ABD-Türkiye görüşmeleri hızlandı

ABD-Türkiye görüşmeleri hızlandı

ABD’nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın ile görüşmeleri dikkat çekerken, ABD-Türkiye arasında çıkardığı ‘vize krizi’ ile hatırlanan eski Amerikan büyükelçisi John Bass da bugün Türkiye’ye geliyor.

Blinken-Fidan görüşmesi

Güvenlik kaynaklarından verilen bilgiye göre, Amerikalı ve Türk Dışişleri Bakanları arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Antony Blinken ile Hakan Fidan’ın görüşmesinde İran’ın İsrail’e yönelik misilleme saldırısı sonrasında bölgedeki mevcut durum ele alındı.

Hakan Fidan, bölgedeki krizin tırmanma ve yayılma ihtimalinden endişe duyduğunu vurguladı, Türkiye’nin Gazze’deki krizin başlangıcından bu yana bunun bir bölgesel çatışmaya dönüşme riski taşıdığını defalarca belirtmiş olduğuna dikkati çekti. Sorunun temelinde Gazze’deki savaşın yattığını belirten Hakan Fidan, acilen ateşkes ilan edilmesi ve Gazze’ye kesintisiz insani yardım ulaştırılması gerektiğini, aksi halde krizin büyüyerek devam edeceğini hatırlattı. Siyonistler üzerinde etkisi olan ülkelerin de gerilimin tırmandırılmaması için en doğru mesajları vermesi gerektiğini ifade etti.

ABD’li Blinken’ın görüşmede ne dediğine ilişkin bir bilgi ise verilmedi.

CIA ile MİT Başkanı arasında görüşme

Yine güvenlik kaynaklarından verilen bilgiye göre, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın’ı aradı.

William Burns, İran’ın İsrail’e yönelik saldırı iddialarıyla ilgili olarak Kalın’ın aracı olmasını istediği belirtilirken, ikilinin Gazze’de ateşkes müzakerelerine ilişkin görüş alışverişinde bulunduğu kaydedildi.

Kalın’dan Hamas’a telefon

İbrahim Kalın, CIA Başkanı ile görüşmesinin ardından Hamas ile bir görüşme gerçekleştirdi. İbrahim Kalın, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’yi arayarak, Gazze, ateşkes müzakereleri, Gazze bölgesine insani yardımların ulaştırılması, takas konuları ve Gazzelilerin evlerine dönmelerine ilişkin hususları ele aldı.

Heniyye’nin yanıtına ilişkin bir bilgi ise verilmedi.

John Bass Türkiye’ye geliyor

Diplomatik kaynaklardan aktarılan bilgiye göre, bir dönem ABD’nin Türkiye büyükelçiliği yapmış, halen ABD İdari İşler Müsteşarı ve Siyasi İşler Müsteşar Vekili olan John Bass, Türk Dışişleri Bakanlığının daveti ile 15-16 Nisan tarihlerinde görüşmeler yapmak üzere Türkiye’ye geliyor.

Verilen bilgiye göre, söz konusu ziyarette, 7-8 Mart’ta düzenlenen “7. Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma” toplantısında kararlaştırılan hususlar da dahil olarak ikili ilişkiler, Gazze’deki savaş, bölgesel ve uluslararası konularda fikir alışverişi yapılması öngörülüyor.

John Bass kimdir?

2014-2017 yılları arasında Türkiye’de görev yapan ABD büyükelçisi.

15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan FETÖ kalkışması onun döneminde gerçekleşti. Darbe girişimi sonrası ortaya çıkan bilgilere göre, FETÖ imamları Bayram Andaç ve Muharrem Gözüküçük ile 7 kez telefonda görüştüğü ve 15 Temmuz sonrası firari Adil Öksüz’ü arattığı deşifre oldu. Bunun üzerine Türkiye ile ABD arasında büyük bir vize krizi çıkardı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkisini çekti.

Yaşanan tartışmaların ardından dönemin ABD Başkanı Trump tarafından Ekim 2017’de Afganistan’a tayin edildi.

Erdoğan vize krizi nedeniyle John Bass’ı diplomatik olarak tanımadığını açıklamıştı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile yaptığı basın toplantısında konuşan Erdoğan, “ABD Büyükelçisi, veda ziyaretinde bulunuyor, bu büyükelçinin veda ziyaretini kabul etmedik, etmiyoruz. Biz onu ABD’nin Türkiye’deki temsilcisi olarak görmüyoruz.” demişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *