Önce Merkel şimdi Steinmeier: Neden Gaziantep

Önce Merkel şimdi Steinmeier: Neden Gaziantep

Türkiye’yi ziyaret eden Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, tıpkı eski Almanya Başbakanı Angela Merkel gibi Gaziantep’e ziyarette bulundu.

22 Nisan’da gelen Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in Türkiye ziyareti devam ediyor. Ziyaret iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 100. yılı dolayısıyla gerçekleşirken Steinmeier’in, 22-24 Nisan’daki ziyareti İstanbul ve Ankara dışında Gaziantep’i de kapsıyor.

BİRİNCİ GÜN: ZİYARET İSTANBUL’DA BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Steinmeier’in ziyareti, binlerce Türk misafir işçinin trenle Almanya’ya doğru yola çıktığı İstanbul Sirkeci Tren İstasyonu’nda başladı. Türk-Alman göç deneyimi olan kişilerle bir araya gelen Steinmeier, tekne gezisinde Alman şirketlerinin temsilcileriyle iki ülke ekonomik ilişkileri üzerine görüştü.

Steinmeier ayrıca çeşitli etkinlikler çerçevesinde iş, bilim, sanat, edebiyat, spor çevreleri ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle görüştü.

İKİNCİ GÜN: GAZİANTEP’TE OKUL VE SIĞINMA EVİ ZİYARETİ

Steinmeier gezisinin ikinci gününde, Almanya’nın katkısıyla inşa edilen Gaziantep’teki Gazikent İlkokulu’nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında yapılan etkinliğe katılarak, çocuklarla bir araya geldi. Steinmeier ardından Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde depremzedeler için yapılan barınma merkezini ziyaret etti.

GAZİANTEP MERKEL’IN DE UĞRAK ŞEHRİ

Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel de Gaziantep’e ziyaretlerde bulundu. Merkel, Şubat 2013’te Erdoğan tarafından davet edildiği iki günlük Türkiye ziyaretinin bir gününü Gaziantep’e ayırdı. Merkel o ziyarette, Kahramanmaraş’ta görevli Alman askerlerini ziyaret etti.

Önce Merkel şimdi Steinmeier: Neden Gaziantep - Resim : 2

2016’DA DAVUTOĞLU İLE ZİYARET ETTİ: “AMACIM GAZİANTEP’TEKİ DURUMU GÖRMEK”

Merkel, Nisan 2016’da Gaziantep’teki anaokulu ve mülteci kampını ziyaret etti. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu, Nizip ilçesindeki çadır kentte kalan Suriyelileri sığınmacıları ziyaret etti.

Almanya Başbakanı Merkel, Gaziantep ziyaretini, “Türkiye’ye yapacağımız seyahatin amacı, çok sayıda sığınmacının bulunduğu Türkiye-Suriye sınırındaki Gaziantep’te durumu görmektir.” sözleriyle açıkladı.

Önce Merkel şimdi Steinmeier: Neden Gaziantep - Resim : 3

“DÜNYADA EN ÇOK MÜLTECİYE EV SAHİPLİĞİ YAPAN ÜLKEYE HOŞ GELDİNİZ”

Çocuklarla sohbet eden liderler daha sonra kampa girdi. Kamp girişinde “Dünyada en çok mülteciye ev sahipliği yapan ülkeye hoş geldiniz” pankartları yer aldı.

Kamp ziyaretinin ardından Davutoğlu, Merkel ve beraberindeki heyet Nizip’te bir anaokulunu gezdi. Ardından çocuk hizmeti veren bir merkezin açılışı yapıldı.

Kamp ziyareti sırasında Suriyeli bir çocuk Merkel’in elini öptü.

O dönem AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci anlaşmasıyla Türkiye’den Yunanistan’a giden mülteci sayısında sert düşüş yaşandı.

Almanya’nın Gaziantep’e olan yakın ilgisinin sebebi, sığınmacıların Türkiye’de kalmasına gösterdikleri ehemmiyetin sembolik önemi şeklinde yorumlanıyor.

STEINMER, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE BİR ARAYA GELECEK

Öte yandan, Steinmeier’in 24 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara’da bir araya gelmesi bekleniyor. Ankara Üniversitesi’ni de ziyaret etmesi planlanan Steinmeier ayrıca Anıtkabir’e ziyarette bulunacak, Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakacak.

Önce Merkel şimdi Steinmeier: Neden Gaziantep - Resim : 5

TÜRKİYE’DEN GAZİANTEP

İstanbul’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk sunuldu. İstanbul Valiliğince düzenlenen törene, çeşitli ülkelerden gelen çocuklar katıldı. Türkiye’yi Gaziantep’ten bir okul temsil etti.

Gaziantep, Suriyeli sığınmacıların Türkiye’de sorunsuz bir şekilde yaşadığını dünyaya göstermek açısından sembolik bir önem taşıyor.

(Oğuz Ok / Odatv.com)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *