Kenya 18 Nisan’dan bu yana çok hareketli!

Kenya 18 Nisan’dan bu yana çok hareketli!

Sokak olayları ile bugün yine gündeme gelen Kenya, 18 Nisan’da Genelkurmay Başkanının helikopter kazasında ölümünden bu yana hareketli günler yaşıyor. Devlet Başkanı Ruto’nun ABD ziyareti, IMF ile yapılan anlaşma, G7 zirvesinin ikinci gününe ve Ukrayna Barış Zirvesine katılım son bir ay içerisinde peş peşe yaşanan gelişmeler.

7 Ekim sonrası Kenya’dan İsrail’e destek

Kenya Devlet Başkanı William Ruto, 11 Ekim’de yaptığı açıklamada İsrail’e destek vererek, “Kenya, İsrail devlet ile dayanışma içinde dünyanın geri kalanına katılıyor ve ülkedeki masum sivillere yönelik saldırıları kesin bir şekilde kınıyor.” ifadesini kullandı. İsrail ile Filistin arasındaki meselenin karmaşık ve hassas olduğunu savunan Ruto, şiddetin azaltılması çağrısında bulundu.

18 Nisan: Helikopter kazasında Genelkurmay Başkanı öldü

Kenya’da meydana gelen helikopter kazasında Genelkurmay Başkanı Francis Ogolla ve 10 askeri personelin hayatını kaybettiği bildirildi. Kenya Devlet Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, kazada Genelkurmay Başkanı Ogolla ve 10 askeri personel öldü, 2 asker yaralı kurtuldu. Devlet Başkanı William Ruto, düzenlediği basın toplantısında, helikopterin havalandıktan kısa bir süre sonra düştüğünü belirterek, kayıplar için büyük üzüntü yaşadıklarını vurguladı. Kazanın yerel saatle 14.20’de meydana geldiğini aktaran Ruto, Kenya Hava Kuvvetlerinin kazanın nedenini belirlemek için olay yerine hava araştırma ekibi gönderdiğini söyledi. Devlet Başkanı Ruto, kaza nedeniyle ülke genelinde 3 gün ulusal yas ilan edildiğini duyurdu.

9 Mayıs: Çin-Afrika fuarı Kenya’da

Çin ve Afrika arasındaki ticaret ve yatırımlar genişlemeye devam ederken 2024 Çin-Afrika Ekonomi ve Ticaret Fuarı (CAETE) 9 Mayıs 2024 Perşembe günü Kenya’nın başkenti Nairobi’de başladı. Kenya’da üç gün süren etkinliğe Çin’in Hunan eyaletinden üst düzey bir heyet katıldı.

22 Mayıs: Ruto’nun ABD ziyareti

22 Mayıs’ta Kenya Devlet Başkanı Ruto üç günlük bir ziyaret için Çarşamba günü Washington’a gitti. Ruto’nun ziyareti sırasında şu gelişmeler yaşandı:

ABD Başkanı Joe Biden, Kenya’yı NATO Dışı Büyük Müttefik (MNNA) olarak belirleme sözü verdi.

Biden ve Ruto arasındaki ikili görüşmelerde iki ülke, yapay zeka konusunda diyalog kurmaya, Somali’nin “terörle mücadele” çabalarını işbirliği içinde desteklemeye ve Sudan’da ateşkes için baskı yapmaya karar verdi.

Ruto ayrıca her iki ülkenin de, şu anda çete şiddetiyle dolu olan Haiti’ye Kenya liderliğindeki bir polis gücü gönderme yönündeki ABD destekli girişime bağlı olduklarını doğruladı. Biden, ABD güçlerini Haiti misyonundan çekme kararını savundu.

Biden ve Ruto, temiz enerjiye yatırımı harekete geçirmek için uluslararası finans kurumları ve çok taraflı vakıf fonlarıyla birlikte çalışacakları ABD-Kenya İklim ve Temiz Enerji Sanayi Ortaklığını başlattı.

İki ülke ayrıca, Kenya Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü’nün kurulmasına yönelik olarak ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ile Kenya hükümeti arasında sağlık alanında işbirliği yapılacağını da duyurdu.

Biden, Ruto için eski Başkan Bill Clinton ve eşi ile eski başkan adayı Hillary’nin yanı sıra eski Başkan Barack Obama’nın da aralarında bulunduğu yaklaşık 500 davetlinin katıldığı bir devlet yemeğine ev sahipliği yaptı.

30 Mayıs: Ruto, ABD’ye borç para ile gittiğini söyledi

Başkent Nairobi’de basına açıklama yapan Ruto, ABD’ye gitmek için kullandığı jetin ulusal hava yolu şirketinden daha ucuz olduğunu öne sürerek, seyahatin maliyetine ilişkin eleştirilere karşı kendini savundu. Ruto, uçak masraflarıyla ilgili tartışmalara cevap verirken “ABD ziyaretinde uçak parasını arkadaşlarım verdi.” dedi ancak bu arkadaşlarının kimler olduğunu açıklamadı.

11 Haziran: IMF ile Kenya arasında anlaşma

Bayan Haimanot Teferra liderliğindeki bir Uluslararası Para Fonu (IMF) ekibi, 2-12 Nisan ve 9-15 Mayıs 2024 tarihleri ​​arasında Nairobi’de Kenyalı yetkililerle görüşmelerde bulunmuştu. 11 Haziran’da Teferra, “IMF ekibi ve Kenyalı yetkililer, Kenya’nın ekonomik programının EFF/ECF düzenlemeleri kapsamındaki yedinci incelemesini ve RSF düzenlemesinin ikinci incelemesini tamamlamak için gereken kapsamlı bir politika paketi üzerinde personel düzeyinde anlaşmaya vardı.” açıklaması yaptı.

12 Haziran: Ruto, G7 zirvesi ikinci gününe katıldı

İtalya’da düzenlenen ve ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya ve Kanada arasında düzenlenen zirvenin ikinci gününe birçok devlet başkanı çağrılmıştı. Çağrılan devletler arasında Türkiye, Vatikan, Ukrayna, Cezayir, Tunus, Arjantin, Brezilya, BAE, Ürdün, Hindistan, Moritanya ve Kenya bulunuyordu. Kenya Devlet Başkanı William Ruto daha sonra İsviçre’deki Ukrayna Barış Zirvesi’ne de katıldı.

17 Haziran: Sokak olayları başladı

Kenya’da hükümetin IMF’nin de baskısıyla ekmek ve yağ dahil birçok temel üründe vergileri artırma planı halkı sokağa döktü. Birçok kentte göstericiler, hükümetin 2,7 milyar dolarlık ek vergi toplama planına karşı sokaklara döküldü. Ülke geneline yayılan protestolarda polisle göstericiler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Çatışmalarda 1 kişi öldü.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *