ABD, İsrail’in misilleme operasyonuna katılmayacak!

ABD, İsrail’in misilleme operasyonuna katılmayacak!

Joe Biden’ın Netanyahu’ya ABD’nin İsrail’in İran’a karşı herhangi bir karşı saldırısına katılmayacağını söylediği bir Beyaz Saray yetkilisi tarafından duyuruldu. Sözcülerden John Kirby de ABD’nin İran’la bir savaş düşünmediğini belirtti. Siyonistlerin ise İran’a saldırı hazırladığı öne sürüldü.

Biden ve Netanyahu İran saldırısının ardından bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. İran’ın İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıların ardından Cumartesi günü geç saatlerde yayınladığı açıklamasında Biden Netanyahu’ya İsrail’in “benzeri görülmemiş saldırılara karşı savunma ve onları yenme konusunda dikkate değer bir kapasite gösterdiğini” söylemişti.

Voa Türkçe’nin aktardığına göre, Beyaz Saray yetkilisi, Biden’ın ABD’nin İran’a yönelik muhtemel İsrail karşı saldırısına katılmayacağını da Netanyahu’ya aktardığını bildirdi.

Sputnik’in aktardığı ayrıntıya göre, ABD’nin, İsrail’in yeniden saldırıya uğraması halinde mevcut görüş ayrılıklarına rağmen koşulsuz olarak İsrail’i savunmaya hazır olduğunu vurgulayan Beyaz Saray yetkilisi, “Bence son 10 günde, bazı görüş ayrılıklarına rağmen ABD’nin İsrail’in yanında olduğunu ve İsrail’in yeniden saldırıya uğraması durumunda tartışmasız olarak onu koruyacağını gösterdik. Dün gece bunu göstermiş olduk” diye konuştu.

ABD’nin Tahran’ın dün geceki İsrail’e yönelik saldırısını Ortadoğu’da gerilimi daha da artırma riski taşıyan pervasız ve tehlikeli bir eylem olarak gördüğünü öne süren yetkili, “İsrail, İran’la ciddi bir gerginlik yaratma niyetinde olmadığını açıkça belirtti. Onların istediği bu değil. Onlar kendilerini korumak istiyor” ifadelerini kullandı.

Saldırının bastırıldığını, hiçbir altyapının zarar görmediğini ve İran’ın fırlattığı füze ve İHA’ların yaklaşık yüzde 99’unun düşürüldüğünü vurgulayan yetkili, “Saldırı başarılı olsaydı, kontrol edilemeyen bir gerginliğe yol açabilirdi” vurgusunu yaptı.

Yetkili, ABD’nin kendi çıkarlarını ve halkını savunmaya ve İran’ın saldırması durumunda ondan hesap sormaya hazır olduğuna dikkat çekti, “Eğer İran ya da vekilleri bize karşı harekete geçerse, ABD kendi halkını ve çıkarlarını savunmaya ve İran’dan hesap sormaya hazırdır” vurgusu yaptı.

ABD, İran’la savaş düşünmüyor

Beyaz Saray’ın ulusal güvenlik sözcüsü John Kirby de Pazar günü ABC’nin “Bu Hafta” programında yaptığı açıklamada, ABD’nin siyonist rejimin kendisini savunmasına yardım etmeye devam edeceğini ancak İran’la savaş istemediğini söyledi.

ABD’nin İsrail’in İran’a misilleme yapmasını destekleyip desteklemeyeceği sorulduğunda Kirby, İsrail’i savunma ve İsrail’in kendisini savunmasına yardım etme konusunda ABD’nin kararlı olduğu mesajını verdi. John Kirby, “Ve Başkan’ın birçok kez söylediği gibi, biz bölgede daha geniş bir savaş aramıyoruz. İran’la bir savaş aramıyoruz. Ve sanırım bunu bu şekilde bırakacağım” ifadelerini kullandı.

John Kirby, “Bölgede gerilimin tırmanmasını istemiyoruz. Daha geniş bir çatışma aramıyoruz.” dedi.

1 Nisan’da İran’ın Şam’daki diplomatik temsilciliğine yönelik saldırıda Devrim Muhafızları’nın bazı üyeleri yaşamını yitirmiş, Tahran saldırıdan İsrail’i sorumlu tutmuştu. Saldırı sonrası Tahran, İsrail’in cezalandırılacağını kaydetmiş, önceki gece de yüzlerce dron ve bir miktar füze ile saldırı gerçekleştirmiş ancak siyonist rejimde herhangi bir hasar oluşmamıştı.

İsrail’in İran’a saldırı hazırlığı

Siyonist yetkililer, Başbakan Netanyahu’nun savaş kabinesinin İran’a karşılık verilmesi yönünde uzlaştığını ancak, karşılığın zamanlaması ve boyutu konusunda bölündüğünü ileri sürdü. Savaş kabinesinin yeniden toplanması bekleniyor.

Beş üyeli savaş kabinesinde Netanyahu, Yoav Gallant ve Benny Gantz da yer alıyor. Gantz, daha önce yaptığı açıklamada, İsrail’in seçeceği bir zamanda İran’a karşılık verileceğini söylemişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *