Nasrallah: Lübnan cephesi, Gazze’deki saldırı sona ermediği sürece kapanmayacak

Nasrallah: Lübnan cephesi, Gazze’deki saldırı sona ermediği sürece kapanmayacak

Çağrı cihazı saldırıları sonrasında konuşan Hasan Nasrallah, “Salı ve çarşamba bizim için karanlık ve çok ağır günlerdi. Sınama günüydü.Bu darbe bizim inancımızı ya da duruşumuzu kıramayacak. Güvenle şunu söyleyebilirim: Bu görülmemiş darbe bizi çökertmemiştir ve bunu başaramayacak. Bu bizim için ders oldu. Daha güçlü daha sağlam olarak geri döneceğiz.”

Nasrallah, televizyondan yayınlanan konuşmasında, salı ve çarşamba günleri düzenlenen ve 37 kişinin ölümü ve binlercesinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıları değerlendirdi.

Konuşmasına, “Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” diyerek başlayan Nasrallah, “Doktorlar, hemişereler tüm tıp ekiplerine teşekkür ediyorum. Fedakarlıkları bizi derinden etkiledi. Ülkenin dört bir yanından kan bağışı yapıldı, salı günü yapılan bağış şimdiye kadarki en büyük kan bağışı oldu” dedi.

İnsanların büyük çoğunluğunun patlamalar sonucu gözünden yaralandığını kaydeden Nasrallah, bu nedenle hastanelerde büyük bir iş yükü oluştuğunu ifade etti. Patlamaların çoğunun hastaneler, çarşılar, yollar ve evlerde meydana geldiğini kaydeden Nasrallah, bu mekanlarda ise daha çok kadın ve çocukların olduğunu vurguladı.

Nasrallah, “Bu karanlık günlerde bu krizin pozitif yanlarından bir tanesi şu olmuştur:  Efsanevi bir dayanışmaya, birliğe şahit olduk. Uzun zamandır eksik olan bir birlik hali gösterdik. Bu hain saldırıyı lanetleyen tüm bölge ülkelerine, Gazze, Lübnan ve direniş hareketine destek olan ülkelere teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

“İsrail (Lübnan’a saldırılarla) kırmızı çizgileri aştı.” diyen Nasrallah, “İsrail’in salı günkü patlamalarla bir dakikada 4 bin kişiyi öldürmek istediğini, salı ve çarşamba günleri 2 dakika içinde 5 bin kişiyi öldürmek niyetinde olduğunu” kaydetti ve şöyle devam etti: “Bu cihazları kimin taşıdığını düşünmeden aynı şekilde öldürmek ve yaralamak istediler. Bu toplu katliamdan başka bir şey değildir. Bu kanserli varlığın ortaya çıktığı günden beri yaşanan katliamlara bir yenisi eklenmiştir” diyen Nasrallah, “Çağrı cihazlarından kapalı olanlar vardı. Birçok cihaz hala depoda. Bu bizim için çok büyük bir şans oldu.”

“İsrail’in (son iki gündür) düzenlediği saldırılar Lübnan halkına karşı bir savaş ilanıdır.” diyen Nasrallah, “(İsrail’in son saldırılarıyla) Lübnan’daki direniş tarihinde büyük bir darbe almış olduk. Bu İsrail’le mücadele tarihinde de görülmemiş bir saldırı ve büyük bir darbedir.” dedi.

“Güvenlik, üretim, nakliye, gümrük, depolanma aşamalarından saldırı anına kadar detaylı şekilde incelenecek. Gerçekler şüpheye yer vermeyecek şekilde ortaya çıkarılacaktır. Aceleyle hareket etmeyeceğiz.” diyen Nasrallah, şöyle devam etti:

“Güvenlik ve insanlık açısından direniş hareketi tarihinde görülmemiş bir darbeydi. Ülkemizin tarihinde ve düşmanla mücadelemiz tarihinde görülmemiştir. Bu suç eğiliminin bir benzeri olmamıştı. Uzaktan cihazların infilak ettirilmesi sert bir darbeydi. Ancak bir savaş içindeyiz. Düşmanımızın bize göre teknolojik avantajı olduğunun farkındayız.”

Nasrallah, İsrail’in teknolojik olarak kendilerinden üstün olduğunu zira NATO ve ABD tarafından desteklendiğini dile getirdi.

“Hedef direniş cephesini yıkmaktı”

Hizbullah’ın 8 Ekim’den bu yana açtığı destek cephesinin, İsrail’i çok ciddi etkilediğini ve bu saldırıların da bunun kanıtı olduğunu söyleyen Nasrallah, “Salı ve çarşamba günleri Hizbullah için ağır ve kanlı günlerdi. Bu acı ve büyük darbe bizi yıkmadı ve yıkamayacak. Bunlardan çıkardığımız derslerle daha güçlü olacağız.” diye konuştu.

Üst düzey Hizbullah yetkililerinin patlayan çağrı cihazlarından taşımadığını dile getiren Nasrallah, “Umarız İsrail, Lübnan’ın güneyine girer, çünkü bu Hizbullah için tarihi bir fırsat yaratacak” diye konuştu.

Lübnan cephesinin en büyük destek ve baskı cephelerinden biri olduğunu belirten Hizbullah Genel Sekteri, “İsrail, Lübnan cephesini durdurmaya çalıştı. İsrail’in, daha önceki tüm çabalarına rağmen direniş cephesi kapanmadı ve bunun üzerine bu saldırılara başvurdu.” değerlendirmesinde bulundu.

Nasrallah, salı günü kendilerine resmi ve gayrı resmi kanallardan gelen mesajın, saldırıların hedefinin Lübnan cephesinin kapanması ve Lübnan ile Gazze’nin birbirinden ayrılması” olduğunu ifade ederek, “Lübnan cephesi, Gazze’deki saldırılar sona ermediği sürece kapanmayacak. Bunu daha önce de söyledik, bu saldırılardan sonra da söylüyoruz.” dedi.

“Savaş sona ermeden kuzeydeki İsrailliler evlerine dönemeyecek”

Tel Aviv yönetiminin, kuzeyden göç eden İsraillileri evlerine geri getirme çabasına da değinen Nasrallah, “İsrailliler kuzeye geri dönemeyecek. Dönmelerinin tek yolu savaşın durmasıdır. Hadi bakalım hodri meydan.” ifadelerini kullandı.

İsraillilerin Lübnan topraklarında bir güvenlik koridoru kurmaktan bahsettiğine ve bunu denerlerse uygun bir cevap alacaklarına dikkati çeken Nasrallah, “Eğer Lübnan topraklarında bir güvenlik koridoru kurarsanız bu koridor sizin için bir pusuya ve cehenneme dönüşecektir.” diye konuştu.

İsrail’in bu saldırılarına verecekleri cevapla ilgili de konuşan Nasrallah, “Salı ve çarşamba yaşananların karşılığı zamanını, yerini ve mahiyetini bizim belirleyeceğimiz adil bir kısas olacaktır.” ifadesini kullandı.

İsrail jetleri alçak uçuş yaptı

Lübnanlılara gözdağı vermeye çalışan İsrail, savaş uçaklarını Beyrut semalarına gönderdi. Nasrallah’ın konuşması esnasında İsrail jetleri Lübnan’da bazı noktaları da bombaladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *