Filistin ve Keşmir asıllı genç bir çift, siyonist özel şirketlere ait markaları saptayarak tüketicilerin bu markaları boykot etmesini kolaylaştıran bir internet sitesi geliştirdi.
TRT World, X sosyal medya platformunda Shehzad ve Nadia isimli girişimci çiftle yapılan röportajın videosunu paylaştı.
Filistin asıllı Nadia, siyonistlerin Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken Filistin halkı için sosyal medyada fotoğraf paylaşmaktan daha fazlasını yapmak istediğini ve eşi Shehzad ile “DisOccupied” isimli bir internet sitesi geliştirdiğini belirtti.
Siteyi geliştirme sürecinde Amerikan-İsrail Siyasi Eylem Komitesi’ne (AIPAC) destek veren şirketleri tespit etmek için yüzlerce saat harcadıklarını kaydeden Shehzad, “Vermek istediğimiz mesaj, tüketme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz.” dedi.
Nadia, “Zekat öderken bir yandan da soykırıma ortak olan şirketleri destekliyor olabilirsiniz.” uyarısında bulundu.
Siyonist kuruluşların yasa dışı İsrailli yerleşimleri fonlamak için harcadığı paranın büyük kısmının özel sermayeden geldiğine dikkati çeken Shehzad, sitelerinde söz konusu markaları teşhir ettiklerini ifade etti.
Nadia, İsrail’i destekleyen markaları boykot etmeyi kolaylaştıran “DisOccupied” sitesinin uygulama versiyonun da hazırlık sürecinde olduğunu duyurdu.
Boykotun etkileri
Başkent Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feride Bahar Işın, siyonist ürünlerine yönelik tüm dünyada devam eden boykotlarla ilgili AA muhabirine geçen ay yaptığı açıklamada, siyonistlerin Gazze’ye başlattığı saldırıların ardından tüketici gruplarının kitlesel eylemler yapmaya başladığını hatırlattı.
Boykotun iki yönlü olduğunu anlatan Feride Bahar Işın, hem firmaların siyonist menşeli ürünleri satmaktan çekinir hale geldiğini hem de tüketicilerin boykotlarla siyonistlere tepkilerini gösterdiğini aktardı.
Feride Bahar Işın, şu anda dünyada iki boykot türünü de gördüklerine işaret ederek, sadece tüketicilerin değil, sivil toplum kuruluşlarının, hükümetlerin de bu süreçte aktif yer aldığını söyledi.
Birçok ülkede alışveriş sürecinde hassas davranıldığını, etiketlerin incelendiğini dile getiren Feride Bahar Işın, buna örnek olarak da Fransa’yı gösterdi. Feride Bahar Işın, “Fransa’da bazı marketlerde İsrail üretimi avokadoların başka ülke menşeli gösterilmesine tüketiciler tepki gösterdi. Buna benzer tepkiler sadece Fransa’dan değil, farklı ülkelerden de geliyor.” dedi.
‘İsrail, entelektüel sermayede de sıkıntı yaşıyor’
Siyonistlerin değer kayıplarına ilişkin resmi veri paylaşmadığının altını çizen Feride Bahar Işın, şöyle devam etti:
“Boykotlar İsrailli firmaların marka değerini ciddi anlamda düşürdü. İsrail, olumlu algılandığı ABD’de bile tüketici boykotları ile karşı karşıya kaldı. Marka itibarı firmaların misyonu, vizyonu, insan hakları, adil olma, pozitif ayrımcılık gibi değerleri temel alıyor. Bunlar öne çıkarılırken, firmanın İsrail kökenli olması ya da İsrail’e tavır alınmaması marka değerini olumsuz yönde etkiliyor. Zaman zaman kamuoyuna da yansıyor. İsrailli askerlerin elinde ürünlerin fotoğraflanması da bu imajı zedeleyen nedenler arasında yer alıyor.”
Feride Bahar Işın, İsrail’in “entelektüel” sermayede de sıkıntılar yaşadığını, bilim adamlarının, akademisyenlerin “ortak” projeleri iptal ettiğini kaydetti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *