Myanmar ordusu son 4 ayda 359 sivili katletti

Myanmar ordusu son 4 ayda 359 sivili katletti

Myanmar (Burma)’da bir kâr amacı gütmeyen Nyan Lin Thit Analytica’nın yayımladığı rapor, Şubat 2021 darbesinden bu yana en az 1.295 sivilin ölümüyle sonuçlanan 2.471 hava saldırısını belgeledi. Bu yılın ilk dört ayında ise Müslümanların yaşadığı Rakhine ve Sagaing eyaletleri en çok saldırıya maruz kaldı.

Rejim vahşetlerini izleyen Nyan Lin Thit Analytica’nın raporuna göre, cuntanın hava saldırılarından kaynaklanan sivil kayıpları 2021 darbesinden bu yana keskin bir şekilde arttı, 2021’de 63’ten 2022’de 260’a ve 2023’te 613’e yükseldi. Raporda, Ocak’tan Nisan’a kadar Myanmar genelinde her gün rejim bombardımanı ve hava saldırılarının gerçekleştiği belirtildi. Bu dönemde günde ortalama en az altı olmak üzere 819 hava saldırısı kaydedildi.

Rakhine Eyaleti 187 saldırıyla en sık saldırılarla karşı karşıya kalırken, onu 119 saldırıyla Sagaing Bölgesi izledi.

Araştırma grubu, cuntanın hava saldırılarında dört ayda 50 dini yapı, 38 okul ve 11 sağlık merkezinin yıkıldığını bildirdi. Raporda ayrıca rejimin çeşitli bölgelerde kimyasal silah kullandığına dair iddialar da ortaya atıldı.

Bir askeri analist, cuntanın kara kuvvetlerinin daha fazla toprak kaybetmesi nedeniyle hava saldırılarının artacağını öngördü. Hava saldırılarının amacının devrimci güçlerin barış ve istikrarı tesis etmesini engellemek ve sivil yaşamı sekteye uğratmak olduğunu söyledi.

Rapor, Şubat 2021 darbesinden bu yana 30 Nisan 2024 itibarıyla 2.471 hava saldırısının gerçekleştiğini ve bunların en az 1.295 kişinin ölümüyle sonuçlandığını belgeledi.

45 bin Rohingya, Bangladeş sınırına kaçtı

Öte yandan krize kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulmak için uluslararası çabalar sürüyor.

Avustralyalı Senatör Penny Wong, X’te şunları söyledi: “Avustralya, BM Mülteci Ajansı, Dünya Gıda Programı ve BM Göç Ajansı dahil olmak üzere güvenilir ortaklar tarafından gerçekleştirilen yaşamı değiştiren çalışmaları destekliyor.”

Cuma günü erken saatlerde BM insan hakları ofisi, yaklaşık 45.000 Rohingya’nın devam eden çatışmalar nedeniyle Bangladeş sınırına yakın bölgelere kaçtığı bildirildi. Cenevre’de BM basın toplantısında konuşan sözcü Liz Throssell, “Myanmar’ın kuzeyindeki Arakan Eyaleti’nden, çatışmanın sivillerin canları ve mülkleri üzerindeki etkilerine ilişkin korkutucu ve rahatsız edici raporlar alıyoruz. En ciddi iddialardan bazıları, Arakanlı sivillerin öldürülmesi ve mülklerinin yakılması olaylarıyla ilgili.”

Bangladeş’te yaşayan Rohingyaların çoğunluğu, 2017 yılında Myanmar’ın Rakhine kentindeki acımasız askeri baskıdan ve Budistlerin teröründen kaçtı. Çoğu, Cox’s Bazar’daki aşırı kalabalık kamplarda barındırılıyor, ancak 2020’nin sonlarından bu yana 33.000’den fazla kişi Bhasan Char adasına yerleştirildi.

Türk Dışişleri Bakanlığından açıklama

Bakanlık, Myanmar’da son aylarda şiddetlenen çatışmaların ve artan sivil can kayıplarının büyük endişeyle takip edildiğini bildirdi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Myanmar’da son aylarda şiddetlenen çatışmaları ve artan sivil can kayıplarını büyük endişeyle takip ediyoruz. Son günlerde, başta Rohinga Müslümanları olmak üzere, Arakan eyaletindeki sivil halka yönelik saldırılar ve on binlerce kişinin yerinden edilmesine yol açan ihlaller gerçekleştiğine dair haberlerden derin üzüntü duyuyoruz.

Çatışan tarafları, uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk kurallarına uymaya; sivilleri ve sivil altyapıyı korumaya; zorla silah altına alımlar dahil, etnik veya dini çatışmayı artıracak eylemlerden kaçınmaya; acil ve kesintisiz insani yardımı mümkün kılacak biçimde bölgeye erişim sağlanmasına izin vermeye çağırıyoruz.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *