Almanya’da Jürgen Elsässer soruşturması: Asıl karar sahibi kim

Almanya’da Jürgen Elsässer soruşturması: Asıl karar sahibi kim

Almanya’da Compact Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Jürgen Elsässer, dergiye düzenlenen polis operasyonunun bazı yayın organlarına önceden bilgilendirildiği için, bilinmeyen bir fail hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda, şüpheli kişi olarak Alman İçişleri Bakanı Nancy Fraeser, Federal Anayasa Koruma Dairesi (BFV) başkanı Thomas Haldenweg’in ve yakın çevrelerinin isimleri geçiyor.

Operasyonun yapıldığı salı günü polislerin yanı sıra bazı medya kuruluşları da olay yerinde bulunuyordu. Özellikle Elsässer’in bornozlu fotoğrafının basına servis edilmesi eleştirilere neden olmuştu.

Yargı henüz bir karar vermemişken servis edilen haberlerden dolayı Almanya’nın tüm ana akım medya kurumları ve devlet televizyonları Compact dergisine karşı kapsamlı bir karalama kampanyası başlatarak basın özgürlüğü ayaklar altına alınmıştı. Anayasal yollarla basın ve ifade özgürlüğüne dokunamayan Faeser kararı “Dernekler kanununa” dayandırarak aldı.

Almanya’da basın özgürlüğüne bir darbe de aşırı solcu Junge Welt gazetesine yapıldı. Gazetenin iç istihbarat tarafından takip edilmesine karşı açtığı dava mahkeme tarafınca reddedildi. Gerekçe olarak gazetenin izlediği Marksist-Leninist çizgi gösterildi.

Başka ülkelere demokrasi ve basın özgürlüğü dersi vermeye kalkan Almanya’nın basın özgürlüğü kısıtlamaları bununla kalmıyor. Mart ayında üst düzey Alman komutanların görüşmesini içeren ses kaydını yayınlayan hesaplara erişim engeli getirildi. Ses kaydı Alman tarafının Taurus füzelerinin Ukrayna’da nasıl ve nerede kullanılabileceğini ve bunun doğuracak sonuçları içeriyordu.

Basın ve ifade özgürlüğü konusunda yine her fırsatta Türkiye’ye ders vermeye kalkan Almanya 2023 yılında Sabah Avrupa Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cemil Albay ile A Haber muhabiri İsmail Erel’i göz gözaltına almıştı. Soruşturmadan sorumlu savcılık kişisel verilerin tehlike oluşturacak şekilde yayılması şüphesi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında evlerde arama yapıldığını açıklamıştı. Sabah gazetesi kısa süre önce Almanya’ya kaçan FETÖ üyelerini görüntüleyip haber yapmıştı.

Gerçek şu ki son zamanlarda Almanya’nın basın özgürlüğüne yapılan darbelerin yoğunlaşmasının nedeni NATO‘nun Ukrayna aracılığıyla Rusya’ya karşı yürüttüğü temsili savaştan kaynaklanmaktadır. Kısıtlamalara bakıldığında tümünün arkasında aslında NATO konusu olduğu görülüyor.

Atilla Coşkun / Oda Tv

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *