Filistin Diasporası Halk Konferansı, dün (28 Haziran Cuma) İstanbul’da başlayan 2’nci Filistin Ulusal Diyalog Buluşması kapsamından “Filistin Ulusal Projesi.. Dar Boğaz ve Çıkış Yolu” konulu bir panel düzenledi.
Panele katılan konuşmacılar Filistin siyasi sistemini, ulusal proje krizini, 1948’de işgal edilen topraklarda yaşayan Filistinlilerin ulusal proje ve geleceği konusundaki görüşlerini ve ulusal proje krizinden çıkış yollarını tartıştı.
Rü’ye Siyasi Kalkınma Merkezi Müdürü Ahmed Atavine, Filistin’de siyasi kurumların olduğunu ancak siyasi sistemin bulunmadığını, siyasi kurumların Filistin halkından çok resmi Arap rejimleriyle irtibatlı olduğunu söyledi.
Filistin sokağıyla yönetim merkezi arasında büyük bir uçurum bulunduğuna işaret eden Atavine, Filistin Yönetimi’nin Arafat’ın ölümünden sonra Filistin sokağıyla asla uyumlu olmayan bir çizgi benimsediğini ve zamanı geriye döndürmeye çalıştığını belirtti.
Ez-Zeytune Araştırma Merkezi Genel Müdürü Muhsin Salih de mevcut Filistin sisteminin öncelikle işgalciye hizmet üzerine kurulu olduğunu ve işgalden kurtuluşa destek vermeyeceğini kaydetti.
Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) Filistin halkını temsil iddiasından vazgeçmediğine işaret eden Salih, dolayısıyla Filistinlilerin yapması gerekenin FKÖ’nün önünde beklemeyi terk etmek olduğunu bildirdi.
Salih, mevcut yönetimin Filistin halkını temsil etme yetkinliğine sahip olmadığını ve ulusal proje krizinden çıkmak için vatansever yeni bir Filistin yönetimi teşkil edilmesi gerektiğini dile getirdi.
(Filistin Enformasyon Merkezi)
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *