İngilizlerin silah sattığı ülkelerde bu silahlar ne işe yarıyor?

İngilizlerin silah sattığı ülkelerde bu silahlar ne işe yarıyor?

İngiltere merkezli Silahlı Şiddete Karşı Eylem (Action on Armed Violence-AOAV) adlı kuruluşun Direktörü Iain Overton, İngiliz savunma şirketi BAE Systems’in silah sattığı ülkelerin 9’unda darbe yapıldığını, 13’ünde insan hakları ihlallerinin bulunduğunu, 29 ülkede ise silahların sivillere karşı kullanıldığını ifade etti.

Overton, BAE Systems’in ürettiği askeri ürün ve parçaların insan hakları ihlalleri tespit edilen ülkeler ile darbe yapılan ülkelere satışına ilişkin detayların yer aldığı “BAE Systems dünyanın neredeyse yarısının silahlanmasına nasıl yardımcı oldu?” raporunu AA muhabirine değerlendirdi.

BAE Systems ürünlerine ilişkin kesinleşmiş resmi satışlar ve basına yansıyan “rapor edilmiş” satışlar bulunduğunu kaydeden Overton, 29 ülkede BAE Systems ürünlerinin sivillere yönelik saldırılarda kullanıldığını kaydetti.

Suudi Arabistan’ın kullandığı BAE Systems ürünlerinin Yemen’de çok sayıda sivil ölümüne sebep olduğunu, Gazze’de ise İsrail tarafından kullanıldığını anlatan Overton, “BAE Systems’in, son 10 yılda darbe yapılan 17 ülkenin 9’una satış yaptığı kesin ya da rapor edilmiş. Burada soru, insan hakları endişelerimizin bu satışlarda göz önünde bulundurulup bulundurulmadığı. BAE Systems bulundurulduğunu iddia ediyor.” dedi.

Sivil ölümlerinin yaşandığı birçok olayda da BAE Systems ürünlerinin kullanıldığı yönünde kanıtlar bulunduğunun altını çizen Overton, İngiltere hükümetinin insan hakları ihlalleri endişelerini rapor ettiği birçok ülkeye de satış yapıldığını kaydetti.

BAE Systems

İngiltere-Londra merkezli bir şirket olan BAE Systems (British Aerospace Systems) İngiltere’nin ve Avrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci büyük silah şirketi sayılıyor. 40’dan fazla ülkede yaklaşık 93 bin kişilik bir iş gücü istihdam eden şirket, yerel ortaklarla birlikte çalışıyor. Şirketin amacı, müşteri ülkelere askeri yetenek sağlamak, ulusal güvenliği ve insanları korumak ve kritik bilgileri ve altyapıyı güvende tutmak için ürün ve sistemler geliştirmek, tasarlamak, üretmek ve desteklemek olarak açıklanıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *