Suudi Bakanın açıklaması sonrası Hamas’tan İslam dünyasına çağrı

Suudi Bakanın açıklaması sonrası Hamas’tan İslam dünyasına çağrı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanının İspanya’da katıldığı bir konferansta, Gazze için ‘uluslararası güç konuşlandırılmasını’ desteklediklerini ifade etmesi üzerine, Hamas, Gazze Şeridi’ne yabancı askeri güç girişini destekleyen tüm açıklamaları reddettiğini duyurdu.

İslami Direniş Hareketi (Hamas), Gazze Şeridi’nin geleceği konusunda Filistin halkının iradesini yok sayan planları ve önerileri, hangi gerekçeyle olursa olsun Gazze Şeridi’ne yabancı askeri güç girişini destekleyen açıklamaları reddettiğini bildirdi.

Hamas, dün (5 Temmuz Cuma) konuyla ilgili yayınladığı bildiride, işgal ordusunun faşist saldırganlığının yenilgiye uğratılmasının ardından Gazze Şeridi’nin yönetiminin tamamen Filistinlilere ait bir mesele ve Filistin halkının üzerinde mutabık kalacağı bir konu olduğunu söyledi.

Filistin Enformasyon Merkezi’nin aktardığına göre, bildiride ayrıca “Filistin halkı, kendi özgürlük ve kaderini tayin hakkına dayanan ilkelerinden sapacak herhangi bir vesayet, dış çözüm veya denklemin dayatılmasına izin vermeyecektir” ifadelerine yer verildi.

Arap ve İslam ülkelerine çağrıda bulunan Hamas, Filistin halkına yönelik Siyonist soykırım savaşını durdurmaları için baskı yapmalarını ve topraklarındaki varlıklarını savunacakları savaşta Filistinlilere her türlü destek ve yardımı sağlamalarını istedi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin Madrid’de düzenlenen yıllık toplantısında yaptığı konuşmada Gazze’de misyonu Filistin Yönetimi’ni korumak olan uluslararası bir gücün konuşlandırılmasını desteklediklerini ve bu görüşlerini Birleşmiş Milletler’e (BM) ilettiklerini açıklamıştı.

Suudi Arabistan hangi safta?

“Avrupa Dış İlişkiler Konseyi” adlı Avrupa Birliği düşünce kuruluşunun Madrid’de düzenlenen yıllık toplantısına katılan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan ile görüşen İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, X hesabından yaptığı açıklamada, “Suudi Arabistan ile Orta Doğu’da barışa, karşılıklı yarar sağlayan ticari ilişkilere ve uluslararası hukukun savunulmasına dayalı stratejik bir ilişki kuruyoruz.” dedi.

Suudi basınına göre, toplantıda konuşma yapan Faysal Bin Ferhan, Gazze’de acil ateşkes ilan edilmesi ve insani yardım koridoru oluşturulmasına vurgu yaptı ve “BM kararıyla Gazze’de, misyonu Filistin yönetimini desteklemek olan uluslararası bir gücün konuşlandırılmasını desteklediklerini” söyledi.

Faysal ayrıca Çarşamba günü, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’dan gelen telefonda, Gazze ve bölgedeki son gelişmeleri ele aldı.

Borrell Amerika Evi’nde konuştu

İspanya’nın başkenti Madrid’deki Amerika Evi’nde düzenlenen bir konferansta konuşan Borrell, AB’nin İsrail üzerinde etki yaratamadığını, “tek bir ülke yüzünden bu konuda birlik olamadığını” dile getirdi.

“En büyük pişmanlığım (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu’nun Gazze’de yaptıklarını engelleyememek oldu.” diyen Borrell, şöyle devam etti:

“Hayal kırıklığı, Hamas’ın korkunç terör saldırılarının ardından Gazze’de yaklaşık 40 bin kişinin, birçok kadın ve çocuğun ölmesi, AB’nin ateşkes ve ardından siyasi çözüm arayışında birlik sağlayamaması oldu. Aylardır Netanyahu’dan yaptıklarını yapmamasını istedik.”

AB’nin İsrail’e karşı tek ses olamamasının sonuçları olduğunu vurgulayan Borrell, “Birlik olmadan AB’nin hiçbir önemi yoktur. Gazze çatışmasındaki bölünmüşlüğümüz bizim burada bir oyuncu olmamızı engelledi. Ukrayna konusundaki birlik ise önemli bir oyuncu olmamızı sağladı.” dedi.

Borrell, birlik içinde olmadıkça AB’nin dikkate alınmayacağını belirterek, “Bugün birlik, tek bir üye devlet tarafından, özellikle de Ukrayna ve Gazze üzerinden, tek bir ülke tarafından tehdit ediliyor.” diye konuştu.

Borrell, “Gazze, bölündüğümüzde temel jeopolitik aktör olamadığımızın en büyük kanıtıdır. Ukrayna’da su ve gıdanın kesilmesini savaş suçu olarak kınıyorsak bunu Gazze’de de yapmalıyız.” ifadesini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *