Hollanda, Ukraynalı sığınmacılar ile diğerleri arasında ayrım yapıyor

Hollanda, Ukraynalı sığınmacılar ile diğerleri arasında ayrım yapıyor

Toplam 2500 “üçüncü ülke vatandaşının” bulunduğu Hollanda’da Ukraynalı sığınmacılara ayrıcalık gösterilmesi dikkat çekerken, üçüncü ülke vatandaşlarının sığınma evlerini boşaltmaları istendi.

Adalet ve Güvenlik Bakanlığına bağlı İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Eric van der Burg, belediyelere yazdığı mektupta, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Ukrayna’dan kaçarak ülkeye sığınan ancak Ukrayna vatandaşlığına sahip olmayan ve “üçüncü ülke vatandaşları” olarak adlandırılan sığınmacıların, 2 Nisan’dan itibaren bazı belediyeler tarafından sığınma merkezlerinden çıkarılmasının “doğru karar” ve “yasal” olduğunu belirtti.

Mektupta, belediyelerin, üçüncü ülke vatandaşlarını sığınma merkezlerinden uzaklaştırmaya devam edebileceklerini kaydeden van der Burg, bu durumun daha önce mahkemeye itirazda bulunan üçüncü ülke vatandaşları için geçerli olmadığını ifade etti.

Ülkede kalma hakları 4 Mart’ta sona eren bu kişilere, 28 gün içinde ülkeyi terk etmeleri için süre verilmişti.

Amsterdam mahkemesi, üçüncü ülke vatandaşlarının, ülkedeki Ukraynalı sığınmacılar ile aynı haklara sahip olup olmadıklarıyla ilgili Avrupa Adalet Divanından açıklama talebinde bulunmuştu.

Bazı belediyeler, 2 Nisan’da, Ukrayna savaşı nedeniyle ülkeye sığınan “üçüncü ülke vatandaşlarını” sığınma merkezlerinden uzaklaştırmıştı.

Dordrecht Belediyesi, bu kişilere yazdığı mektupta, kendi istekleriyle sığınma merkezlerinden ayrılmaları gerektiğini aksi takdirde polis gücü ile çıkarılacaklarını kaydetmişti.

Hollanda Danıştayı ise 2 Nisan’da, üçüncü ülke vatandaşı 6 kişinin, mahkemeye yaptığı itiraz üzerine, Avrupa Adalet Divanı konuyla ilgili karar verene kadar ülkede ve sığınma merkezlerinde kalabileceklerine hükmetmişti.

Çok sayıda üçüncü ülke vatandaşının mahkemelere yaptıkları itiraza rağmen Arnhem, Lahey, Utrecht, Rotterdam ve Zwolle’deki mahkemeler bu kişilerin sınır dışı edilmelerini kabul ederken Den Bosch, Haarlem ve Roermond’daki mahkemeler ise üçüncü ülke vatandaşlarının Ukraynalı sığınmacılar kadar kalabileceğine hükmetmişti.

Hollanda’da yaklaşık 2 bin 500 “üçüncü ülke vatandaşı” bulunduğu ifade ediliyor.

Wilder: Avrupa’nın aptalı yine biz olduk

Ukraynalı sığınmacılara ilişkin olarak 19 Şubat’ta bir açıklama yapan Hollandalı faşist Geert Wilders, Hollanda’nın çok fazla Ukraynalı mülteci kabul ettiği için “Avrupa’nın aptalı” olduğunu söyledi. Geert, Ukraynalı mültecilerin savaştan kaçmak için değil ‘ücretsiz barınma’ için Hollanda’ya geldiğini iddia etti.

Euronews’un aktardığına göre, sosyal medya hesabından açıklama yapan Geert Wilders, “Ukraynalılar, akın akın Avrupa’nın dört bir yanından Hollanda’ya geliyorlar. Savaş yüzünden değil, bedava konut, bedava sağlık bakımı ve işlerimiz için. Biz yine Avrupa’nın aptal köyü olduk.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Wilders, Hollanda’nın kendini savunmak için silahlarını elinde tutması gerektiğini belirtiyor ve Ukrayna’ya askeri yardımın devam etmesine karşı çıkıyor.

Aralık ayında Hollanda Meclisi’nde yapılan bir tartışmada ise, “Kendi ülkemizi savunamazken Ukrayna’ya askeri destek vermememiz gerektiğine inanıyoruz” diye hükümeti eleştirmişti. Keza Hollanda’nın Ukrayna’ya askeri desteğini kesmesi gerektiğini belirtmişti.

Bundan 5 ay önce yapılan seçimlerde en fazla sandalyeyi kazanan isim olan Geert Wilders, şu ana kadar yeni bir koalisyon hükümeti kurmayı başaramadı. Zira popülist siyasetçinin tutumu, başında bulunduğu aşırı sağ çizgideki Özgürlük Partisi’ni (PVV) potansiyel koalisyon ortaklarından ayıran birkaç konudan biri.

Görevinden ayrılan Başbakan Mark Rutte ise hafta sonu yaptığı açıklamada, Hollanda’nın Ukrayna’ya desteğinin uzun vadeli bir garanti olduğunu, zira Wilders’in bu desteği kesme hedefini destekleyecek herhangi bir koalisyon ortağı bulamayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Geert Wilders paylaşımında, Telegraaf gazetesinin Hollanda dilinde yayınlanan ve Hollanda’nın Ukraynalı mültecilere yönelik merkezi kayıt kabul kapasitesinin dolduğunu belirten bir makaleye atıfta bulundu.

Haberde, yerel bir yetkilinin gazeteye yaptığı açıklamaya yer veriliyor. Makalede, yetkili, Hollanda’ya ‘akının’ başlıca nedenlerinin diğer AB üyesi ülkelerden iş bulmak, tıbbi bakım almak ya da aileleriyle bir araya gelmek için gelen Ukraynalı erkeklerin akını olduğunu dile getiriyor.

Rusya’nın Ukrayna işgalinin başlamasından bu yana 100 binin üzerinde Ukraynalı mülteci Hollanda’ya geldi.

Ukraynalı mülteciler, Avrupa Birliği’nin geçici koruma mekanizması kapsamında Mart 2025’e kadar AB üyesi ülkelerden herhangi birinde yaşamak ve çalışmak üzere Birlik içerisinde seyahat etme hakkına (seyahat özgürlüğüne) sahip.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *