THY’den Boeing ve Airbus arasında denge politikası

THY’den Boeing ve Airbus arasında denge politikası

THY, Airbus ve Rolls-Royce tarafından THY’nin Aralık 2023’te verdiği 150 adet A321neo ve 80 adet A350 kesin uçak siparişi dolayısıyla bugün THY Genel Müdürlüğü’nde etkinlik düzenlendi. Etkinlikte açıklamalarda bulunan Ahmet Bolat, THY’nin her zaman Airbus ve Boeing arasında dengeli bir politika izlediğini kaydetti.

235 uçak için hem Airbus hem de Boeing’le müzakere ettiklerini belirten Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, 235 uçak için hem Airbus hem de Boeing’le müzakere ettiklerini açıkladı. Bolat, “Boeing’deki üretim sıkıntıları ve kalite problemi sürüyor, sorunların sona ermesini bekliyoruz onun için filo planımızdaki 235 uçak için karar verirken acele etmeyeceğiz” ifadesini kullandı.

Bolat, “Uçak üreticisi Airbus ile derinleşen iş birliğimizin bir göstergesi olan Stratejik Türkiye İlerleme Programı’nı (STEP) hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Airbus’ın stratejik hedefleri ve yeni belirlenen iş alanlarıyla uyumlu olarak Türk havacılık şirketlerinin potansiyel tedarikçi olma yolunda geliştirilmesi ve hazır hale getirilmesi için bugünden hazırlıklara başlıyoruz.” dedi.

Ahmet Bolat, “Yeni projelerin belirlenmesi, endüstrinin ihalelere önceden hazırlanması ve belirlenen projelerin uygunlanması için oluşturulan STEP programı rekabet gücümüzü katlayacak. THY ve Airbus Türkiye’deki havacılık ve uzay sanayi şirketlerinin katılacağı STEP programını başlattı. THY, Airbus ve Rolls-Royce işbirliği kapsamında Rolls-Royce potansiyel bir bakım ve onarım operasyonunun kurulması ve tedarik zinciri çözümleri dahil Türkiye’de bir dizi endüstriyel girişimin uygulanmasını araştıracak” ifadesini kullandı. Bolat şöyle konuştu:

“Rolls-Royce ile de iş birliğimizi kuvvetlendirmenin sevincini yaşıyoruz. Bu girişimler, hem Türk Hava Yolları’nın büyüme hedefleri doğrultusunda attığı adımlara hem de ülkemizin havacılık ve uzay endüstrisindeki kabiliyetlerini daha da geliştirmesine bir kanıt niteliğindedir. Üç büyük şirket arasındaki bu önemli iş birliğiyle Türk Hava Yolları olarak, küresel havacılık sahnesindeki öncü rolümüzü pekiştirirken; operasyonel verimliliğimizi artırmak ve sürdürülebilir büyümemize katkıda bulunmak için ileri teknolojilerden ve iş birliği stratejilerinden yararlanmaya devam edeceğiz.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da, Türk Hava Yolları, Airbus ve Rolls Royce iş birliği ile hayata geçirilecek olan Stratejik Türkiye Gelişmiş Programı Lansmanı’nda konuştu. Uraloğlu, burada yaptığı konuşmasında, yakın bir zaman önce Türk Hava Yolları’nın Airbus firmasından 80 adedi kesin ve 25 adedi satın alma hakkı olmak üzere toplam 105 adet A350 tipi ve 150 adedi kesin 100 adedi satın alma hakkı olmak üzere toplam 250 adet A321NEO tipi uçağın satın alım anlaşmasını imzaladığını belirterek, “Rolls-Royce firmasıyla da A350 uçaklarının motor bakım hizmeti ile yedek motorlarının temin edilmesi yönünde anlaşmaya vardı. Ayrıca, söz konusu uçak alımları kapsamında Airbus ve Rolls-Royce ile Rekabetçi Endüstriyel İş Birlikleri konusunda da müzakereler yapıldı. Türk Hava Yolları, Airbus ve Rolls-Royce arasında ülkemize yeni iş paketleri getirilmesi ve yerli havacılık servis sağlayıcıları ve parça üreticilerinin bu firmalarla buluşturularak ülkemizin havacılık alanındaki üretiminin artırılması konusunda mutabık kalındı.” dedi.

Bakan Uraloğlu, THY’nin tedarik zinciri, turizm ve diğer dolaylı katkılarla Türkiye’ye ekonomik olarak 56 milyar dolar kazandırdığını ve 2024 hedefinin 63 milyar dolar olduğunu belirterek, gelecek 10 yıllık plan kapsamında bu katkının 144 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti.

THY’nin 2033’e kadar uçak filosu büyüklüğünü 813’e, yolcu sayısını da 171 milyona çıkarmayı ve 3,9 milyon ton kargo taşımayı hedeflediğini aktaran Uraloğlu, şirketin dijitalleşme hususunda hava yolları arasında dünyada ilk 3’e girmeyi ve Karbon Nötr Havayolu olmayı planladığını ifade etti.

Fransız Airbus şirketine 350 adet yolcu uçağı siparişi veren THY, hem uçaklar hem de uçağa güç veren motorların önemli parçalarının Türkiye’de üretilmesini şart koştu. Böylelikle 70 milyar doları bulan THY siparişinin 20 milyar dolarlık kısmı, Türk şirketler tarafından karşılanacak.

 

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *