Kanadalı ünlü Yahudi yazar ve köşe yazarı Naomi Klein, The Guardian için kaleme aldığı bir yazıda “Siyonizm’den kaçış” çağrısında bulunarak bu ideolojiyi Yahudiliğin temel değerlerinden uzaklaşmış “sahte bir put” olarak nitelendirdi.
Klein yazısında, İsrail ve Gazze arasındaki son çatışmaya dikkat çekmek için İncil’deki alegorileri kullandı ve Siyonizmi “vaat edilmiş toprakların aşkın fikrini” “militarist bir etnostat için satış senedine” dönüştürdüğü için kınadı.
Klein’ın makalesi, Siyonizm’in Yahudilerin kurtuluşu için bir hareket olduğu yönündeki geleneksel görüşe doğrudan meydan okurken, bunun yerine Siyonizmi Yahudilerin güvenliği adına baskı, sömürgecilik ve şiddeti meşrulaştıran bir ideoloji olarak tasvir etti.
Siyonizmi sahte bir put olarak nitelendiren Klein, bu putun “İsrail’in güvenliğini Mısır diktatörlüğü ve müşteri devletlerle eşitlediğini” ve Filistin halkının kitlesel olarak yerinden edilmesine ve acı çekmesine yol açtığını belirtti.
“Siyonizmin derin sonuçlarını” vurguladı
“Gazze’deki tüm üniversitelerin bombalanmasını” ve “sayısız okulun, arşivin, matbaanın yok edilmesini” meşrulaştırdığını ve Filistinlilerin “skolastik taraf” olarak adlandırdığı şeye yol açtığını savunarak Siyonizmin derin sonuçlarının altını çizdi.
Klein, bu yolun birçok Yahudi’nin inançlarının temel ilkelerine karşı gelerek “temel emirlerin parçalanmasını meşrulaştırmasına” neden olduğunu vurguladı.
Siyonizm için, “Yahudi özgürlüğünü Filistinli çocukları öldüren ve sakat bırakan misket bombalarıyla bir tutan sahte bir puttur.” diyen Klein, “doğası gereği enternasyonalist” olan ve başkalarıyla dayanışmaya dayanan yeni bir Yahudilik biçimine duyulan ihtiyaca işaret etti.
Klein’ın eylem çağrısı, Yahudileri “Yahudilerin sürekli korkmasını isteyen” bir ideolojiden kendilerini kurtarmaya ve kapsayıcı ve sorgulamaya açık bir Yahudiliği kucaklamaya çağırıyor.
“Yahudiliğimiz bu devletin azgın ordusu tarafından korunamaz, çünkü bu ordunun tek yaptığı üzüntü ekmek ve nefret biçmektir” diye yazdı.
Klein, “Yahudiliğimiz bir etnik devlet tarafından sınırlandırılamaz, çünkü Yahudiliğimiz doğası gereği enternasyonalisttir” diye yazdı.
Son sözlerinde Klein, ABD Senatörü Chuck Schumer gibi önde gelen Yahudi figürlere seslenerek, “Aylardır bu sokaklarda olan bizler, göçün ta kendisiyiz. Siyonizm’den kaçış.”
Klein’ın sözleri, Siyonizm’in baskıcı yapılarından kurtulup daha kapsayıcı ve şefkatli bir Yahudiliği kucaklayan yeni bir yol arayanlar için bir toplanma çağrısı niteliğinde.
Naomi Klein, The Guardian’daki köşe yazarlığının ötesinde, özellikle iklim değişikliği ve sosyal adalet alanlarında çağdaş aktivizme yaptığı katkılarla tanınmaktadır. British Columbia Üniversitesi’nde iklim adaleti profesörü ve İklim Adaleti Merkezi’nin eş direktörüdür.
(Jerusalem Post)
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *