ABD’de iki kritik istifa

ABD’de iki kritik istifa

ABD New Jersey Senatörü Bob Menendez, hakkındaki rüşvet ve yolsuzluk davası sonrası gelen baskılar neticesinde istifa ettiğini açıklarken, istifa etmeyeceğini vurgulayan Gizli Servis direktörü Kimberly Cheatle da istifa edeceğini açıkladı.

Rüşvetçi senatörün istifası

70 yaşındaki Amerikalı demokrat senatör Menendez, dokuz hafta süren davanın ardından 16 Temmuz’da Manhattan federal mahkemesindeki jüri tarafından, adaleti engelleme, telekulak dolandırıcılığı ve şantaj da dahil hakkındaki 16 suçlamanın tamamından suçlu bulundu. Davada Menendez’le birlikte yargılanan diğer iki sanık da ceza aldı.

Eski Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı olan Senatör Menendez, rüşvet almak ve Mısır hükümeti adına casusluk faaliyeti yapmak gibi nedenlerle suçlanıyordu.

Voa Türkçe’nin aktardığına göre, Menendez’in istifa mektubu ABD Senatosu kürsüsünden yüksek sesle okundu ve işleme alındı.

Söz konusu davada Menendez’le birlikte eşi Nadine Menendez de suçlanıyor. Dava, savcıların senatör ve eşi Nadine Menendez’in üç işadamından yüz binlerce dolar nakit para, külçe altın, araba ve ipotek ödemeleri kabul ettiği rüşvet planlarına odaklanıyordu. Savcılar, bunun karşılığında Menendez’in Mısır’a milyarlarca dolarlık ABD yardımını yönlendirdiğini ve iki işadamının cezai kovuşturmalarını etkilemeye çalıştığını söyledi. Menendez’in avukatlarının dava sonucunu temyize götürecekleri ifade ediliyor.

Menendez’in cezasının açıklanacağı duruşma mahkeme yargıcı tarafından ABD’de genel seçimlerin yapılacağı 5 Kasım tarihinden bir hafta öncesi olan 29 Ekim’e ertelendi.

Menendez’in istifasının ardından Senato’daki Demokrat Parti çoğunluğu 50’ye karşı 49 olarak düşecek. Yeni seçilecek olan New Jersey senatörü, Kasım ayında yapılacak seçimlerin ardından Ocak ayında yemin ederek görevine başlayacak.

Bob Menendez, 13 yıl ABD Temsilciler Meclisi üyeliği görevinin ardından ilk olarak 2006 yılında Senato’ya seçilmişti.

Gizli Servis direktörü Cheatle’ın istifası

Eski Başkan Donald Trump’a yönelik suikast girişiminin ardından mevcut ve eski başkanları korumakla görevli Gizli Servis’in temel misyonunda neden başarısız olduğuyla ilgili yoğun tepki alan teşkilatın direktörü Kimberly Cheatle, istifa edeceğini açıkladı.

Ağustos 2022’den bu yana Gizli Servis Direktörü olarak görev yapan Kimberly Cheatle, artan istifa çağrıları ve tetikçinin Pennsylvania’daki bir açık hava kampanya mitinginde Cumhuriyetçi başkan adayı Trump’a nasıl bu kadar yaklaşabildiğine dair çeşitli soruşturmalarla karşı karşıya kalmıştı.

İstifa çağrılarını başlangıçta reddeden Cheatle, Associated Press (AP) haber ajansına göre bugün personeline gönderdiği bir e-postada istifa kararını açıkladı. AP’ye göre e-post mesajında, “Güvenlik zafiyetinin tüm sorumluluğunu üstleniyorum” ifadesini kullanan Cheatle, “Son olayların ışığında, müdürünüz olarak istifa etmek gibi zor bir karar verdiğimi üzülerek belirtmek isterim” dedi.

20 yaşındaki saldırgan Thomas Matthew Crooks, ateş açtığında eski Başkan’ın konuşma yaptığı sahnenin 135 metre yakınına kadar gelebilmişti. Bunun, İran’dan Trump’ın hayatına yönelik bir tehdit gelmesine ve 13 Temmuz’daki mitingden önceki günler itibariyle eski başkan için ek güvenlik önlemleri alınmasına rağmen nasıl yaşandığı tartışma konusu oldu.

Başkan Biden’dan açıklama

Demokrat Partili Başkan Joe Biden, Cheatle’ın istifa kararıyla ilgili açıklama yaptı. Beyaz Saray’ın yayınladığı açıklamaya göre Biden, “Jill ve ben, Direktör Kim Cheatle’a onlarca yıllık kamu hizmeti için minnettarız. Kendisi ABD Gizli Servisi’ndeki kariyeri boyunca ulusumuzu korumak için özverili bir şekilde çalışmış ve hayatını riske atmıştır. Yönetimimiz sırasında Gizli Servis’e liderlik etme çağrısına yanıt verdiği için kendisine özellikle teşekkür ediyoruz ve ailemize verdiği hizmet için minnettarız” ifadelerini kullandı.

“Kamu hizmetindeki en zorlu işlerden biriyle görevlendirilmiş bir kurumun tüm sorumluluğunu üstlenmek onur, cesaret ve inanılmaz bir dürüstlük gerektirir” diyen Biden, açıklamasında ayrıca 13 Temmuz’da yaşanan, eski Başkan Trump’a yönelik suikast girişimiyle ilgili bağımsız incelemenin devam ettiğinin de altını çizdi.

Teşkilatın yeni direktörünün Başkan Biden tarafından atanması bekleniyor.

Cheatle’nin yerine geçici olarak Ronald Rowe getirildi

İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, Cheatle’ın yerine geçici olarak 2023 yılı Nisan ayından bu yana Gizli Servis Direktörü Yardımcısı olarak görev yapan Ronald Rowe’u atadığını açıkladı.

Mayorkas, mesajında, Gizli Servis Direktörü Vekili olarak atadığı Rowe ile ilgili, “Gizli Servis’in 24 yıllık emektarı olan Rowe, daha önce kurumda Hükümetlerarası ve Yasama İşleri Ofisi Müdür Yardımcısı, Koruyucu Operasyonlar Ofisi Müdür Yardımcısı ve diğer liderlik pozisyonlarında görev yapmıştır” dedi ve şu ifadeleri kullandı: “Kurumun 13 Temmuz’da tam olarak ne olduğunu anlamaya çalıştığı ve devam eden soruşturmalar ve Kongre gözetimiyle işbirliği yaptığı bu son derece zorlu dönemde Gizli Servis’e liderlik etme konusundaki istekliliğini takdir ediyorum. Aynı zamanda Gizli Servis, ulusal liderler ve ülkeyi ziyaret eden devlet adamları için 7/24 koruma sağlamayı, bu dinamik ve artan tehdit ortamında ulusal öneme sahip etkinlikleri güvence altına almayı içeren geniş kapsamlı görevini etkin bir şekilde sürdürmelidir.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *