Ruslara göre, ABD’nin şer gördüğü ülkelere Rus silahları yerleştirilebilir

Ruslara göre, ABD’nin şer gördüğü ülkelere Rus silahları yerleştirilebilir

Halen nükleer silah tatbikatı yapan Rusya’da askeri uzmanlar, ABD’nin şer gördüğü Kuzey Kore, İran, Yemen, Küba gibi ülkelere uzun menzilli silahlar yerleştirilebileceğini savunuyor. Kremlin sözcüsü Peskov da, her gün batıda Rusya aleyhinde provakasyon yapıldığı için bu tatbikatlarla savaş hazırlığının sürdürdüklerini öne sürdü.

Rusya, nükleer silah tatbikatının ikinci aşamasını başlattı

Rusya Savunma Bakanlığı, stratejik olmayan nükleer silah tatbikatının ikinci aşamasına geçildiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kararıyla stratejik olmayan nükleer kuvvetlerin tatbikatının ikinci aşamasının başladığı belirtilerek “Tatbikat sırasında, Rusya ve Belarus silahlı kuvvetleri birimlerinin stratejik olmayan nükleer silahların savaşta kullanımına yönelik ortak eğitimi konuları üzerinde çalışılacak.” ifadeleri kullanıldı.

Tatbikatın Rusya-Belarus Birlik Devleti’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koşulsuz sağlamak amacıyla yapıldığı kaydedilen açıklamada, Rusya ve Belarus’ta stratejik olmayan nükleer silahların savaşta kullanımına yönelik birimlerin personeli ve ekipmanının hazır olmasının sağlanmasının amaçlandığı vurgulandı.

Tatbikatın ilk aşamasında, Güney Askeri Bölgesi’nde füze birliklerinin İskender operasyonel-taktik füze sisteminin kullanımına yönelik eğitimler aldığı hatırlatılan açıklamada, Rusya Hava ve Uzay Kuvvetleri birliklerinin Kinjal aerobalistik hipersonik füzeler de dahil olmak üzere, özel muharebe birimlerinin havacılık silahlarıyla donatılması ve belirlenen devriye alanlarına uçması konusunda pratik yaptığı ifade edildi.

21 Mayıs’ta Rusya Savunma Bakanlığı, ülkenin Güney Askeri Bölgesi’nde stratejik olmayan nükleer silahların kullanımına yönelik tatbikat başlattığını duyurmuştu.

Bakanlık, “Tatbikatın, bazı Batılı yetkililerin Rusya’ya karşı tehdit içeren kışkırtıcı açıklamalarına cevap olarak Rus nükleer güçlerinin hazırlık kapasitesinin yükseltilmesi, ülkenin toprak bütünlüğü ile egemenliğinin korunması amacıyla düzenlendiğine” dikkati çekmişti.

Rusya, geçen yıl “NATO’nun başka ülkelere taktik nükleer silah yerleştirdiği” gerekçesiyle Belarus’a taktik nükleer silah konuşlandırmıştı.

Peskov, nükleer tatbikatı savundu

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilere Rusya’nın Belarus ile stratejik olmayan nükleer silah tatbikatının ikinci aşamasını başlatmasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Avrupa kıtasında durumun oldukça gergin olduğuna dikkati çeken Peskov, “Her gün Avrupa başkentlerinin ve Washington’un eylemleri ve kararlarıyla Rusya’ya karşı yeni düşmanlıklar kışkırtılıyor. Provokasyon her gün yaşanıyor. Dolayısıyla elbette bu tür tatbikatlar ve savaş hazırlığının sürdürülmesi bizim için çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Genel olarak tatbikatı “normal uygulama” olarak nitelendiren Peskov, “Belli silah türleri varsa, o zaman silahlı kuvvetlerin savaşa hazırlığını uygun seviyede tutması ve tatbikat yapması gerekir.” diye konuştu.

Rus uzmanlar: ABD’nin şer gördüğü ülkelere Rus silahlarının yerleştirilebileceği görüşünde

Rus askeri uzmanlar, Putin’in geçen hafta yaptığı “Rusya’nın, Ukrayna’ya silah sağlayan ülkelerin hassas hedeflerini vuracak bölgelere, baskı gören devletlere ve bazı meşru yapılara uzun menzilli silah gönderme hakkına sahip olduğu” yönündeki açıklamasını AA muhabirine değerlendirdi.

Rus askeri uzman Viktor Litovkin, Batılı ülkelerin, Ukrayna’ya tedarik edilen silahlarla Rus topraklarını vurmasına izin verdiğine dikkati çekerek “Putin, buna yanıt verdi, ABD ve NATO’nun baskısına maruz kalan ülkelere Rusya’nın uzun menzilli silahını kullanmasına izin verebileceğini söyledi. Bu neden olmasın? Hepimiz eşit koşullardayız. ABD’nin yaptığını Rusya da yapabilir. Bu konuda herhangi bir çelişki yok.” dedi.

Rus silahlarının yerleştirilebileceği ülkelere ilişkin Litovkin, “Bunlar, ABD’nin şer gördüğü Kuzey Kore, İran, Irak, Suriye, Cezayir, Venezuela, Küba, Nikaragua gibi ülkeler olabilir. Bunların arasında Yemen ve Husiler de olabilir. Bu konuda sadece tahminlerde bulunabiliriz. Elbette, Putin ve çevresindekilerin ne düşündüğünü bilemiyoruz. Ancak bunlar, ABD ile mücadele eden ülkeler olabilir. Hangi ülkelerin bu silahları Rusya’dan almayı kabul edeceğini veya isteyeceğini zaman gösterecek.” değerlendirmesini yaptı.

Rusya ile Batı arasındaki krizin derinleşme ihtimali olduğunu belirten Litovkin, “Batı’nın, Rusya’ya zorbalık yaparak ve saldırganlık göstererek Rus nükleer silahıyla karşı karşıya kalabileceğini anlaması gerekiyor.” ifadesini kullandı.

“Alınacak kararlar analizlerin yapılmasını gerektiriyor”

Rusya’daki Hazar Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Genel Müdürü ve Milli Savunma dergisi Genel Yayın Yönetmeni İgor Korotçenko da ABD’nin, Ukrayna’ya tedarik edilen silahlarla Rus topraklarına saldırı düzenlenmesine izin vermekle Rusya’ya yönelik yaklaşımını sertleştirdiğini söyledi.

Putin’in yaptığı açıklamayla Batı’da iktidardaki seçkinlere mesaj verdiğini belirten Korotçenko, uzun menzilli silahın tedarik edilecek ülkeler konusunda alınacak kararın derin analiz gerektirdiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Bunun ne zaman gerçekleşeceği bilinmiyor. Ancak örneğin, enerji ve siyaset alanında önemli ortağımız Suudi Arabistan’ın, Yemen’deki Husilere silah gönderilmesini nasıl karşılayacağını tartmamız lazım. İran’da cumhurbaşkanı seçiminde kimin kazanacağı önemli. Kuzey Kore’nin yalnızca ABD’ye karşı hamle kapsamında değil, aynı zamanda en önemli stratejik ortağımız Çin’in de bu konudaki yaklaşımı dikkate alınarak değerlendirilmesi gerekiyor. Her bir durumda artı ve eksiler tartılacak. Tüm bunlar derin analizlerin yapılmasını gerektiriyor.”

Rus askeri uzman Korotçenko, Rusya ile ABD arasındaki krizin gittikçe derinleştiğini ve bu nedenle her iki tarafın da yeni “Küba Füze Krizi”ne doğru ilerlediğini söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *