Türkiye, Nato müttefiki Estonya’yı ağırladı

Türkiye, Nato müttefiki Estonya’yı ağırladı

Estonya Cumhurbaşkanını Külliye’de ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yakın ikili ilişkilerimizin ve NATO bünyesindeki dayanışmamızın sağlam temeller üzerinde güçlenerek devam edeceğine samimiyetle inanıyorum” dedi.

Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis, Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir araya geldi.

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO müttefikleri olarak, savunma sanayi alanında tesis edilen mevcut işbirliğini ilave somut projelerle geliştirebileceklerini dile getirdi. Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bilim ve teknolojiden, eğitim, kültür ve turizme uzanan geniş bir yelpazede ilişkilerimizin çeşitlendirilmesini, işbirliğimizin geleceğine yapacağımız önemli yatırımlar olarak addediyoruz. Dijital dönüşüm, dijital uygulamalar ve siber savunma konularında Estonya dünyada önemli bir konuma sahip. Görüşmelerimizde bu alanda sahip olduğumuz tecrübelerin paylaşımı üzerinde de durduk. Yakın ikili ilişkilerimizin ve NATO bünyesindeki dayanışmamızın sağlam temeller üzerinde güçlenerek devam edeceğine samimiyetle inanıyorum.”

Türkiye ile NATO müttefiki olan Estonya aynı zamanda Avrupa Birliği’nin de 27 üyesinden biridir.

Erdoğan, konuşmasında, Avrupa Birliğinin de kendilerinin stratejik hedefi olduğunu belirterek şöyle dedi:

“Her vesileyle vurguladığımız üzere, Avrupa Birliği’ne tam üyelik stratejik hedefimizdir. Birliğin de Türkiye’ye benzer bir perspektiften yaklaşmasının müşterek menfaatimize olduğu aşikar. Estonya’nın da bu anlayış temelinde Türkiye’ye olan desteğinin artarak devam edeceğine inanıyorum. Bu beklentimi Sayın Karis’le de bu vesileyle paylaşmış oldum.”

Estonya Cumhurbaşkanı Alar Karis de konuşmasında, Türkiye ve Estonya’nın iki NATO müttefiki olduğunu hatırlatarak, “Türkiye’nin bölgemizin güvenliğine ve NATO’nun içerisindeki katkısı bizler için çok büyük bir önem taşıyor” ifadelerini kullandı. Karis, Türkiye ile ülkesinin hem iyi zamanlarda hem kötü zamanlarda birbirini desteklemeye devam ettiğinin altını çizdi.

Erdoğan daha sonra, Estonya Cumhurbaşkanı onuruna akşam yemeği verdi. Külliye’deki yemek, basına kapalı gerçekleşti. Yemekte, iki ülke heyetleri yer aldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *