Yardım kuruluşları Afrika’ya ağırlık verdi

Yardım kuruluşları Afrika’ya ağırlık verdi

Son yıllarda gittikçe artan oranda Afrika’da küresel güçlerin egemenlik çatışması yükselirken, Türkiye de yardım kuruluşları ile buradaki etkinliğini artırıyor. İHH’nın bayramda dağıtım yaptığı ülkeler arasında Afrika ülkelerinin yoğunluğu dikkat çekerken, TDV’nin de Afrika faaliyetleri yoğunlaştı. Kızılay da Nijer’de dağıtım gerçekleştirdi.

TDV, Orta Afrika Cumhuriyeti’nin ücra köşelerinde

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfının (TDV) “2024 Yılı Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu” kapsamında Orta Afrika Cumhuriyeti’nde kesilen büyükbaş kurbanlıklar ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

“Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş” sloganıyla vekalet yoluyla kurban kesimini tamamlayan TDV gönüllüleri, başkent Bangui’nin 20 bölgesinde faaliyet yürüttü. 3 Kur’an kursu ve 21 bin aileye kurban eti dağıtıldı.

Gece gündüz demeden ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşan ekip, yolların çamur olması nedeniyle ulaşımın güçleştiği orman içindeki mahallelere bazen motosiklet yardımıyla kurban eti götürdü.

“Ne bizler Afrika’yı ne de Afrika bizi unutmayacaktır”

TDV ekip lideri İbrahim Özkan, AA muhabirine, kendisi ve ekipteki arkadaşlarının hiçbir beklentileri olmadan, sadece mazlum insanlara yardım etmek için aktarmalı olarak 24 saati aşan uçak yolculuğunun ardından Orta Afrika Cumhuriyeti’ne ulaştıklarını söyledi.

Buradaki insanların içinde bulunduğu yokluğu ve zor şartları gördüklerini aktaran Özkan, kesilen kurbanlardan elde edilen etleri dağıtarak onlara yardımcı olduklarını kaydetti. Özkan, mazlumlara destek olabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

“Türk halkı olarak nerede bir mağdur ve mazlum görsek gider ona yardım ederiz. Buradaki muhtaç insanlara yardım edebilmek için ekibimizle uzun süren yolcuklar yaparak Bangui’ye geldik. Buradaki insanların durumunu yerinde gördük. İnsanlar burada maddi zorluklar yaşıyor ve yeterli beslenemiyor. Bu nedenle TDV olarak bizler, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde vekalet yoluyla kestiğimiz kurban etlerini Bangui’nin 20 bölgesindeki 3 Kur’an kursu ve 21 bin yardıma muhtaç aileye dağıttık. İnsanları mutlu etmenin sevincini yaşadık.”

Hayırseverlerin buradaki mazlumların hayır dualarını aldığını belirterek, “Buradaki topluma dağıttığımız etler vasıtasıyla Türk insanının her zaman mazlumların ve ihtiyaç sahiplerinin yanında olduğunu aktardık. Allah milletimizden razı olsun. Ne bizler Afrika’yı ne de Afrika bizi unutmayacaktır.” dedi.

Sudan

2024 Yılı Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu dolayısıyla bölgede yardım çalışmalarında bulunan TDV, Atbara şehrine bağlı köylerde yaklaşık 2 bin çocuğa şeker ve balon dağıttı. Bölgede kurban kesimi ve dağıtımını tamamladıklarını dile getiren TDV Sudan ekip sorumlusu Ahmet Hilal, “Çocukların yüzlerindeki tebessümü gördükçe daha çok mutlu oluyoruz. Biraz olsun kalplerinde yer edindiysek, en büyük mutluluk budur bizler için. Bölgede yardım çalışmalarına da devam edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Nijer

Diyanet İşleri Başkanlığı ile TDV’nin “Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş” temasıyla düzenlediği “2024 Yılı Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu” kapsamında, Nijer’de de çalışma yürütüldü. Ülkenin 30 ayrı noktasında gerçekleştirilen organizasyonda görev alan 40 TDV gönüllüsü, Nijer’deki kurban organizasyonunu tamamladı.

Kayseri’den gelen TDV gönüllüsü Yasin Güneş, AA muhabirine, Nijer’deki fakirliği ve yokluğu yerinde gördüklerini belirtti. Karşılaştıkları bazı manzaralar karşısında çok üzüldüğünü anlatan Güneş, böylesine fakirlik yaşayan ülke halkının yanında oldukları için mutlu olduğunu söyledi. Nijer’e hiçbir karşılık beklemeden gönüllü olarak geldiklerini kaydeden Güneş, ülkenin 30 ayrı bölgesinde kestikleri 3 bin 650 büyükbaş hayvanın etlerini ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırdıklarını dile getirdi. Toplamda 25 bin 550 hisse kurban etini Nijer halkına ikram ettiklerini söyleyen Güneş, Türk halkının yapmış olduğu bağışların mazlumlara ulaştırıldığını vurguladı.

Etiyopya

Bu yıl “Kurbanını paylaş kardeşinle yakınlaş” sloganıyla 79 ülkede başlatılan vekaletle kurban organizasyonu kapsamında ülke genelinde 42 bin 700 hisseye ulaşıldı, 34 farklı bölgede kesim ve dağıtım yapıldı. Bulundukları şehir, köy ve kasabalarda ailelerle bayramlaşan TDV gönüllüleri, beraberlerinde getirdikleri bayram şekerlerini çocuklara ikram etti.

Zimbabve

Türkiye Diyanet Vakfının (TDV) “2024 Yılı Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu”nda Zimbabve’de bu yıl yaklaşık 10 bin 500 hisse karşılığı 1500 büyükbaş kurbanlık kesimi yapılacağı bildirilmişti. “Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş” temasıyla düzenlen “2024 Yılı Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu”nda tüm hazırlıklarını tamamlayan TDV, Zimbabve’de, Buhera, Mutoko, Macheke ve Rushinga olmak üzere 4 bölgede kurban kesimi gerçekleştireceği kaydedilmişti.

Uganda

TDV, Uganda’da bu yıl 6 bin büyükbaş kurban kesimi yaparak, yaklaşık 42 bin ihtiyaç sahibine kurban eti ulaştıracağı, başkent Kampala’nın yanı sıra Soroti, Hoima, Jinja, Masaka, Mbarar, Fort Portal, Masindi, Budaka ve Luweero eyaletlerinde kesim ve dağıtım işlemlerini gerçekleştirileceği bildirildi.

Bayram namazından sonra başlayan kesim işlemlerinde başkent Kampala’da 800, Soroti’de 500, Hoima’da 600, Jinja’da 400, Masaka’da 600, Luweero’da 800, Mbarar’da 700, Fort Portal’da 300, Masindi’de 500, Budaka’da 800 olmak üzere 6 bin büyükbaş kurbanlığın kesimi yapıldı. Öte yandan TDV gönülleri, Kampala yakınındaki Luweero bölgesinde etlerin yanı sıra köylerdeki çocuklara şeker ve balon dağıttı.

Burundi

Diyanet İşleri Başkanlığı ile TDV’nin, “Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş” temasıyla düzenlediği 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim organizasyonu kapsamında 79 ülkede başlatılan vekaletle kurban organizasyonu için Burundi’de 11 bin 200 hisseye ulaşıldı. Organizasyon için hazırlıklarını tamamlayan TDV gönüllüleri, bayram namazını Matana bölgesinde kurbanlıkların kesiminin yapıldığı alanda eda etti. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından hisse sahiplerinin ismi okundu, kurbanlıkların kesimi yapıldı.

Orta Afrika

TDV, Orta Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Bangui’de 20 bölgede dağıtım gerçekleştirdi. Bu kapsamda TDV ekibi, bayramdan önce Orta Afrika Cumhuriyeti’nde kesilecek büyükbaş kurbanlıkların genel durumu ve yaşlarını gösteren diş kontrollerini gerçekleştirdi.

Bu sırada ekip üyeleri, çevredeki çocuklara üzerinde Türk bayrağı olan balonlar hediye etti.

Ekibin kurbanlıkların kriterlere uygun olduğunu belirlemesi üzerine, 5 bin 600 hisseden oluşan 800 büyükbaş kurbanlığın kesimine, İslami usullere uygun olarak Müslüman kasaplarca başlandı.

Türk Kızılay, Nijer’de 19 bin 75 hisse kurban eti dağıttı

Türk Kızılay vekaletle kurban organizasyonu kapsamında Nijer’de 2 bin 725 büyükbaş kurban kesti. Türk Kızılay Nijer Koordinatörü Emrah Göktürk, AA muhabirine, Afrika’da, dünyanın en fakir üçüncü ülkesi Nijer’de vekaletle kurban organizasyonu düzenlediklerini belirterek, burada dört bölgede 2 bin 725 büyükbaş, toplamda 19 bin 75 hisse kurbanın kesimini tamamladıklarını söyledi.

Kesimi yapılan hayvanların etlerinin parçalanması sonrası ihtiyaç sahibi Nijer halkına dağıtıldığını belirten Göktürk, aynı anda SMS yoluyla kurbanlarının kesildiği bilgisinin bağışçılara iletildiğini aktardı.

Göktürk, Türk Kızılay’a bağış yapan herkese teşekkür ederek, veteriner hekim ve din görevlileri nezaretinde bu operasyonu başarıyla tamamladıklarını kaydetti. Kızılay olarak dünyanın birçok ülkesinde kurban kesimi yaptıklarının altını çizen Göktürk, bu organizasyonları ayrıca gönüllülerle yürüttüklerini anlattı. Göktürk, kestikleri kurbanları ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek, kendilerini ve Nijer halkını yalnız bırakmayan gönüllülere teşekkür etti.

Genç Kızılay Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Balcı ise Genç Kızılay gönüllüleri olarak kurban organizasyonu kapsamında Nijer’de görev aldıklarını belirterek, tüm kurbanlıkları İslami usullere uygun olarak kestiklerini söyledi.

Kurbanlıkların kesiminin yanı sıra yerel halka dağıtımını da yaptıklarını ifade eden Balcı, Nijer’deki vatandaşların yüzlerinde gördükleri tebessüm ve mutluluk karşısında kendilerinin de mutlu olduğunu vurguladı.

İHH 66 ülkede kurban eti dağıttı

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, vekaletini aldığı 102 bin 266 hisselik kurbanı, Türkiye dahil 66 ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Vakıftan yapılan açıklamaya göre, kurban etinin yanı sıra 16 ülkede 42 bin 245 yetim ve ihtiyaç sahibi çocuğa bayramlık elbise hediye edildi.

Türkiye, Afganistan, Arakan, Bangladeş, Burkina Faso, Irak, İran, Karadağ, Kırgızistan, Kosova, Lübnan, Sudan, Suriye, Tayland, Tunus ve Yemen’de bayramlık elbise dağıtımı yapıldı.

Kurban Bayramı’nda Filistin ve Gazze’ye yönelik çalışmalarına da ağırlık veren İHH, bölgeye ulaştırılmak üzere vekaletini aldığı 43 bin 615 hisselik kurban kesti.

Gazze’ye henüz ulaştırılamadı

İsrail’in işgali ve katliamları sebebiyle oluşan zor şartlardan dolayı büyük bölümü Filistin dışında kesilen kurbanların bir kısmı konservelenerek, bir kısmı ise dondurulmuş olarak Gazze’ye ulaştırılacak. Gazze’de yapılacak dağıtımlarla birlikte vakıf, bu bayramda 4 milyonu aşkın kişiye kurban eti ulaştırmış olacak.

Vakıf, Türkiye’de deprem bölgeleri ağırlıklı olmak üzere 2 bin 845 hisselik kurban kesip, 13 bin 242 yetim ve ihtiyaç sahibi çocuğa bayramlık dağıttı.

Vakfın kurban kesimi yaptığı ülkeler şöyle:

Türkiye, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan, Romanya, İspanya, Macaristan, Arjantin, Kolombiya, Burkina Faso, Çad, Fildişi Sahili, Gana, Gine, Mali, Moritanya, Nijer, Nijerya, Sierra Leone, Togo, Benin, Senegal, Burundi, Etiyopya, Malavi, Sudan, Somali, Tanzanya, Kenya, Zimbabve, Uganda, Güney Afrika, Cibuti, Bangladeş, Myanmar, Pakistan, Tayland, Nepal, Sri Lanka, Bangsamoro, Vietnam, Kamboçya, Hindistan, İran, Filistin, Ürdün, Lübnan, Yemen, Irak, Tunus, Fas, Afganistan, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Özbekistan, Rusya, Ukrayna, Tacikistan, Kuzey Kıbrıs ve Suriye.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *