Maryland eyaletinde büyük kaza

Maryland eyaletinde büyük kaza

Maryland eyaletinin tamamında acil durum ilan edildi. ABD’nin doğusundaki Maryland eyaletine bağlı Baltimore kentindeki Francis Scott Key Köprüsü, büyük bir geminin çarpması sonucu yıkıldı. Büyük kazanın Rusya’daki konser salonu saldırısından birkaç gün sonra gerçekleşmesi dikkat çekti.

X’te paylaşılan görüntülere göre, yerel saatle 01.30 civarında büyük bir kargo gemisi köprünün kolonlarından birine çarptı. Çarpmanın ardından gemide yangın çıktı.

Yaklaşık 2,57 kilometre uzunluğundaki köprünün bir kısmı çarpma sonucu çökerken, çarpma sırasında köprü üzerindeki birçok araç suya düştü.

Maryland Ulaşım Müdürlüğünce yapılan açıklamada, Francis Scott Key Köprüsü’ne çıkan tüm yolların çift taraflı olarak trafiğe kapalı olduğu bildirildi.

Eyalet yetkilileri, geminin çarptığı sırada köprünün tadilatında çalışan işçilerden kurtarılan 2 kişinin yakın bölgedeki bir hastanede tedavi altına alındığını, bir işçinin taburcu edildiğini bildirdi.

Maryland Valisi Wes Moore, kaza sonrası eyalette olağanüstü hal ilan ederken, olayın “terör saldırısı olduğuna dair inandırıcı bir kanıt bulunmadığını” belirtti.

Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu (NTSB) Başkanı Jennifer Homendy, köprünün yanında yaptığı basın toplantısında, kurtarılan 2 işçi dışında diğer 6 kişiden hala haber alınamadığını söyledi.

Kaza ile ilgili soruşturmanın NTSB tarafından yürütüldüğünü belirten Homendy, “Olaydan önce meydana gelmiş olabilecek her şeyi, geminin güvenlik geçmişini ve yapılan her türlü bakımı derinlemesine inceleyeceğiz.” dedi.

Geminin yolculuk veri kayıt cihazının soruşturma için “kritik öneme sahip olacağını” söyleyen Homendy, 24 uzmandan oluşan bir ekibin denizcilik ve gemi operasyonlarını, güvenlik geçmişi kayıtlarını, gemi sahiplerini, operatörleri, şirket politikasını ve her türlü güvenlik yönetim sistemi veya programını inceleyeceklerini vurguladı.

Yetkililer, Baltimore’a gelen yük gemilerinin Virginia Limanına yönlendirildiğini kaydetti.

Sahil koruma biriminden Shannon Gilreath da, akşam saatlerinde düzenlediği basın toplantısında, nehir suyu soğukluğunu ve kazanın üzerinden geçen sürenin uzunluğunu gerekçe göstererek, “Gelinen noktada, bu kişilerden hiçbirini canlı bulacağımızı düşünmüyoruz.” ifadesini kullandı.

Yetkililer, 6 işçiyi arama çalışmalarının dalgıçlarla sürdürüleceğini kaydetti.

İşçilerin çalıştığı şirketin yöneticilerinden Jeffrey Pritzker, işçilerin kaza sırasında köprünün orta kısmında çalıştıklarını belirterek, güvenliğe büyük önem verdiklerini ancak köprünün yıkılmasını öngöremediklerini vurguladı.

Öte yandan, köprüye çarpan Singapur bandıralı Dali adlı yük gemisinde bulunan 22 mürettebatın tamamı sağ kurtarıldı.

Maryland Eyaleti Valisi Wes Moore, basına yaptığı açıklamada, 1977’de inşa edilen köprünün durumunun yönetmeliklere uygun olduğunu kaydetti.

Bu arada, gemilere dair bilgi paylaşımı yapılan Equasis sitesindeki verilere göre, Dali’nin 2016’da Belçika’nın Antwerp Limanı’nda bir kazaya karıştığı, daha sonra yapılan incelemede geminin tahrik gücü ve yardımcı makinesiyle ilgili eksiklikler bulunduğunun tespit edildiği ortaya çıktı.

Ayrıca, yük gemisinin köprüye çarpmadan kısa süre önce yardım çağrısında bulunduğu, bu sayede Baltimore yetkililerinin köprüye daha fazla araç girmesini engellediği öğrenildi.

Maryland’da acil durum ilan edildi

Diğer yandan Maryland Eyaleti Valisi Wes Moore, acil durum ilan ettiğini duyurdu.

Moore, X hesabından yaptığı açıklamada, ABD Ulaşım Bakanı Pete Buttigieg ve Baltimore Belediye Başkanı Brandon M. Scott ile iletişimde olduklarını belirtti.

Baltimore Polisi Şefi Richard Worley de düzenlediği basın toplantısında, köprünün yıkılmasına yol açan kazanın kasıtlı olduğuna dair kanıt bulunmadığını dile getirdi.

Worley, “Bunun kasıtlı olarak yapıldığına ve terör eylemi olduğuna dair kesinlikle bir emare yok.” ifadelerini kullandı.

FBI Baltimore’un X hesabından yapılan açıklamada, FBI personelinin olay yerinde olduğu aktarıldı.

Biden olayı kaza olarak yorumladı

ABD Başkanı Joe Biden, ülkenin doğusundaki Baltimore kentinde bulunan Francis Scott Key Köprüsü’nün büyük bir geminin çarpması sonucu yıkılmasını “kaza” şeklinde niteledi ve kasıtlı bir eylem olmadığını öne sürdü.

Biden, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında, Francis Scott Key Köprüsü’ne gece yarısından sonra büyük bir yük gemisinin çarptığını, olay olur olmaz federal kurumların hemen bölgeye gönderildiğini ve arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

“Buradaki limanı ve köprüyü federal kaynaklarla yeniden inşa edeceğiz. Kongre’nin bu çabamızı desteklemesini bekliyoruz. Şu ana dek tüm emareler olayın kötü bir kaza olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuşan Biden, olayda bir kasıt olduğuna ilişkin bir bulgu bulunmadığını dile getirdi.

Kendisinin de birçok kez kullandığı köprünün bir an önce yeniden inşası için çalışmalara başlayacaklarını belirten Biden, federal kaynaklarla bölgedeki inşa çalışmalarını yapmayı düşündüklerini ifade etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *