İran’dan İsrail’e sert tepkiler

İran’dan İsrail’e sert tepkiler

Suriye’nin başkenti Şam’daki İran konsolosluğuna İsrail’in F-35’lerle düzenlediği saldırı sonrası, İran lideri Ali Hamaney yazılı açıklamasında “İsrail rejimini pişman edeceklerini” savunurken İran Cumhurbaşkanı Reisi de, “İsrail tarafından düzenlenen saldırının cevapsız kalmayacağını” belirtti.

İran’ın Şam’da bulunan diplomatik misyonuna hava saldırısı

İran’ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan’da düzenlenen hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general rütbesinde toplam 7 kişi hayatını kaybetti. İran saldırıyı siyonist rejimin düzenlediğini duyururken siyonistler sessiz kalmaya devam etti.

İran yönetimi, İsrail saldırısına misillemede bulunacağını duyururken saldırıdan ABD’yi de sorumlu tuttuklarını bildirdi.

İsrail’e tepki gösteren devletler

Rusya, Pakistan, Katar, Umman, Ürdün, Irak ve Suudi Arabistan, İran’ın diplomatik temsilciliğine yönelik İsrail saldırısını kınadı.

Türk Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “İsrail’in, Şam’daki İran Büyükelçiliğini hedef alan saldırısını kınıyoruz. İsrail, son dönemde işlediği uluslararası hukuk ihlallerine bir yenisini eklemiştir. Söz konusu eylemin, tüm bölgeyi etkileyecek bir çatışmaya dönüşmesinden endişe duyuyoruz. İlgili tüm tarafları, sağduyulu ve itidalli hareket etmeye ve uluslararası hukuka riayet etmeye davet ediyoruz.” denildi.

Hamaney’den yazılı açıklama

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran’ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına düzenlenen hava saldırısına ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Mesajda şu ifadeler yer aldı:

“Rahman ve Rahim olan Allah’ın Adıyla

İslam dünyasının cesur ve fedakâr askeri Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahiri, yüce gönüllü silah arkadaşı Muhammed Hadi Hacı Rehimi ile birlikte, işgalci ve menfur Siyonist rejiminin cinayeti sonucunda şehadet makamına erdiler. Allah ve Velilerinin Selamı ve rahmeti onlar ve bu vakanın diğer şehitlerinin üzerine, O’nun laneti ise zalim ve saldırgan (İsrail) rejiminin liderleri üzerine olsun.

Şehitlerimiz merhametli rablerinden uzun soluklu cihatlarının kabul gördüğü nişanını aldılar. Şimdi ise Allah’ın velileri ve salih kullarıyla birlikte ilahi nimetlerden yararlanıyorlar.

Tuğgeneral Zahidi uzun yıllardır tehlike ve cihat meydanlarında şehadeti gözlüyordu. Onlar hiçbir şey kaybetmediler ve (Allah katında) mükafatlandırıldılar. Ancak İran milletinin onları kaybetmekten dolayı duyduğu acı ağırdır. Alçak (Siyonist İsrail) rejim, yiğitlerimizin eliyle cezalandırılacaktır. Allah’ın izniyle onları bu cinayetten ve benzerlerinden pişman edeceğiz. Allah’ın Salih Kullarına Selam Olsun.

Seyyid Ali Hamaney”

Cumhurbaşkanı Reisi’den açıklama

Reisi de Şam’daki İran konsolosluğuna yönelik siyonist rejimin gerçekleştirdiği terör saldırısıyla ilgili olarak bir açıklama yayınladı.

Reisi açıklamasında “Bir kez daha, bir terör suçuyla ve uluslararası kuralların ağır ihlaliyle, gaspçı Siyonist rejimin kirli elleri ülkemizdeki birçok generalin ve subayın kanına bulandı.” ifadelerine yer verdi. Uluslararası düzenlemelerin açık ihlali olan bu insanlık dışı saldırıyı kınayan Cumhurbaşkanı Reisi, bu terör saldırısında şehit düşenlerin ailelerine taziyelerini iletti.

Reisi açıklamasında “Direniş Cephesi Mücahidlerinin inanç ve iradesine karşı defalarca başarısızlık ve başarısızlığın ardından Siyonist gaspçı rejim, kendini kurtarma mücadelesinde kör suikastları gündemine aldı, ancak bilmelidir ki, bu tür insanlık dışı eylemlerle asla uğursuz amaçlarına ulaşamayacaktır ve özgür ulusların gayrimeşru tabiatına karşı direniş cephesinin güçlenmesine, özgür milletlerin nefretinin gün geçtikçe güçlenmesine tanık oldu ve bu korkak suç cevapsız kalmayacaktır.” denildi.

İran Dışişleri Bakanlığından bildiri

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bildiride “Maalesef bilinen bir diplomatik konuma yönelik bu hedefli saldırıda  bu binada Ramazan İftar programında hazır bulunan İran İslam Cumhuriyeti’nin diplomatik dokunulmazlığa sahip çok sayıda terörle mücadele askeri danışmanı  şehit oldu.” ifadelerine yer verdi.

İrna’nın aktardığına göre, bildirinin devamında “Kuşkusuz, bu saldırgan ve nefret dolu saldırı diplomatik kişilerin ve yerlerin dokunulmazlığını ihlal etmekte ve başta 1961 Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi, 1973 Diplomatik Koruma Altındaki Kişilere Karşı Suçların Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme ve Birleşmiş Milletler Şartı olmak üzere uluslararası düzenlemeleri açıkça ihlal etmektedir. Söz konusu menfur saldırının ve uluslararası hukukun ihlalinin hükümetler ve uluslararası kurullar tarafından  şiddetle kınanması bekleniyor.” denildi.

Açıklamada ayrıca “Birleşmiş Milletler’den, özellikle de Güvenlik Konseyi’nden ve o örgütün Genel Sekreterinden beklenen şey, İsrail Siyonist rejiminin, uluslararası barış ve güvenliğe tehdit olarak görülen yasa dışı eylemleri ve uluslararası düzenleme ihlalleriyle mücadele yolunda, gerekli ve hızlı tepkiyi verin ve bu tür suç ve terör eylemlerini kınayın. Siyonistlerin Gazze Şeridi’ndeki direniş gücünü durdurmayı başaramadığı, dünyadaki siyasi ve uluslararası izolasyondan kurtulmak için her türlü umutsuz ve iftiracı girişime başvurduğu açık ve nettir.” denildi.

Açıklamanın son kısmında İran İslam Cumhuriyeti’nin bu saldırıdan derin üzüntü duyduğu ve sahte İsrail rejiminin kaçınılmaz yenilgiden kurtulamayacağı belirtilerek “İran, sahte İsrail rejiminin savaşın kapsamını bölgede ve işgal altındaki Filistin coğrafyasının dışına genişletmeye yönelik maceracı faaliyetleri konusunda uluslararası toplumu uyarmakta ve İran’ın Şam’daki diplomatik misyonuna düzenlenen cani saldırının sonuçlarının sorumluluğu, gaspçı Siyonist rejime aittir.” denildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *