ABD’nin Nato eski temsilcisi: Orban o kadar önemli bir figür değil

ABD’nin Nato eski temsilcisi: Orban o kadar önemli bir figür değil

NATO üyesi Macaristan’ın Başbakanı Orban, Avrupa Birliği dönem başkanlığını devraldıktan sonra Ukrayna, Moskova ve Pekin’e ziyaret gerçekleştirmişti. ABD’nin eski NATO Daimi Temsilcisi Ivo Daalder, Orban’ın Batı güvenliğine etki edebilecek derecede önemli bir figür olmadığını belirtti.

NATO 75. yıl zirvesi öncesinde ABD’nin eski NATO Daimi Temsilcisi Ivo Daalder, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın geçen hafta Moskova’ya yaptığı ani ziyaretini eleştirerek, Macar liderin Batı ülkelerin güvenliğine etki edebilecek derecede “önemli bir figür olmadığını” vurguladı.

Euronews’a konuşan Daalder, Macaristan Başbakanı Orban’ın “farklı rota belirleyebilecek” pozisyona sahip olmadığının altını çizerek, “Nihayetinde çoğunluğun, büyük çoğunluğun gitmek istediği yere uymak zorunda” dedi.

NATO üye ülkeleri arasındaki yaygın kanaat, Orban’ın Moskova ziyaretinin gereksiz olduğu yönünde.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa İşleri Direktörü Michael Carpenter, Orban’ın ziyaretine ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bunu yararlı bulmuyoruz” dedi.

Carpenter, “Bunun barış sürecini ilerlettiğini düşünmüyoruz ve kesinlikle Ukrayna’ya yardımcı olmuyor” ifadelerini kullandı.

Orban’ın ziyaretinin koordinasyon üzerine gerçekleşmediğini vurgulayan Carpenter, “Başarılı olmayacağını biliyorduk çünkü Putin barış istemiyor, Ukrayna üzerinde kontrol sağlamak istiyor” dedi.

Euronews’e konuşan ismini açıklamayan Ukraynalı bir kaynak ise, “Putin, Kiev’de bir çocuk hastanesine düzenlediği korkunç saldırıyla bunu hem kendisine hem de hepimize kanıtladı” dedi.

Yeni Hollanda Başbakanı Dick Schoof katılacağı ilk NATO zirvesi öncesinde, Orban’ın Avrupa Birliği (AB) adına Putin’le konuşma “yetkisi olmadığını” söyledi.

Daalder, aşırı sağcı partilerin yükselişinin NATO ve diğer uluslararası kurumların işleyebilmesi için gerekli birlik ve güven açısından “endişe verici” olduğunu söylüyor.

Daalder, “Aşırı sağa doğru oldukça güçlü esen bir rüzgar olduğu kesin. Bunu tüm Avrupa’da ve hatta ABD’de de fazlasıyla görüyoruz” diye ekledi. Daalder, söz konusu durumun kolektif güvenlik vaadine ters düştüğünü söyledi.

“Avrupa Birliği’nin egemenlik paylaşımı ve NATO’nun kolektif güvenlik fikrini baz alırsak, komşunuzun güvenliğini kendi güvenliğiniz için hayati önem arz ediyor,” dedi.

Ayrıca Daalder, hem Ukrayna’nın hem de NATO’nun Rusya’nın yenilgi ihtimalini arttırmak için daha fazlasını yapması gerektiğini, bunun da genç erkek ve kadınları Ukrayna ordusunda savaşmak üzere seferber etmekten geçtiğini söylüyor.

Daalder, “Ukrayna’nın insan gücünü harekete geçirmesi gerekiyor. Bu savaş 40 yaşındaki gençlerin verdiği bir savaş. Tarihte başka hiçbir savaş 40 yaşındakiler tarafından yapılmamıştır” dedi.

“18 yaşındakileri, 20 yaşındakileri ve 21 yaşındakileri almanız gerekiyor ki dünyanın geri kalanındaki tüm ordular buna güveniyor.”

NATO müttefiklerinin bu önemli zirve için ortaya koydukları hedefleri de eleştiren Daalder, Ukrayna’nın ittifaka üye olmaya davet edilmesi gerektiğini söyledi.

Daalder, “Rusya, Ukrayna Avrupa Birliği’ne ve NATO’ya entegre edilmedikçe Ukrayna’yı kontrol etme hedefinden vazgeçmeyecektir” ifadelerini kullandı.

(euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *