İsrail’in batılıları vurması üzerine, BAE Gazze’ye yardım götürmeyi bıraktı

İsrail’in batılıları vurması üzerine, BAE Gazze’ye yardım götürmeyi bıraktı

Aralarında 3 İngiliz ile bir ABD’li çifte vatandaşın da bulunduğu batılı 7 yardım görevlisinin siyonist rejim tarafından katledilmesine sert tepki gösteren Birleşik Arap Emirlikleri, Gazze’ye denizden ulaştırılan yardım koridoruna katılımını askıya aldığını bildirdi. BAE’nin İsrail’e kızıp Gazze’yi cezalandırmasının nedeni ise henüz anlaşılamadı.

Yardım kuruluşuna İsrail saldırısı

Gazze’nin Deir el-Belah bölgesinde, ABD merkezli uluslararası yardım kuruluşu World Central Kitchen (WCK) çalışanlarını taşıyan konvoy, işgalci İsrail ordusu tarafından vuruldu. Saldırıda Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD-Kanada ve Filistin uyruklu 7 kişi hayatını kaybetti.

WCK’den yapılan açıklamada, Gazze’deki insani yemek yardımı çalışmalarına katılan çalışanlarının İsrail ordusunun saldırısında öldürüldüğü haberlerini aldıklarını belirtilerek, “Bu bir trajedi. İnsani yardım çalışanları ve siviller asla ve asla bir hedef olmamalı.” ifadesi kullanıldı.

Yaşamını yitiren çalışanların Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD-Kanada ve Filistin uyruklu oldukları aktarılan açıklamada, ekibin saldırı sırasında çatışmasızlık bölgesinde kuruluş logosu taşıyan 2 zırhlı araç içerisinde bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, işgalci İsrail ordusu ile koordine içerisinde hareket edilmesine rağmen 100 ton gıda yardımı bıraktığı ambardan ayrıldıktan sonra hedef alındığı bilgisi paylaşıldı.

Kuruluşun üst düzey yöneticisi Erin Gore, saldırı için “Bu sadece WCK’ye yönelik değil, gıdanın bir savaş silahı olarak kullanıldığı acil durumlarda gönüllü olan insani kuruluşlara karşı bir saldırı.” ifadesini kullandı. Erin Gore, işgal ordusunca yapılan saldırıda hayatını kaybedenler nedeniyle üzgün ve dehşet içinde olduğunu vurgulayarak, WCK çalışanlarının “insanlığın her şeyin üzerinde olduğunu gösterme” kararlılığının her zaman hatırlanacağını kaydetti.

Saldırının ardından WCK’nin bölgedeki operasyonlarını derhal durdurduğu ve gelecekteki çalışmalar için de yakın zamanda karar alınacağı belirtildi.

Siyonistlerden açıklamalar

Siyonist Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, saldırıyı detaylıca incelemek ve benzeri olayların yaşanmasını azaltmak için “soruşturma” başlatacaklarını bildirdi.

Siyonist Dışişleri Bakanı Yisrael Katz da sosyal medya platformu X üzerinden mesajında, İsrail saldırısında öldürülen WCK çalışanlarının ailelerine başsağlığı diledi.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın haberinde, işgal ordusunun olayı soruşturduğu ve ilk belirlemelere göre, saldırının “insani yardımların Gazze’deki geçici limandan Deir el-Belah bölgesindeki depoya aktarılırken” gerçekleştiği kaydedildi.

Yardım konvoyunun saldırı öncesinde işgal ordusuyla koordinasyon sağladığı belirtilen haberde, siyonist Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi’nin, Güney Komutanlığı ve ordunun sivil idari işlerine bakan COGAT ile “tehlikeli” diye nitelediği, olayın detaylarını görüştüğü paylaşıldı.

Güvenlik kaynaklarının, saldırıyı “uluslararası düzeyde en zor olay” olarak değerlendirdiği aktarılan haberde ordunun soruşturmasının sonuçlarının, kamuoyu ve uluslararası topluma sunulacağı iddia edildi.

Netanyahu: “Savaşlarda bu tür olaylar olur”

Siyonist Başbakan Binyamin Netanyahu, sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülü mesajında, ordunun Gazze Şeridi’nde uluslararası yardım konvoyuna düzenlediği saldırıda 6’sı Batı uyruklu 7 kişiyi canavarca katletmesine ilişkin, “Maalesef gece yaşanan trajik bir olayda kuvvetlerimiz Gazze Şeridi’ndeki masum insanlara kazara zarar verdi. Savaşlarda bu tür olaylar olur, bunu sonuna kadar araştıracağız. İlgili hükümetlerle iletişim halindeyiz. Bunun yeniden olmaması için her şeyi yapacağız.” iddiasında bulundu.

BAE çok öfkelendi!

ABD’den yayın yapan “Axios” sitesine konuşan BAE hükümetine yakın kaynaklar, İsrail’le yakın ilişkilere sahip Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yönetiminin, Gazze Şeridi’nin Deyr el-Belah bölgesinde ABD merkezli World Central Kitchen (WCK) adlı uluslararası yardım kuruluşunun konvoyuna düzenlenen ve çoğu Batı uyruklu 7 kişinin öldürüldüğü saldırıya tepki gösterdiğini belirttiler.

Kaynaklar, BAE’nin, insani yardım çalışanlarının güvenliğine ilişkin İsrail’den tam bir soruşturma ve güvence gelene kadar deniz koridoru yoluyla insani çabalarını duraklattığını söyledi.

BAE son dönemde Akdeniz üzerinden Gazze’ye taşınan insani yardım misyonunda önemli roller üstleniyor.

Siyonist rejimin insani yardım konvoyuna saldırısına dünya genelinden ciddi tepkiler gelirken, BAE Dışişleri Bakanlığı da İsrail’in WCK konvoyuna yönelik saldırısını kınamıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *