Van’da AKP’nin yaptığının aynısını CHP de yapmış

Van’da AKP’nin yaptığının aynısını CHP de yapmış

Van’da AKP’nin taktiğini meğer CHP de denemiş. CHP protestolara destek verdi ama, kendi adayları 2 Nisan’da YSK’ya “DEM’linin terör bağlantısı araştırılsın” dilekçesi vermiş.

AKP’nin Van’da “terör soruşturması” gerekçesiyle, seçimleri kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının elinden alınması yöntemini, Van’ın Saray ilçesinde CHP de denemiş.

Sol Haber’in aktardığına göre, Saray ilçesinde yerel seçimde ikinci parti olan CHP’nin adayının ilçe seçim kuruluna verdiği dilekçe bugün ortaya çıktı. Van’da uygulanan fiili kayyum yöntemi ile aynı gün yani 2 Nisan günü verilen dilekçede şu sözler yer alıyor:

“31.03.2024 Tarihinde yapılan yerel seçimlerde Van ili Saray ilçesi CUMHURİYET HALK PARTİSİ olarak Belediye Başkanlık seçimlerine katılmış bulunmaktayız. Söz konusu seçim sonuçlarında rakip parti (DEM Partisi) adayı Davut ACAR’IN seçilmesinin önünde engel teşkil edebilecek Terörle ilişkili davalarda yargılanıp yargılanmadığı; yargılanmış ise memnu haklarından mahrum bırakılıp bırakılmadığı, devlet memuru vasıflarını taşıyıp taşınmadığı hususlarında araştırmalarının yapılarak bu durum söz konusuysa Mazbatasının iptalinin bilgilerinize arz ederim.”

Konuya dair daha öncesinde CHP Genel Başkanı’nın “demokrasiye kurulan pusu” olarak yorumladığı uygulamaya dair kendi partisinin adayından benzer bir uygulamanın ortaya çıkması açık bir tezat oluşturuyor.

Yapılan başvuruyu değerlendiren İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, Acar hakkında “kesinleşmiş bir mahkumiyet hükmü bulunmadığından”, itiraz yolu açık olmak üzere talebin reddine karar verdi.

Van’da ne oldu

Kesin olmayan sonuçlara göre DEM Parti adayı Davut Acar seçimde 51,16 oy oranıyla ilk sırada yer aldı. CHP’nin adayı Kemalettin Aracı ise yüzde 28,29 oy oranıyla seçimi ikinci sırada tamamladı.

AKP’nin itirazı

Van İl Seçim Kurulu, Ak Parti Van Belediye Başkan Adayı Abdullah Arvas’ın talebi üzerine yaptığı inceleme sonunda mazbatayı en çok oy alan ikinci sıradaki AK Parti’nin adayı Abdullah Arvas’a verilmesine karar verdi.

Van İl Seçim Kurulu’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Gerekçesi açıklandığı üzere;

1-) Süresi içinde yapılan itirazın kabulüne,
2-)Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Partisi) Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdullah ZEYDAN’ın seçilme yeterliliği olmadığından seçilmemiş sayılmasına.
3-) Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Partisi) Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak seçime katılan Abdullah ZEYDAN’ın seçilme yeterliliğini taşımadığı 298 sayılı Kanunun 130. Maddesinde öngörülen süreler içerisinde tespit edildiğinden sonraki en çok oy alan ve seçilme yeterliliğine sahip ikinci sıradaki adaya mazbatanın verilmesine,
4-)Kararın ilgili taraflara tebliğine,
Dair kararın öğrenildiği tarihten itibaren 3 gün içinde ve en geç İl Birleştirme Tutanağının düzenlenmesini takip eden üçüncü gün saat 17:00’ye kadar Yüksek Seçim Kuruluna itiraz yolu açık olmak üzere oy çokluğu ile karar verildi.”

DEM Parti itirazı

Van İl Seçim Kurulu Başkanlığı, Abdullah Zeydan’ın “seçime yeterliliği olmadığı” gerekçesiyle “seçilmemiş sayılmasına” ve sonraki en çok oy alan ve seçilme yeterliliğine sahip ikinci sıradaki adaya mazbatanın teslim edilmesine oy çokluğuyla karar vermişti. Bu karar üzerine DEM Parti, Van İl Seçim Kurulu’nun, oy çokluğu ile aldığı kararı Ankara’da YSK’ya taşımıştı.

YSK, il seçim kurulunun kararını iptal etti

YSK, gündem toplantısında itiraz başvurusunu ele aldı. DEM Partinin itirazını kabul eden Kurul, mazbatanın 7 üyenin kabul, 4 üyenin ret oyu ile Abdullah Zeydan’a verilmesine hükmetti.

Karara ilişkin YSK önünde açıklama yapan, DEM Parti YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki de YSK’nin oy çokluğuyla itirazlarını kabul ettiğini belirterek, “Yüksek Seçim Kurulu’nun kararları bildiğiniz gibi kesin. Herhangi bir itiraz olanağı yok. Anayasa Mahkemesi denetimine de tabii değil. Dolayısıyla başvurulacak başka bir makam olmadığı için mazbata Abdullah Zeydan’a verilecek.” diye konuştu.

Selahattin Demirtaş’ın açıklaması

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Van Büyükşehir Belediyesi’nde Abdullah Zeydan’ın yüzde 55 oy almasına rağmen belediye mazbatasının AKP’li adaya verilmesine ilişkin, cezaevinden mesaj gönderdi. Demirtaş’ın mesajı da şöyleydi:

“Saygıdeğer halkımız, değerli kardeşlerim, Hepinizi hasretle kucaklıyor, yürek dolusu selam, sevgilerimi gönderiyorum. Van başta olmak üzere, irademize en güçlü şekilde sahip çıkarak seçimlerde gösterdiğiniz başarı nedeniyle sizleri canı gönülden kutluyorum. Bizleri onurlandırdığınız, gururlandırdığınız için binlerce kez teşekkür ediyorum. Bu başarıda emeği olan tüm halkımıza, parti emekçilerimize ve Eş Başkanlarımız Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal’a şükranlarımı sunuyor, başarılar diliyorum. Halkımız bu tutumuyla hücrelerimizi aydınlatmış, özgürlükteki ısrarıyla yakın geleceğin siyasi yol haritasını da çizmiştir. Ancak belli ki halkın kararlı iradesine halen saygı duymayanlar, geçen on yıldan ders almayanlar da var. Biz tüm hukuksuzluklara rağmen diyaloğun, barışın önünü açmaya çalışırken birileri ısrarla provokasyon peşinde koşmaktadır. Buradan sizler aracılığıyla Sayın Cumhurbaşkanı’na seslenmek istiyorum. Seçim gecesi halkın iradesine saygı duyacağınızı ve mesajı aldığınızı belirtmiştiniz. Van’da yaşananlar sizin bu mesajlarınızla uyumlu değil maalesef. Halkın iradesine saygı duymak bu şekilde olmaz. Bunu halk da Hak da kabul etmez. Bu gidişata daha en başından dur demenizi bekliyoruz. Tüm sorunların diyalog ve karşılıklı güven çerçevesinde çözümüne dönük iradeyi boşa çıkaran bu hukuksuz girişime, ülkenin Cumhurbaşkanı olarak dur demenizi bekliyoruz.

Van halkı başta olmak üzere tüm halkımızı, demokrasi yanlısı tüm güçleri, siyasi partileri bu hukuksuzluğa karşı durmaya çağırıyoruz. Zaman gerilim, çatışma zamanı değil, barışı inşa etme zamanıdır. Tüm siyasetçiler ve ülkeyi yönetenler Kürt halkının bu sesini duymalıdır. Halkımız, baskılara karşı sonuna kadar iradesine sahip çıkacaktır.

Van halkımız başta olmak üzere tüm halkımıza dayanışma dileklerimizi, sıcak selam, sevgilerimizi gönderiyor, özgür yarınlarda görüşebilmeyi diliyoruz.

An serkeftin an serkeftin.
Selahattin Demirtaş
2 Nisan 2024”

Özgün Özel’in açıklaması

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Van’da mazbatanın Abdullah Zeydan’dan alınmasını “halkın iradesini hiçe saymak ve ona pusu kurmak” olarak niteledi. Özgür Özel’in açıklaması şöyle:

“Özseçim sonuçları hakkında yaptığı balkon konuşmasında bizi kutlamadı çık sonuçlara saygılı olacağını söyledi. Ben bunu önemsedim. Orda bunu söyleyip de sonra rakibinin üç katı kadar bir oy olan büyükşehir belediye başkanı varken ona tuzak kurup ikinci olana mazbatayı verme rezaletine kalkışırlarsa söylediği bütün sözler hükümsüz hale gelir.

Çünkü aday zamanında başvurmuş, temiz kağıdını almış, memnu hakkları iadesi netleşmiş, aylarca kampanya yapmış, cuma akşamı saat 16.55’te Diyarbakır’dan gidip bir başvuru ile bunu iptal ettirmek, Van halkının iradesini hiçe saymak, ona pusu kurmaktır.

Bunu geçmişte İstanbul seçimlerini iptal ederek denemişlerdi, ama bedelini ağır ödediler. Böyle bir şeye kalkışacaklarını düşünmüyorum, böyle bir kara lekeyi bu yeni döneme bulaştırmamalarını bekliyorum. Kendisini uyarıyorum, böyle bir şeye tenezzül etmek söylediği tüm sözleri hükümsü kılar.”

CHP’li ilçe başkan yardımcısı ihraç edildi

CHP’de Van Saray‘da seçimi kazanan DEM Partili adayın memnu haklarının incelenmesi için başvuru yapan CHP Saray İlçe Başkan Yardımcısı Yasin Arslan’ın ihraç edilmesine karar verildi.

Sokaklarda yaşananlar

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu, sabah saatlerinde Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu hakkının elinden alındığını açıkladı. Van DEM Parti binası önünde basın açıklaması yapılacağı bilgisi üzerine yüzlerce kişi parti binası önünde bir araya geldi.

Gazete Oksijen’in aktardığına göre, kalabalık ardından da “Kayyumlar bizi yıldıramaz”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Abdullah Zeydan onurumuzdur”, “Van halkı oyuna ve iradene sahip çık” sloganları atarak yürüyüş yaptı. Kent merkezinde geniş güvenlik önlemi alan polis, basınçlı su ve gaz bombaları kullanarak kalabalığı dağıttı.

Caddelerden ara sokaklara kaçan gruptakiler, çevik kuvvet ekipleri ve zırhlı araçlara taş attı. Polisin takip ettiği grup ara sokaklara girerek bölgeden uzaklaştı.

DEM Parti’den Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı’nın seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine geri alındığının açıklanmasının ardından gündüz başlayan protesto olayları, iftar saatinden sonra da devam etti.

Kentin cadde ve sokaklarında bir araya gelen göstericilere polis basınçlı su ve biber gazı sıkarak müdahale etti. Bu arada Cumhuriyet Caddesi’nde iş yeri bulunan bir esnaf, kendisine iş yerini kapatması için uyarıda bulunan polis ekiplerine tepki gösterdi.

Olaylar Yüksekova’ya da sıçradı

Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının geri alınması, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde de protesto edildi. İftar sonrası ilçenin Cengiz Topel caddesinde bir araya gelen grup, yürüyüş yapmak isteyince polis müdahale etti. Basınçlı su ve biber gazı ile yapılan müdahale sonrası gruptakiler ara sokaklara dağıldı. İlçedeki olaylar yer yer devam ediyor.

Hakkari’de olayların yaşandığı bölgeye giden Vali Ali Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, demokrasilerde demokratik tepkilerin meşru haklar olduğunu belirterek, “Bunların kullanımının sınırları var. Bir başkasının hakkını engellemeden kendi haklarını sonuna kadar kullanabilir. Kamu düzeni de bunun bir parçası. Kamu düzeni içinde buna aykırı davranan herkese kanunlar yaptırımı öngörmüş. İstenmeyen birkaç hadise yaşandı. Çok şükür ciddi anlamda bir sıkıntımız yok. Bir vatandaşımızın yaralanması var. Adli makamlara konu intikal etti. Hakkarili hemşerilerimizden ricam, hepimizin taşıması gereken en önemli şey sağduyu. Birbirimize destek olmamız lazım” diye konuştu.

Diyarbakır

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhan Eren ve DEM Parti’den Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ayşe Serra Bucak Küçük’ün de aralarında bulunduğu grup, İl Seçim Kurulu binası önünde toplandı.

Küçük, yaptığı açıklamada, Van halkının yanında olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı’na mazbata verilmediği yönündeki haberler yanlıştır. Bu bilgi doğru değildir. Buraya Van’a dair açıklama yapmaya geldik. YSK ile bir görüşme yaptık. YSK’nin itirazları alma süresi var. Bu süreler tamamlandı. Bu ayın 7’sine kadar süre işletilecek. Mazbata verilmedi haberi yanlıştır”

Açıklamaların ardından grup, yürüyüş yapmak istedi. Uyarılara rağmen dağılmayan grup ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

Arbede sırasında güvenlik güçlerine mukavemet gösterdikleri gerekçesiyle 2 şüpheli gözaltına alındı.

Siirt

Siirt’te DEM Parti İl Başkanlığı önünde toplanan grup, buradan 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’na kadar yürüyerek basın açıklaması yapmak istedi. Polis, parti önünde açıklama yapılabileceğini ancak yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirtti.

DEM Parti Siirt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş ile kesin olmayan sonuçlara göre DEM Parti’den Siirt Belediye Başkanı seçilen Sofya Alağaş ve DEM Parti İl Başkanı Eşref Tekin’in de bulunduğu grup, Güres Caddesi’ne kadar yürüdü.

Sarıtaş, Van İl Seçim Kurulunun DEM Parti’den Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan hakkındaki kararına tepki gösterdi. Uyarılara rağmen yürümeye devam eden grup ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Güvenlik güçlerine mukavemet gösterdikleri gerekçesiyle 4 şüpheli gözaltına alındı.

Batman

Batman’da DEM Parti’nin il binası önünde düzenlenen kutlamada, DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu ve kesin olmayan sonuçlara göre DEM Parti’den Batman Belediye Başkanı seçilen Gülüstan Sönük konuşma yaptı.

Programın ardından adliye binasına doğru yürümek isteyen, uyarılara rağmen dağılmayarak taş ve yasa dışı slogan atan gruba polis müdahale etti. Çıkan arbedede 1 kişi gözaltına alındı.

Bitlis

Bitlis’te kesin olmayan seçim sonuçlarına itiraz etmek için DEM Parti Bitlis İl Başkanlığı toplanarak izinsiz yürüyüş yapmak isteyen gruba polis müdahale etti, 4 kişi gözaltına alındı.

YSK kararı sonrası olaylar sona erdi

Yüksek Seçim Kurulu, DEM Parti’nin yaptığı itirazı oy çokluğuyla kabul edip, kentte mazbatanın Abdullah Zeydan’a verilmesine karar vermesinin ardından DEM partililer cadde ve sokaklara çıkıp gece geç saatlere kadar kutlama yaptı. Kentte 2 gün süren olaylar ve sonrasındaki kutlamalar nedeniyle tahrip olan ve kirlenen yolların temizlenmesi için sosyal medya hesaplarından “Van’ı biz temizleyelim.” mesajlarıyla paylaşımlar yapılmaya başlandı. Bunun üzerine Van İnşaat Mühendisleri Odası da çağrı yaparak temizlik çalışmalarına başlanacağını duyurdu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *