İstanbul’da yangın faciası: 29 kişi hayatını kaybetti

İstanbul’da yangın faciası: 29 kişi hayatını kaybetti

İstanbul’da 16 katlı bir binanın bodrum katlarında faaliyet gösteren ve ramazan dolayısıyla kapalı olan bir gece kulübünün tadilat işleri sırasında çıkan yangında, bazı kulüp çalışanları ile işçilerin yanarak can verdiği bildirildi.

Yangında can veren 29 kişiden 13 kişinin kimlikleri belirlendi:

Kadir Orhanoğlu, Atanur Aladağ, Mehmet Okumuş, Özkan Baş, Gökhan Yıldırım, Alparslan Salih Derelioğlu, Sinan Yılmaz, Ahmad Kabas, Ahmet Sever, Barış Güngör, Emrah Demiroğlu, Yılmaz Kıhrı ve Akin Kıhrı.

İstanbul’da dün büyük bir yangın faciası yaşandı. Beşiktaş Gayrettepe’deki bir gece kulübünde çıkan yangında 29 kişi feci şekilde can verdi.

Valilik açıklaması

İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, saat 12.47’de, Gayrettepe Mahallesi Gönenoğlu Sokak’ta bulunan 16 katlı binanın eksi 1 ve eksi 2. katında faaliyet gösteren eğlence merkezinde tadilat kaynaklı yangın çıktığı belirtildi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibinin sevk edildiği kaydedilen açıklamada, “Yangında hayatını kaybedenlerin sayısı 29’a yükselmiştir. Yangında yaralanan 1 kişinin tedavisi devam etmekte olup, ekiplerin binadaki çalışmaları sürmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Valinin açıklaması

İstanbul Valisi Davut Gül, Beşiktaş’ta 16 katlı bir binanın altındaki eğlence merkezinde çıkan yangına ilişkin olay yerinde incelemelerde bulundu. Vali, olay yeri ve çevresindeki incelemesinin ardından basın mensuplarına açıklama yaptı.

Yangının çıkış nedeninin belli olmadığını, itfaiyenin çıkış nedeniyle ilgili çalışma yaptığını dile getiren Gül, binanın altında diskotek olarak kullanılan bir mekanda yangın çıktığını anlattı. Vali, söz konusu binada tadilat yapıldığını belirterek, “Tadilat dolayısıyla çalışanlar hayatını kaybetti ve yaralandı. Olay yerinde gerek itfaiye gerek polisimiz gerekse sağlık görevlilerimiz ilk andan itibaren müdahale ettiler ve çalışmalarına başladılar. Yaralı olanların tedavileri hastanelerimizde devam ediyor.” diye konuştu.

Hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı dileyen Vali, bina için 1987’de aldığı bir ruhsat bulunduğunu, 2018 yılında da bunun yenilendiğini bildirdi. Binada patlama ihtimaline ilişkin soruya, “Bize ulaşan böyle bir bilgi yok.” şeklinde cevap verdi.

İçişleri Bakanının açıklaması

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İstanbul Beşiktaş Gayrettepe’de meydana gelen yangınla ilgili soruşturma başlatılmıştır. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Konuyla ilgili gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanının açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Gayrettepe Mahallesi’ndeki bir işletmede çıkan yangında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara şifa diledi. Açıklamasında, çıkan yangına ilişkin soruşturmanın tüm yönleriyle sürdürüldüğünü vurgulayan Bakan, “Yangınla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, 3 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir.” ifadelerini kaydetti. Bakan, olay yeri incelemesi ve delil toplama çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “İş güvenliği ve yangın konusunda uzman 3 kişilik bilirkişi ekibi de yangının çıkış nedeniyle ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. Olayla ilgili iş yeri yetkilisi 3 kişi ile birlikte mesul müdür ve tadilattan sorumlu 1 kişi olmak üzere toplam 5 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Görgü tanıklarının ifadeleri

29 kişinin öldüğü yangının görgü tanığı esnaf Mehmet Cengiz, “İçeriye giren arkadaşları, itfaiye ekiplerini simsiyah çıkarken gördük. Gaz inanılmaz derecede yoğundu. Burada ciddi şekilde bir duman akışı vardı.” dedi. Mehmet Cengiz, AA muhabirine, alevlerin dış cepheyi sardığını, o esnada apartman görevlilerinden birinin ilk müdahalede bulunduğunu söyledi.

Cengiz, “Doğal gazı kestiler. Yangının daha da büyüyüp dış cepheyi komple sarmasını engellediler. Akabinde seçim bürosunda görevli polisler vardı. Onlara seslendik anons geçtiler.” diye konuştu.

Binanın diğer tarafının otopark olduğunu ve bütün gazın oraya dolduğunu kaydeden Cengiz, “Otoparkın boşaltılması sağlandı. İçeride yaklaşık 60-70 kişinin olduğundan bahsedildi. Sedye üzerinde olan arkadaşları, ekipler sağlam bir şekilde çıkarttı, sonrası daha kötüydü. İçeriye giren arkadaşları, itfaiye ekiplerini simsiyah çıkarken gördük. Gaz inanılmaz derecede yoğundu. Burada ciddi şekilde bir duman akışı vardı. Alevleri burada çok az bir noktada gördük, onun dışında içeriye dolan gazla zehirlenme başladı.” ifadelerini kullandı.

Görgü tanıklarından Sema Soğancı ise her yerin yangın yeri gibi olduğunu belirterek, şunları anlattı:

“5-6 dakika geçmeden hemen itfaiye geldi. Patlamalar, çatlamalar, öyle sesler duydum. İçeride insanlar var mı diye merak ettim. İtfaiye geldikten sonra cesetler çıkmaya başladı. İnsanlar bağırış, çağırış gidiyordu. O kadar ani oluştu ki her şey. Deli gibi alevler vardı, ağlamaya başladım, sinirlerim bozuldu. Kimsenin bir şeyden haberi yok çünkü herkes bir yerlere koşturuyordu. Dışarı çıkmakta çok zorlanmışlardır. Daire kapısından çıktıktan sonra birisi ‘hemen giysi odasına gidin, herkes orada toplansın’ demiş çünkü ön kapıdan giriş yokmuş ya da kapı mı kilitliymiş bilmiyorum.”

Yangından Korunma Vakfı başkanının açıklaması

Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı (TÜYAK) Başkanı Dr. Kazım Beceren, yangınla ilgili, AA muhabirine, tadilat sırasında kesici ve yanıcı malzemeler kullanılması sebebiyle yangının çıkmış olabileceğini söyledi.

Binada bu tür tadilatlar sırasında kesme işlemi sırasında sökülen yanıcı maddelerin tutuşabileceğine dikkati çeken Kazım Beceren, “Bunlar için de inşai tedbirlerin alınması gerekiyor. Yani çalışma yapılan yerde özellikle kaynak çalışması vesaire de söz konusuysa hem söndürme tüpü bulundurulması hem de profesyonel ekiplerin müdahalesi için yangın dolaplarının devrede olması gerekir ki çok olduğunu zannetmiyorum. Olsa zaten bu aşamaya gelmezdi.” ifadelerini kullandı.

Bu tür tadilatlar yapılırken oradaki çalışanların kaçış güvenliğini sağlayabilmek için mutlaka çıkış yollarının bloke edilmemesi gerektiğini belirten Kazım Beceren, “Maalesef bu tür çalışmalarda, özellikle dekorasyon çalışmaları sırasında kullanılacak malzemeler girişlere ve çıkışlara konularak insanların zor geçebileceği hale getiriliyor.” diye konuştu.

Bir yangın başladığı zaman, yanma gazları ve dumanın kısa sürede hem görüşü kısıtladığını hem de insanların çıkış yolunu bulmasını zorlaştırdığını kaydeden Kazım Beceren, “İnşa aşamasında özellikle ateşli çalışmalar sırasında alınması gereken tedbirler vardır. Bu yangının ölümle sonuçlanması, bu tedbirlerin alınmadığını gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Kazım Beceren, tadilat işlemi sırasında iş güvenliği uzmanı ve mühendislerle tedbir alınması ve denetim yapılması gerektiğini ifade etti. Yangının çıkışı sırasında da yapılması gereken işlemler olduğuna vurgu yapan Kazım Beceren, şunları anlattı:

“Eğer labirent şeklindeki bir mekandan bahsediyorsak, en azından yangını erken haber alıp duyurusunu yapan telsiz dedektörler vardır. Onlardan kullanılabilir. Bu tür bir karmaşık yapı söz konusu değilse bile inşaatta kullanılan, özellikle topluma açık yapılarda kullanılan duvar kaplaması, tavan kaplaması, döşeme kaplaması gibi malzemelerin sınıflarının zor alevlenici olması gerekir. Bunlar uygun seçilmemişse, kolay alevlenici malzemeler bir kenarda duruyorsa özellikle kaynak neticesindeki kıvılcım kısa süre içerisinde o malzemelerin tutuşmasını sağlar.”

Kazım Beceren, yangının erken aşamasında hemen söndürme tüpü veya yangın dolaplarıyla müdahale edilebileceğini vurgulayarak, “Bunu kullanmakta eğitimli kişiler varsa, zaten bu aşamaya geçmişseniz profesyonel ekiplerinin müdahalesi gerekiyor. Ama o aşamaya gelinmeden önce de oranın terk edilmiş olması, tahliye edilmiş olması gerekiyor. Orada da bir zafiyet var. ” şeklinde konuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *