İtalya’nın kasabasında bir araya gelen 7 devletin liderleri, Rusya’nın dondurulmuş varlıklarının gelirlerine çökmeyi kararlaştırırken, Biden, teklifini kabul etmeyen Hamas’a baskı yapacaklarını duyurdu. Toplantıların bugün yapılacak ikinci aşamasına başka ülkelerin liderleri de davet edildi.
Biden diğer liderleri 20 dakika bekletti
Temmuz ayında ABD’de yapılacak NATO toplantıları öncesi, G7 liderleri İtalya’da toplandı. Zirvenin başlangıcı, ev sahibi İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin konuklarını tek tek karşılaması ve aile fotoğrafı çektirilmesiyle yapıldı. Aile fotoğrafından önce ABD Başkanı Joe Biden’ın yaklaşık 20 dakika gecikmeli gelmesi dikkati çekti. Başbakan Meloni, Biden için uzun süre ayakta beklerken, foto muhabirleri ve kameramanlarla birlikte öz çekim yaptı.
Aile fotoğrafının ardından liderler, daha sonra zirvedeki ilk oturumlarına geçti ve burada Afrika, iklim değişikliği ve kalkınma konularını ele almaya başladı.
İlk gün oturumları tamamlandı
İtalya’nın güneydoğusundaki Borgo Egnazia tatil beldesinde düzenlenen G7 Liderler Zirvesi’nin ilk gün oturumları tamamlandı. Liderler ilk günkü çalışmalarının ardından zirvenin yapıldığı tesisin golf sahasına eski model İtalyan arabalarıyla gelerek, İtalyan ordusu paraşütçü birliğinin, G7 ülkelerinin bayraklarıyla yaptığı atlayışı izledi. Liderler, atlayışlarından ötürü askerleri tek tek tebrik ederek fotoğraf çektirdi.
Gösterinin ardından bir basın açıklaması yapan ev sahibi Başbakan Meloni, “Yarın akşam (cuma) zirvenin sonuçlarını onaylayacağız ki bunun üzerinde halihazırda konsensüs olduğunu söylemeliyim.” dedi.
Meloni, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasının üzerinden 841 gün geçtiğini belirterek, “Bu uzun dönemde Ukraynalıların kahramanca direnişi (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in planını gerçekleştirmesine engel oldu. Batı’nın kararlılığı ve amaç birliği, saldırıya uğrayan ülkeye özgürlüğünü savunmak için gerekli yardımı sağladı. G7, bu taahhüdünü açıkça yenilemiştir.” diye konuştu.
Dondurulan Rus varlıklarına da değinen Meloni, “Rus varlıklarından elde edilen ekstra karların kullanılabileceği bir kredi mekanizması sayesinde, yıl sonuna kadar Ukrayna’ya yaklaşık 50 milyar dolarlık ek mali destek sağlanması konusunda siyasi anlaşmaya vardığımızı teyit ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Meloni, bunun siyasi bir adım olduğunu ve halihazırda benimsenmiş çerçeve eşliğinde teknik açıdan hızlı şekilde tamamlanması gerektiğini kaydetti.
Zirvenin ilk gününde Orta Doğu’daki gelişmeleri de değerlendirdiklerini anlatan Meloni, “ABD’nin, Gazze’de bir an önce ateşkes sağlanması, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze’deki sivillere insani yardımın önemli ölçüde artırılması yönündeki arabuluculuk teklifini desteklediğimi teyit ediyorum.” dedi. Başbakan Meloni, Filistin meselesinde iki devletli çözüm çağrısını da yineledi.
Meloni ayrıca G7 Zirvesi’nde liderlerden İtalya’nın Afrika ülkeleriyle eşit işbirliği yaklaşımına yönelik, ilk pilot projelerin başlatılmasıyla meyvelerini veren Afrika için “Mattei Planı”na destek topladığını da bildirdi.
İtalya Cumhurbaşkanının davetini Biden kabul etmedi
Bu arada, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, G7 liderleri onuruna Brindisi’deki Svevo Kalesi’nde resmi akşam yemeği verdi. Yemeğe ABD Başkanı Joe Biden katılmadı.
Diğer yandan, Brindisi kentindeki akşam yemeği sırasında G7 karşıtı bir grup gösterici, “Savaşlara hayır, G7’ye hayır” pankartı açarak liderleri protesto etti. Göstericiler, G7’ye İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını durdurmaması nedeniyle de tepki gösterdi.
Rusya’nın 50 milyar dolarlık varlığı teminat yapılarak Ukrayna’ya kredi verilecek
G7 Liderler Zirvesi’nde Ukrayna’nın mali olarak desteklenmesine yönelik planda uzlaşı sağlandı. Anlaşma kapsamında, G7 ülkeleri, Rusya Merkez Bankasının dondurulmuş varlıklarının gelirlerini teminat olarak kullanarak, 2024 sonuna kadar Ukrayna’ya 50 milyar dolar kredi verecek.
Söz konusu kredinin büyük kısmını ABD garanti edecek. Avrupa ve diğer ülkeler de buna katkı sağlayacak.
G7 ülkelerinin maliye bakanları, dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin Ukrayna’nın toparlanmasına destek olmak üzere kullanılmasına yönelik ABD önerisi üzerinde geçen ay nihai anlaşmaya varamamıştı.
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasından bu yana Batı ülkeleri yaklaşık 300 milyar dolarlık Rus varlığını dondurdu. Bu tutarın yaklaşık 200 milyar doları AB ülkelerinde bulunuyor.
Dondurulan varlıklar, her yıl milyarlarca dolar faiz geliri sağlıyor. Başta ABD olmak üzere G7 ülkeleri bu geliri Ukrayna’yı desteklemek için kullanmak istiyor.
Sonuç bildirisine ilişkin bazı bilgiler
G7 Liderler Zirvesi’nin ardından yayımlanacak sonuç bildirisine ilişkin de bazı bilgiler İtalyan basınına sızdı.
İtalyan ANSA ajansının kaynaklara dayandırdığı haberinde, G7 ülkelerinin, Ukrayna ya da İsrail saldırısı altındaki Gazze’ye yönelik konularda bildiride yer alacak ifadeler konusunda büyük oranda anlaştığını ancak yedili grupta anlaşmazlığın “kürtaja etkili ve güvenli erişimin garanti edilmesinin önemi” hususunda çıktığını yazdı. Bu atfın özellikle Fransa ve Kanada tarafından istendiği ancak dönem başkanı İtalya’dan kaynakların, bu konuda müzakerelerin sürdüğüne dikkati çektiği kaydedildi.
Zirvenin ikinci gününe Cumhurbaşkanı Erdoğan da davet edildi
G7 Zirvesi’nin ikinci gününde, ev sahibi İtalya’nın davetiyle Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus ile diğer liderler, Afrika ve Akdeniz, Yapay Zeka ve Enerji konulu G7 Yüksek Düzeyli Oturumu’na katılacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirve sırasında ikili görüşmelerde de bulunması bekleniyor.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *