, Gazze’de İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşması sayesinde esirlerin serbest bırakıldığını ve “uzun bir aradan sonra ilk kez insani yardımların ulaştırıldığını” belirtti. Ateşkesin uygulanmaya devam etmesi gerektiğinin altını çizen Lahbib, “Böylelikle bütün esirler serbest bırakılsın ve Gazze’ye insani yardım ulaştırılmaya devam etsin ki bu insanlık dramı, insanların yaşadığı bu ızdırap sona erebilsin.” diye konuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *