İsrail’de yüzlerce asker ailesi, çocuklarına ‘silah bırakın’ çağrısı yaptı

İsrail’de yüzlerce asker ailesi, çocuklarına ‘silah bırakın’ çağrısı yaptı

İsrail’de yüzlerce muharip işgal askerinin ebeveyni, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’ye hitaben yazdıkları açık mektupta, çocuklarına “silahlarını bırakıp evlerine dönmeleri” çağrısında bulundu. Çağrı, Haredilerin askerlikten muaf tutulmasına ilişkin yasa kabul edildikten sonra geldi.

Siyonist Haaretz gazetesinin haberine göre, halihazırda orduda görev yapan yüzlerce askerin aileleri Gallant ve Halevi’ye açık mektup yazdı.

İşgal rejimi parlamentosunun Ultra Ortodoks Yahudileri (Harediler) zorunlu askerlikten muaf tutan yasayı onaylama kararına karşı çıkılan mektupta, rejimin Gazze Şeridi’ne saldırılarını “artık” desteklemedikleri” ifade edildi.

“Askerler canını verirken böyle bir yasanın çıkması düşünülemez.” ifadesine yer verilen mektupta, “Çocuklarımıza, savaşı hemen durdurmaları, silahlarını bırakmaları ve derhal evlerine dönmeleri gerektiğini bildiriyoruz.” ifadesi kullanıldı. Mektupta, çocuklarını kamusal yolsuzluğa kurban etmeyecekleri belirten aileler şunları kaydetti:

“İktidar vatandaşına ihanet ediyor, evlatlarımızın canlarını teslim ediyor ancak siyasi beka uğruna başkalarının canını koruyor.”

Harediler askerlikten muaf tutuldu

İşgal rejimi parlamentosunda, Ultra Ortodoks Yahudilerin (Harediler) zorunlu askerlikten muaf tutulmasına ilişkin yasa tasarısı dünkü ilk okumada oy çokluğuyla kabul edilmişti. Haredilere askerlik hizmetinden muafiyet tanıyan zorunlu askerlik yasa tasarısı, Savunma Bakanı Yoav Galant’ın muhalefetine rağmen parlamentodaki 120 milletvekilinden 63’ünün oyuyla onaylanmıştı.

Tasarının yürürlüğe girmesi için ikinci ve üçüncü okumada onaylanmak üzere parlamentonun Dışişleri ve Güvenlik Komitesi’nde tartışılacak.

Harediler siyonist nüfusunun yaklaşık yüzde 12’sini oluşturuyor

Çoğu dini gerekçelerle askere gitmeyi reddeden Harediler, 9 milyonluk ülkede nüfusun yaklaşık yüzde 12’sini oluşturuyor. Ülkedeki Haredi yahudilerinin büyük çoğunluğu Batı Kudüs’teki Meaşerim Mahallesi’nde ve başkent Tel Aviv yakınlarındaki Bney Brak kentinde yaşıyor.

1 Kasım 2022 seçimlerden galip ayrılan Likud lideri Binyamin Netanyahu’nun koalisyon ittifakında aşırı sağcı partilerin yanı sıra ultra Ortodoks Şas ve Birleşik Tevrat Yahudilik partileri yer alıyor. Laik Yahudilerle aralarında birçok konuda görüş ayrılığı olan ve toplumun geri kalanına entegre olmayı reddeden Haredi Yahudilerin çoğu, orduda dinlerinin gerektirdiği şekilde yaşayamayacakları gerekçesiyle askerlik yapmayı reddediyor.

Kadın ve erkekler için İsrail’de 3 yıl zorunlu askerlik hizmeti bulunuyor. Harediler ise 26 yaşına kadar Tevrat Kursları’nda (Yeşiva) eğitim almaları halinde askerlikten muaf tutuluyor.

İsrail’de koalisyon ortağı Haredi partiler, “Tevrat eğitiminin temel hak olduğu” yönünde bir kanun geçirerek temsil ettikleri kesimin askerlikten muaf tutulmasını yasal güvence altına almak istiyor.

İşgal ordusu, son 24 saatte 10 askerinin yaralandığını açıkladı

Katıl İsrail ordusunun internet sitesinde yayınladığı verilere göre, işgal ordusunun saldırılarını başlattığı 7 Ekim 2023’ten bu yana, yaralanan siyonist askeri sayısının 3 bin 776’dan, 3 bin 786’ya çıktı. Son 24 saatte yaralanan 10 İsrail askerinin 9’unun Gazze Şeridi’ndeki çatışmalarda yaralandığı belirtildi.

İşgal ordusunun, Gazze Şeridi’ne kara saldırılarını başlattığı 27 Ekim 2023’ten bu yana yaralanan asker sayısı 1917’ye yükseldi. Ancak işgal ordusunun verdiği rakamların hiçbir güvenilirliği bulunmuyor.

İşgal ordusu, Gazze’nin orta kesimlerindeki saldırılarını bitirdiğini öne sürdü

Barbar İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin orta kesimlerinde 6 gündür sürdürdüğü saldırılarını sonlandırdığını iddia etti. İşgal ordusundan yapılan açıklamada, 98. Tümen birliklerinin, Deyr el-Belah’ın doğusu ile Bureyc Mülteci Kampı’nın doğusundaki saldırılarına son verdiği öne sürüldü. İşgal ordusuna ait birliklerin, saldırılarıyla “100 silahlı Filistinliyi öldürdüğü ve çok sayıda silah bulduğu” savunuldu.

98. Tümen Komutanı Yarbay Dan Goldfuss’un, 4 siyonist esirin kurtarıldığı Nusayrat’ta 274 Filistinlinin katledildiği kanlı katliama işaret ederek, “Gazze’de kaçırılan 120 kişi daha var onları geri döndürene kadar durmayacağız.” ifadesini kullandığı belirtildi.

İşgal ordusunun 8 Haziran’da Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı ve çeşitli bölgelere eş zamanlı şekilde kara, hava ve denizden yoğun şekilde düzenlediği saldırılarda 64’ü çocuk, 57’si kadın 274 Filistinlinin şehid olduğu, 153’ü çocuk, 161’i kadın 698 Filistinlinin yaralandığı bildirilmişti.

Hamas ise düşman ordusunun, 4 siyonist esiri “kurtardığı operasyonda” biri ABD vatandaşı 3 siyonist esiri öldürdüğünü açıklamıştı.

Siyonist rejimin 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 517’si çocuk, 10 bin 279’u kadın olmak üzere 37 bin 164 Filistinli şehid edildi, 84 bin 832 kişi yaralandı.

ABD ve İngiltere başta olmak üzere batılı laik demokrasilerin tam destek verdiği siyonist rejimin, Filistinlileri vurmak için ihtiyaç duyduğu tüm askeri mühimmat bu devletler tarafından sağlanıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *