ABD’li Google, mahkemeyle 5 milyar dolara uzlaştı

ABD’li Google, mahkemeyle 5 milyar dolara uzlaştı

ABD’li teknoloji devi Google’ın, “anonim” modu üzerinden yapılan aramaların kaydını tuttuğu gerekçesiyle 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi ve gizli arama verilerini silmeyi kabul ettiği bildirildi.

ABD’nin California Kuzey Bölge Mahkemesindeki belgelere göre Google, çevrim içi gezintilerde anonim seçeneğini kullandığı halde bilgileri izinsiz kullanılan 50 davacıyı temsil eden 3 avukatlık firması ile anlaşmaya vardı.

Anlaşmaya göre Google, izinsiz verilerin kaydını tuttuğu gerekçesiyle 5 milyar dolardan fazla tazminat ödemeyi kabul etti. Google, milyonlarca kullanıcının internette gezinme geçmişine ilişkin verileri silecek.

“Bu anlaşma, hakim teknoloji şirketlerin, kullanıcı verilerini nasıl toplayıp kullandıkları ve toplanan verileri nasıl silip düzelttikleri konusunda kullanıcılara yönelik beyanlarında dürüst olmalarını gerektiren tarihi bir adımdır.” denilen belgede, “Bu anlaşma, dünyanın en büyük veri toplayıcısının gerçek hesap verebilirliğini ve şeffaflığını sağlar, internetteki gizlilik hakkımızı iyileştirmeye ve korumaya yönelik önemli bir adıma işaret eder.” ifadeleri yer aldı.

Yaklaşık 4 yıl önce açılan davada Google, anonim tarama seçeneğini kullanan herkesin etkinliğini nasıl izlediği konusunda kullanıcıları yanıltmakla suçlanıyordu.

ABD Adalet Bakanlığı, biri 2020’de diğeri 2023’te olmak üzere tekelleşme politikası uyguladığı iddiasıyla Google’a iki ayrı “antitröst” davası açmıştı.

ABD’li şirketler açılan davalarda daha yüksek bedeller ödememek için devletle anlaşma yolunu tercih ediyor.

Fransa’dan Google’a 250 milyon avro ceza

Fransa Rekabet Kurumu, Google’ı platformda kullanılan içeriklerin ücretlendirilmesine yönelik 2019 Avrupa Birliği (AB) yasası kapsamında para cezasına çarptırmıştı. Le Figaro’nun 20 Mart tarihli haberine göre, Fransa Rekabet Kurumu, Google’ın içerik ücretlendirilmesi konusunda yürütülen soruşturma sonucunda AB yasalarına aykırı hareket ettiğine karar vermişti. Kurum, Google’a, içeriklerini kullandığı Fransız yayıncılara yeterli ücret vermediği için 250 milyon avro ceza kesmişti.

Google, bugüne kadar 450 Fransız yayıncı ile ücret konusunda anlaşmaya varmış durumda. AB’nin 2019 yasasının 15. maddesi, yayıncılara içeriklerinin yeniden kullanımı için platformlardan adil ücret alma hakkı sağlayan “komşu haklar” tanıyor. Şirket birçok ülkede rekabete aykırı davranmaktan açılan davalarla mücadele ediyor.

Google ile İsrail arasındaki anlaşma

Nisan 2021’de siyonist rejimin, Google ve Amazon şirketleriyle imzaladığı 1,2 milyar dolarlık Nimbus Projesi, veri depolaması, toplaması, analizi, veri üzerinden motif ve özellik tanımlaması ve bu toplanan bilgilerle olası veri ve motif tahmini yapılmasını sağlayan bir bulut (Cloud) ve makine öğrenimi sisteminden oluşuyor.

Siyonist Maliye Bakanlığı, 21 Nisan 2021’de söz konusu anlaşmaya ilişkin açıklamasında, İsrail’in yaklaşık 1,2 milyar dolar bir yatırımla kendi yerel bulut depolama sunucu merkezlerini kurmasını sağlayacak devasa bir devlet ihalesi olan Nimbus Projesi’ni, Google ve Amazon’un kazandığını duyurmuştu.

Söz konusu sistem, siyonist rejim ve ordusunun sağladığı tüm veri tabanları, kaynakları hatta sokak ve dron kameraları gibi canlı gözlem kaynaklarındaki tüm verileri kendinde toplayabilme özelliğine sahip.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *