Türkiye gri listeden çıkarılacak mı?

Türkiye gri listeden çıkarılacak mı?

Türkiye’nin, listeden çıkmak için istenen bütün düzenlemeleri yaptığını söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “En son ‘kripto parayla ilgili düzenleme eksik’ deniyordu. O da tamamlandı.” dedi. Eğer hala Türkiye gri listeden çıkamazsa, bunu siyasi bir karar olarak yorumlayacaklarını belirtti.

CNN Türk canlı yayınında soruları yanıtlayan Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin bir süredir FATF’ın gri listesinde olduğunu ve bu konunun Cuma günü Singapur’da gerçekleştirilecek FATF Genel Kurul toplantısında değerlendirileceğini, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de Singapur’da olduğunu anlattı.

Türkiye’nin, listeden çıkılması için istenen bütün düzenlemeleri yaptığını vurgulayan Yılmaz, “En son ‘kripto parayla ilgili düzenleme eksik’ deniyordu. O da tamamlandı. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’ye görev grubunun bir teknik grubu geldi. Saha incelemeleri yaptılar. Oradan da son derece olumlu bir rapor çıktığını biliyoruz. Dolayısıyla teknik açıdan bir problem gözükmüyor.” diye konuştu.

Genel Kurul toplantısında ülkelerin oylama yapacağını dile getiren Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada teknik herhangi bir sıkıntı yok. Yarın olumlu bir karar çıkacağına inanıyoruz. Çıkmazsa da bunu siyasi olarak yorumlarız. Bunu da açıkça ifade etmek isterim. Çıkmamak dünyanın sonu değil ama çıkarsak da bu olumlu bir şey. Ülke olarak gri listede olmak hoş bir durum değil. Bundan çıktığınız zaman finansal çevrelerde daha fazla güven telkin etmeniz, daha rahat bir şekilde Türkiye’ye finansal akışların sağlanması konusunda bir avantaj. Bir not artışı değil bu ama ülke algısı açısından önemli. Not artışlarına da olumlu etkisi olabilir elbette. Yarın inşallah güzel bir netice çıkar ve bunun da ülkemize pozitif yansımalarını görürüz. Çıkmazsak da dünyanın sonu değil elbette.”

Yılmaz, Türkiye’nin gri listeden çıkmasının fon akışlarına faydasının olacağını, bunun da ülkenin kalkınmasına katkıda bulunacağını söyledi.

Gri listede kimler var?

FATF tarafından Ekim 2021’de gri listeye alınan Türkiye ile birlikte bu listede, Bulgaristan, Burkina Faso, Kamerun, Hırvatistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Jamaika, Kenya, Mali, Mozambik, Namibya, Nijerya, Filipinler, Senegal, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Suriye, Tanzanya, Vietnam ve Yemen bulunuyor.

FATF genel kurulları 3 yılda bir yapılıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *