Sanchez, ‘tutarlı bir siyasi duruşa sahip olduğunu’ öne sürdü

Sanchez, ‘tutarlı bir siyasi duruşa sahip olduğunu’ öne sürdü

Washington’daki NATO toplantısına katılan İspanya Başbakanı ve Sosyalist İşçi Partisi lideri Pedro Sanchez, “Vatandaşlarımızın tutarlı bir siyasi duruşa sahip olduğumuzu, çifte standartların olmadığını anlamaları önemlidir” ifadesini kullandı. Sanchez, Aksa Tufanı sonrası Filistin konusunda da rol almaya çalışmış ancak başarılı olamamıştı.

Pedro Sanchez, Washington’da düzenlenen NATO Atlantik Konseyi Devlet ve Hükümet Başkanları Oturumu’na katıldı.

İspanya Başbakanlık kaynaklarına dayandırılarak İspanyol basınında yer verilen haberlerde, Sanchez’in, basına kapalı NATO toplantısında yaptığı konuşmada, “Ukrayna’ya desteğimizi zayıflatacak çifte standart uygulamakla suçlanamayız. Tam tersine Rusya’nın Ukrayna’daki işgaline karşı takınılan birlik ve tutarlığın aynısını Gazze için de talep ediyoruz.” dediği savunuldu.

Uluslararası hukuk üzerinden Gazze’ye savunma

Sanchez, “Vatandaşlarımızın tutarlı bir siyasi duruşa sahip olduğumuzu, çifte standartların olmadığını anlamaları önemlidir. Uluslararası hukuku savunduğumuz için Ukrayna’yı desteklediğimizi söylüyorsak, aynısını Gazze’de de yapmalıyız. Ukrayna’da uluslararası hukuka saygı gösterilmesini talep ediyorsak, Gazze’de de buna saygı gösterilmesini talep etmeliyiz.” diye konuştu.

İspanya-Belçika girişimleri

Pedro Sanchez batılı liderler arasında Filistin’e verdiği destekle öne çıkmış, daha sonra, eşi Maria Begona Gomez Fernandez hakkında, nüfuzunu kullanarak iş dünyasında yolsuzluk yaptığı iddiasıyla soruşturma açılmıştı. Sanchez, kendi sorunlarına dönünce, Filistin konusundaki söylemi zayıflamıştı.

Sanchez ile birlikte hareket eden Belçika Başbakanı Alexander De Croo da, Filistin konusunda rol almaya çalışmış ancak Haziran ayında yapılan seçimlerde düşük oy alarak sahneden düşmüştü. Krala istifasını sunan De Croo, yeni hükümet kurulana kadar, mevcut hükümetin güncel işlerle ilgilenmeye devam edeceğini bildirmişti.

Her iki lider birlikte, 2023 Kasım ayında, önce Netanyahu’yu, ardından Abbas’ı ziyaret etmiş, sonra da Refah sınır kapısı önünde açıklama yaparak İsrail zulmünü eleştirmişlerdi. Filistin konusunda Oslo sürecine benzer bir süreç başlatarak statükonun devamını sağlamak istemelerine karşın, bu isteklerinde başarılı olamadılar.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *