Myanmar cuntası, Rusya’dan destek istedi

Myanmar cuntası, Rusya’dan destek istedi

Myanmar’da 2021’den bu yana iktidarı elinde tutan askeri cunta, ülkedeki isyancılara karşı Rusya’dan yardım istedi.

Myanmar’da ordunun desteklediği Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP) Başkanı eski general Khin Yee, Rusya’dan terörle mücadele konusunda destek talebinde bulunarak, “Yaşananlar iç siyasi çekişmeler olarak değil terör olarak görülmeli.” ifadesini kullandı.

Khin Yee, Rus haber ajansı Ria’ya verdiği röportajda, Myanmar’daki durumu değerlendirdi.

‘Batının yaptırımları küresel ekonomiyi bozuyor’

USDP ile Rusya’da iktidardaki Birleşik Rusya Partisi arasında 18 Haziran’da işbirliği anlaşması imzalandığına işaret eden Khin Yee, Rusya ile Batı’nın sömürgecilik politikasına karşı çıktıklarını belirtti. Khin Yee, “Dünyada sömürgeciliğin olmaması ortak hedefimiz. Sömürgecilik hareketlerinin ortadan kalkmasını istiyoruz.” dedi.

Batı’nın uyguladığı yaptırımlara karşı çıktıklarını ifade eden Khin Yee, bu yaptırımların küresel ekonomiyi bozduğunu, eşitlik ilkesine dayalı bir dünya düzeninin oluşturulması gerektiğini belirtti. Rus uzmanları ülkesine davet eden Khin Yee, Myanmar’da terörle mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak şunları anlattı:

“Ülkemizde yaşananlar, yasa dışı silahlı grupların yerel halka karşı insanlık dışı terör eylemlerinden ibaret. Bu gruplar, hükümet ve yönetime değil, sivil halk için tehdit oluşturuyor. Sınır bölgeler dahil ülkemizde güvenlik ihlallerini dikkate alın ve yaşananların gerçek nedenini görün. Rusya’dan terörle mücadele konusunda destek istiyoruz. Bunun için ülkede yaşananların nedenlerini anlamak lazım. Yaşananlar iç siyasi çekişmeler olarak değil, terör olarak görülmeli.”

Askeri cunta, 2021’den bu yana iktidarda

8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları sonrası Myanmar’da generaller, 1 Şubat 2021’de yönetime el koydu. O günden bu yana ülke sıkıyönetim altında bulunuyor. Darbe karşıtlarının kurduğu Ulusal Birlik Hükümeti’nin (NUG) rakamlarına göre darbeden bu yana Myanmar’da yaklaşık 8 binden fazla insan öldürüldü ve 60 bin kişi gözaltına alındı. Aynı grubun iddiasına göre, ülkenin yüzde 60’ı da cunta karşıtlarının kontrolünde bulunuyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *